Advertentie
sociaal / Nieuws

Elf leden Romafamilie moeten huis uit

Elf van de dertien leden van een Romafamilie moeten hun huis in Almere uit. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Lelystad woensdag bepaald.

17 augustus 2011
Elf van de dertien leden van een Romafamilie moeten hun huis in Almere uit. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Lelystad woensdag bepaald. De gemeente Almere eiste via de kortgedingrechter dat de noodopvang van de Romafamilie werd beëindigd.
Elf mensen
In 2007 verbleven elf familieleden in één woning, waarvoor met slechts twee personen een huurovereenkomst was afgesloten. De gemeente greep in vanwege overlast en stelde twee woningen beschikbaar aan het Leger des Heils, dat de noodopvang voor Almere verzorgt.

Illegaal
De grond voor tijdelijke noodopvang kwam te vervallen toen de familie, die inmiddels was uitgegroeid tot dertien leden, was uitgeprocedeerd. Bovendien waren zes leden tot ongewenste vreemdeling verklaard. Ze verbleef daardoor illegaal in Nederland.

Ontruimen
De twee Roma-leden met een huurcontract mogen blijven. De rest moet binnen twee weken de woningen ontruimen en de sleutels inleveren.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pieter / wegkijker
Zeer moeilijke doelgroep. Door het uitbreiden van de EU zal de groep groeien. Het lijkt me tijd om hier beleid op te maken.
Jan
Je mag toch logés hebben? Ik begrijp deze uitspraak niet.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Jan
Ja, je mag logés hebben. Maar als die logés aantoonbaar structurele overlast veroorzaken, dan lijkt het me op zich wel logisch dat de overheid kan ingrijpen.
Hoe dat in dit geval juridisch in het vat gegoten is, weet ik ook niet. Ik vrees met grote vreze dat de regels weer eens omgebogen zijn (is de overlast werkelijk aangetoond? Van welke bevoegdheid is op welke manier gebruikgemaakt?) en dat de rechter dat wel best vindt.
Dat zou erg jammer zijn. Als de regels niet voldoen, moet je ze veranderen, niet oneigenlijk gebruiken. Anders kunnen nette mensen er straks ook geen bescherming meer aan ontlenen.
Advertentie