Advertentie
sociaal / Nieuws

Extra geld jeugdzorg druppel op gloeiende plaat

De honderden miljoenen extra die het kabinet uittrekt voor de jeugdzorg, moeten met name ten goede komen aan het jeugdzorgpersoneel, stellen de jeugdzorgbranches. FNV Zorg & Welzijn noemt het eenmalige extra geld een druppel op de gloeiende plaat.

28 mei 2019

De miljard euro die het kabinet extra uittrekt voor de jeugdzorg moet vooral ten goede komen aan het jeugdzorgpersoneel, stellen de jeugdzorgbranches. FNV noemt het eenmalige extra geld een druppel op de gloeiende plaat.

Inkoop

‘Het extra geld moet door gemeenten in de eerste plaats worden besteed aan ons personeel’, stelt Hans Spigt, voorzitter van de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ). ‘Goede arbeidsvoorwaarden en scholing zijn essentieel om onze jongeren en gezinnen te kunnen blijven helpen. Daarnaast moeten we inhoudelijke afspraken maken met gemeenten om de kwaliteit van de inkoop te verbeteren.’

Fair tarief

De branches zeggen geen inschatting te kunnen maken of de 400 miljoen extra voor dit jaar en de 600 miljoen voor 2020 en 2021 tezamen volstaan. ‘We gaan er vanuit dat de tarieven die gemeenten aan de jeugdzorgorganisaties betalen, nu op z’n minst geïndexeerd worden’, aldus Spigt. Een fair tarief is van essentieel belang.

Code fluorescerend rood

De FNV heeft geen goed woord over voor het ‘douceurtje’ van het kabinet. Het eenmalige bedrag van 420 miljoen euro voor 2019 – waarvan 400 miljoen naar gemeenten gaat – is veel te weinig. Voor de bekostiging van de toename van de zorgvraag is 490 miljoen euro nodig en eerder is door het rijk 450 miljoen euro bezuinigd, zo rekent de vakbond voor. In de periode 2015-2017 was sprake van een stijging van 12,1 procent van de jeugdhulp. De 420 miljoen extra van het rijk is nog niet de helft van wat nodig is om de tekorten te dichten, stelt de FNV. Daarnaast is het geld niet structureel en niet geoormerkt. ‘Het geld is een druppel op een gloeiende plaat. Het is code fluorescerend rood in de jeugdzorg. Werknemers vallen om of lopen weg. Kinderen en gezinnen moeten maandenlang wachten op hulp. Hier moet structureel een einde aan komen’, aldus Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.

Acties

De bond herhaalt dat voor een goede jeugdzorg structureel 750 miljoen euro extra nodig is. Daarnaast moet er nog eens 200 miljoen worden gereserveerd om de leegloop van personeel tegen te gaan. De vakbond handhaaft zijn ultimatum aan het kabinet. Als het kabinet voor 1 juni niet met meer geld over de brug komt, gaat FNV Zorg & Welzijn oproepen tot acties en werkonderbrekingen.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Romeijnders / voorzitter Stichting FunctioneringsProfiel
Het succes van innovatief werkende jeugdzorg organisaties die echt integraal maatwerk leveren en zowel in welzijn als geld grote sprongen maken krijgen helaas te weinig navolging! Er zijn echt kansen om zonder extra geld veel meer met minder te doen!
Guus de Beer / onderzoeker
Met de huidige wetgeving is geen goede jeugdzorg te bereiken. Drie wetten en ontelbare commissies hebben dat niet voor elkaar gekregen. Tijd voor een parlementaire enquête. Zie de column van Elzinga in Binnenlands Bestuur of mijn artikel in Argus.

En.... ik wil worden gehoord!
Mark
Gemeenten hebben met de huidige tarieven nu deze tekorten. Dus een verhoging zit er denk ik niet in.

Overigens denk ik dat het tijd wordt om de jeugdzorg terug te geven aan het rijk. Het kleedt de gemeenten volledig uit en dat wil je niet. En het rijk kijkt er na er vindt het wel best.
Piet Jansen
FNV: rupsje nooit genoeg!
J.
Een fair tarief, geachte heer Spigt, geldt twee kanten op. Een fair tarief vraagt ook om maximale transparantie in de opbouw van deze tarieven. Een fair tarief vraagt ook om goede kostenbeheersing in de jeugdzorg. Een fair tarief vraag ook om bestuurders in de Jeugdzorg die niet tot 2x het salaris van de burgemeester van een stad verdienen. Onder die voorwaarden denk ik dat gemeenten best bereid zijn om met u in gesprek te gaan over een fair tarief voor alle partijen.
H. Wiersma / gepens.
Het eigen verdienmodel van zorgverleners is kennelijk belangrijker dan de jeugdzorg zelf. De volgorde behoort echter te zijn eerst onderzoeken waar de pijn zit en wat de pijn veroorzaakt en daarna gericht financiële middelen aan gemeenten verstrekken.
JaapvV / adviseur
Het jeugdzorg geld graai debat begint op één grote hoax te lijken. Als minister De Jonge zijn eigen benchmarkrapport van ruim een maand geleden opslaat dan leest hij dat er géén norm of beschrijving is van 'passende jeugdzorg'. Geld geven slaat echt nergens op als je niet weet waarmee je bezig bent. En dat gaat ook niet goed komen op deze manier.
Advertentie