Advertentie
sociaal / Nieuws

Ervaringsdeskundigen verdienen volwaardig loon

De Groningse Esmeralda werd door de gemeente opgeleid om als ervaringsdeskundige andere mensen met financiële problemen te helpen. Nu werkt ze 24 uur per week voor de gemeente. Daarvoor krijgt ze geen vergoeding. Ze komt rond van 100 euro per week en heeft vijf kinderen.

08 januari 2020
armoede.jpg

Ervaringsdeskundigen die de gemeente Groningen inzet bij armoedebestrijding moeten niet behandeld worden als vrijwilligers, maar 'eerlijk, volwaardig en fatsoenlijk loon' krijgen, vindt raadslid Jimmy Dijk (SP). Deze Groningers worden door de gemeente opgeleid en ingezet als hulpverlener, maar krijgen voor dat werk vooralsnog niet betaald. In andere gemeenten zoals Pekela, gebeurt dat wél.

100 euro per week

Het verhaal van de Groningse Esmeralda was aanleiding voor raadsvragen door Dijk. In een uitzending van radioprogramma Hilversum Uit vertelde zij dat ze door de gemeente werd opgeleid om als ervaringsdeskundige andere mensen met financiële problemen te helpen. Nu werkt ze 24 uur per week voor de gemeente. Daarvoor krijgt ze geen vergoeding. Ze komt rond van 100 euro per week en heeft vijf kinderen.

Waardevol werk

Gemeenteraadslid Jimmy Dijk stelde daarop schriftelijke vragen aan het college: 'Hoe heeft het kunnen gebeuren dat ervaringsdeskundigen die zelf ook geen cent te makken hebben voor de gemeente Groningen nuttig en waardevol werk verrichten zonder hiervoor betaald te worden?' Dijk vermoedt dat een tiental ervaringsdeskundigen op deze manier ingezet wordt, maar weet het precieze aantal nog niet.

Extreme krapte

In de radio-uitzending was ook Nick Nieuwenhuijsen te gast, raadslid voor GroenLinks en partijgenoot van wethouder Gijsbertsen die verantwoordelijk is voor de Groningse armoedebestrijding. 'Feitelijk is arm zijn voor sommige mensen een baan', zei Nieuwenhuijsen in de uitzending. Toch kon hij ervaringsdeskundige Esmeralda nog geen betaalde baan beloven. Het raadslid staat 'enorm positief' tegenover de betaling van het werk van ervaringsdeskundigen, maar meldde ook dat de gemeente door bezuinigingen vanuit het rijk kampt met 'extreme krapte' op het sociaal domein.

Proef

Verder is het plan 'Toekomst met Perspectief', waar het opleidingsprogramma onder valt, nog in de pilot-fase, liet Nieuwenhuijsen weten. Het moet dus nog blijken hoe goed de inzet van ervaringsdeskundigen eigenlijk werkt. Onzin, vindt Dijk, want elders is al bewezen dat het betalen van ervaringsdeskundigen werkt. De SP'er noemt het Groningse Pekela en Veendam en het Drenthse Assen, Aa en Hunze als voorbeelden. Bovendien wordt er door de gemeente Groningen al met veel lof gesproken over het inzetten van ervaringsdeskundigen, weet Dijk. Het verbaast hem dus dat de gemeente voor dat 'goede, nuttige en waardevolle werk' geen geld beschikbaar stelt.

Slavernij

Ook SP-Kamerlid Sandra Beckerman wijst via Twitter op het voorbeeld uit Pekela. Wethouder en locoburgemeester Hennie Hemmes (SP) van Pekela, reageert: 'Werken moet gewoon fatsoenlijk betaald worden. Slavernij was heel lang geleden. Maar liberale partijen zoals VVD, D66 en GroenLinks vinden het blijkbaar heel normaal dat mensen gratis zinvol werk doen. Schaam u!'

Rust

Esmeralda zelf is minder fel naar de gemeente toe. Ze benadrukt dat de gemeente wel haar opleiding heeft betaald. 'Mijn wens is dat die betaalde baan er komt, absoluut. Maar tot die tijd wil ik me als burger nuttig maken om anderen te helpen.' Maar gevraagd waarmee ze het meest geholpen zou zijn op dit moment, antwoordt ze: 'Ik wil rust. Rust, en een betaalde baan.'

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Projectmanager
De laatste zin is alleszeggend. Politiek en ambtenarij hebben nog steeds geen benul waar de 'ervaringsdeskundigen' vandaan komen en maakt zich nog steeds schuldig aan framing.
alexander / ambtenaar
Terecht pleidooi. Doet me een beetje denken aan de banenpool van destijds, zij het nog veel negatiever omdat daar (minimum) loon werd betaald. Vele banenpoolers werden ondanks de taakafspraken vaak ingezet op alles wat de gemeente (en instellingen) niet betaald wilden doen.
Advertentie