Advertentie
sociaal / Nieuws

Eindhoven steekt nog 3 ton in Marokkanenproject

Met nog eens drie ton wil de gemeente Eindhoven opvoedingsprojecten voor met name Marokkaanse risicojongeren voortzetten. De wethouder noemt de keuze in deze tijd van bezuinigingen pijnlijk, maar ook een investering in de stad, al zijn de resultaten pas over een paar jaar duidelijk.

09 augustus 2011
De gemeente Eindhoven steekt nog eens 300.000 euro in opvoedingsprojecten voor Marokkaanse jongeren. De gemeente moet ook 50 miljoen bezuinigen. Wethouder Lenie Scholten (GroenLinks) vindt de keuze weliswaar pijnlijk, maar ook een investering in de jeugd.
Ondersteuning
Marokkaanse ouders die hun kroost niet op eigen kracht kunnen opvoeden krijgen ondersteuning aangeboden van de gemeente. Zij kunnen zich vrijwillig voor het project aanmelden. Slechts als de zorgen over de kinderen groot zijn en het gezin niet wil meewerken worden dwangmaatregelen ingezet. Volgens de wethouder is pas over enkele jaren te zien of de opvoeding daadwerkelijk is geslaagd. Ze vindt dat het project tot die tijd moet worden voortgezet. Tegen Omroep Brabant zei ze vorige week: ‘Het is een investering in de jeugd die later in de stad gaat werken.’

Opgelucht
De wethouder en haar hoge ambtenaren waren maandag wegens vakantie niet voor nader commentaar bereikbaar, maar een gemeentewoordvoerder verwijst onder meer naar haar uitspraken van vorige week bij Omroep Brabant. Daar zei ze dat ouders zich regelmatig hebben aangemeld en ouders tevreden zijn. ‘Ik had een gesprek met een moeder van een kind van zeven. Ze is opgelucht dat ze de cursus heeft gevolgd. Ze komt later misschien terug voor hulp, omdat ze twijfelt of ze het wel zou redden met de puberteit. Maar ze weet nu de weg.’

Evaluatie
Een ander streven is dat risicojongeren actieve begeleiding van ouders, politie en andere partijen krijgen. Uit de Evaluatie plan van aanpak (Marokkaans-Nederlandse) risicojongeren, die de periode van januari 2009 tot juni 2011 beslaat, maakt het college op dat positieve resultaten te zien zijn op het terrein van opvoedondersteuning en ouderbetrokkenheid. In die evaluatie staat dat de wijkgerichte aanpak om overlast te verminderen duidelijk vruchten begint af te werpen. Wel wordt de functie straatwachter dit jaar niet verlengd, aangezien het te moeilijk is die functie goed vorm te geven “in de balans tussen hulp, vertrouwen en corrigeren”.

Cultuursensitief
De gemeente kiest ook voor een omslag van “cultuurspecifiek” naar “cultuursensitief” beleid. Risicojongeren en -gezinnen van andere culturen zijn ook gebaat bij de gekozen aanpak ten aanzien van opvoedondersteuning en onderwijs en de wijkgerichte aanpak van overlast. Er is dus aandacht voor risicojongeren en – gezinnen vanuit verschillende doelgroepen, maar Marokkaanse jongeren en gezinnen zullen hier wel een belangrijk onderdeel van uitmaken.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
De ervaring leert helaas dat dit soort projecten bodemloze putten zijn voor belastinggeld. Het welzijnswerk slokt eindeloos veel belastinggeld op, zonder dat de welzijnsbureaucraten op professionele wijze verantwoording wensen af te afleggen en de resultaten op effectiviteit laten meten. Wanneer gaan raadsleden nu eindelijk eens vragen om resultaten, en dan niet alleen een papieren boekwerk met Excel-sheets ? Meet bijvoorbeeld met hoeveel procent de jeugdcriminaliteit daalt of de afname van schoolverzuim. En ga als raadslid zelf de buurt in en doe daar praktijkonderzoek. Daar ben je voor gekozen.
gerrie
Wie schrijft die blijft maar lost niks op en kost klauwen met geld.
Jan
Eindhoven zal best zo slim zijn geweest de doelstellingen SMART (dus meetbaar) te formuleren en achteraf verantwoording te vragen voor het halen van die doelstellingen. Toch? Alleen als niemand van de gemeente Eindhoven hierop reageert, krijg ik mijn twijfels.
Niek / jurist
Op zich ben ik wel voor zo'n projekt omdat ik weet dat anders de straat dit soort jongens opvoed. Meestal ben je dan verder van huis maar dat duurt een tijdje voordat de maatschappij dat door heeft. De bizarre gebeurtenissen in Engeland laten zien dat er niet zo heel veel ontspoorde pubers nodig zijn om er een enorme chaos van te maken. Ik denk dat hulpprogramma's nuttig zijn, net als het stevig inzetten van consequenties als de hulp niet aanvaard wordt.
Bas / logicus
Eindhoven kan voor dit bedrag van 300.000 Euro ook 1000 Marokkaanse relschoppers een enkele reis naar Marokko aanbieden.
Rampant / trl
Opmerkelijk dat sommige bevolkingsgroepen voortdurend onze aandacht opeisen, in vervolg wat strenger selecteren bij de grens.
Voorkomt een hoop narigheid.
Jan
Flauwe reacties van Vloeibaar zilver en anoniem. Ze wonen hier nu eenmaal, zijn hier vrijwel allemaal geboren en zijn Nederlander. Nu nog even opvoeden; dat zijn hun in Marokko geboren ouders niet gewend, want in Marokko werd je op straat opgevoed. Daar hulp bij verlenen kost geld maar betaalt zich later uit.
Bas / logicus
@Jan, onzin, je argument behelst enkel een zwak excuus om niet te hoeven optreden. Al vanaf de kleuterschool leren kinderen het onderscheid te maken tussen wat goed en fout is. Afkomst maakt daarbij geen verschil. Hun misdadig gedrag heeft te maken met de afweging die ze maken tussen opbrengst en pakkans met strafmaat. De psychologie van het financieel rekenvermogen. En zoals bekend is de pakkans in Nederland nihil en de strafmaat nog geen tiende van wat ze werkelijk als straf verdienen. Ondertussen groeit hun financieel vermogen in het thuisland waar ze straffeloos het geroofde geld op naam van een ander familielid kunnen stallen.

Uit een misplaatst gevoel van rechtschapenheid is de Nederlandse overheid is te laf om kordaat op te treden. Een simpele wetswijziging maakt het mogelijk om de verkregen 2e Nederlandse nationaliteit – tot de 2e/ 3e/4e generatie -te ontnemen. Tot op heden heeft geen enkele partij zich hier aan gewaagd. Misschien het overwegen waard want op deze strenge doch rechtvaardige wijze wordt de allochtoon gedwongen zich aan te passen aan de Nederlandse waarden & normen. Voor de goede en integere allochtoon geen enkel probleem, alleen de foute moet wat langer en beter nadenken over zijn afweging.
hans de Graaf / gemeenteraadslid
Als ik het niet dacht weer een wethouder van Groen links. Dit soort projecten heeft totaal geen enkele zin, schoolvoorbeeld van een linkse hobby, Allochtonen pamperen. Keihard aanpakken en geen enkel mededogen Nederlander of tigste generatie Marokaan, je moet gewoon gedragen en anders vertrekken.
Advertentie