Advertentie
sociaal / Nieuws

Effecten van corona op de banenafspraak nog onzeker

Mensen met een arbeidsbeperking zijn in een economische extra kwetsbaar en raken snel hun baan kwijt, waarschuwt een alliantie van uitzenders, sociale werkgevers, trainingsbureaus en re-integratiebedrijven. Hoewel staatssecretaris Van 't Wout deze zorgen deelt en de suggesties van de alliantie wil betrekken bij verdere besluitvorming, vindt hij het nog te vroeg om conclusies te trekken over het coronaeffect op de doelgroep.

29 juli 2020
beschut-werk-swbedrijf.jpg

Het is nog te vroeg om met extra steunmaatregelen te komen voor mensen met een arbeidsbeperking die hun baan vanwege de coronacrisis zijn verloren. Dat antwoordde staatssecretaris Van 't Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) op Kamervragen hierover.

Kwetsbaar
De Kamervragen verwijzen naar een artikel in het FD waarin een alliantie van uitzenders, sociale werkgevers, trainingsbureaus en re-integratiebedrijven aan de bel trekt. Mensen met een arbeidsbeperking zijn in een economische extra kwetsbaar en raken snel hun baan kwijt, waarschuwt de alliantie. Hoewel staatssecretaris Van 't Wout deze zorgen deelt en de suggesties van de alliantie wil betrekken bij verdere besluitvorming, vindt hij het nog te vroeg om conclusies te trekken over het corona-effect op de doelgroep.

‘Coronabestand’
De trend die de alliantie nu al ziet, dat mensen met een arbeidsbeperking hun baan dreigen kwijt te raken vanwege de economische dip, is namelijk nog niet met cijfers te ondersteunen. Pas eind oktober 2020 is daar meer over te zeggen, stelt de staatssecretaris. Dan komt het UWV namelijk met cijfers over de ontwikkeling van banen voor mensen met een arbeidsbeperking in het tweede kwartaal van 2020. De aanbeveling van de alliantie - om snel maatregelen te nemen om te voorkomen dat er een 'coronabestand' ontstaat van mensen met weinig baankansen, die jarenlang buiten het gezichtsveld van potentiële werkgevers blijven - legt de staatssecretaris tot die tijd nog even naast zich neer.
 

Banenafspraak
Als mensen met een arbeidsbeperking in groten getale hun baan kwijtraken, heeft dat gevolgen voor de banenafspraak, een akkoord tussen het rijk en werkgevers over het creëren van banen voor deze doelgroep. Het streven is dat er 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking gerealiseerd worden tussen 2015 en 2025. In het huidige tempo lijkt het aantal banen de goede kant op te gaan, maar de coronacrisis zou wel eens roet in het eten kunnen gooien, waarschuwt de eerder genoemde alliantie van werkgevers van de doelgroep. Om te voorkomen dat die vermeende ‘bom onder de banenafspraak’ ontploft, pleitte de alliantie in een brief aan het kabinet voor een aantal maatregelen, waaronder uitbreiding van scholings- en begeleidingsbudgetten, vereenvoudiging van de subsidieregelingen en lagere drempels tussen werk en uitkering.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie