Advertentie
sociaal / Nieuws

Eerste Kamer akkoord met veranderingen in de zorg

Het kabinet hervormt de langdurige zorg om beter te kunnen inspelen op de wens van veel ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en om de stijgende zorgkosten in de hand te houden. Gemeenten krijgen er taken bij en moeten vanaf januari de ondersteuning van thuiswonende ouderen, chronisch zieken en gehandicapten regelen.

02 december 2014

De langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten gaat op de schop. De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met de Wet langdurige zorg (Wlz) die de hulp garandeert voor mensen die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Hierdoor krijgen gemeenten er taken bij.

Sluitstuk
Uitgangspunt van de Wlz is dat hulp niet per se in een instelling hoeft te worden gegeven en dat mensen meer te zeggen krijgen over de zorg die ze nodig hebben. De nieuwe wet wordt gezien als het sluitstuk van de hervormingen van het kabinet op het gebied van de zorg en komt in de plaats van de volksverzekering AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). In 2012 maakten bijna 800.000 mensen gebruik van de AWBZ. De Wlz regelt komend jaar voor 280.000 mensen die veel zorg nodig hebben een plekje in een verzorgings- of verpleeghuis. VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie en SGP, goed voor een ruime meerderheid in de Senaat, schaarden zich achter deze wet.

Hervorming langdurige zorg
Verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid): ‘De Wlz wordt de sluitsteen van de hervorming langdurige zorg genoemd. Dat is het, maar het is ook het begin. Het begin van de vernieuwing en verbetering van de langdurige zorg in Nederland.’

Taken gemeenten
Het kabinet hervormt de langdurige zorg om beter te kunnen inspelen op de wens van veel ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en om de stijgende zorgkosten in de hand te houden. Gemeenten krijgen er taken bij en moeten vanaf januari de ondersteuning van thuiswonende ouderen, chronisch zieken en gehandicapten regelen. De zorgverzekeraars worden verantwoordelijk voor verpleging en verzorging van mensen thuis. En vanaf januari worden de gemeenten ook verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Van Rijn gaf eerder aan dat er in 2017 nog steeds net zo veel geld naar de langdurige zorg gaat als nu, namelijk ruim 27 miljard euro. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Freek van Oosten
Dat gaat nog een heel gedoe worden, te bepalen of de hulp via de WMO (gemeenten) of via de WLZ (zorgverzekeraars) vergoed moet worden. Langdurig getouwtrek, met de patient die de dupe wordt.

Helaas wordt dat uit dit artikel volstrekt niet duidelijk. Weer die oppervlakkige journalistiek, die BB zo kenmerkt. Nog te lui om even uit te zoeken hoe de zaken werkelijk in elkaar steken.

BB betoont zich opnieuw propagandakanaal van de rijksoverheid
Jan
Het is nu in ieder geval duidelijk op welke partijen we niet moeten stemmen bij de a.s. verkiezingen voor Provinciale Staten, die de Eerste Kamerlleden kiezen.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
"Het kabinet hervormt de langdurige zorg om beter te kunnen inspelen op de wens van veel ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en om ......"

al zo vaak is het gezegd en geschreven en herhaling is de kracht van reclame en als men het vaak genoeg zegt en herhaald dan gaat iedereen het geloven. waar zijn toch al die duizenden ouderen die die wens hebben uitgesproken? een petitie van / een referendum onder velen wordt niet erkend of geaccepteerd, maar nu blijkt hier plotseling een maatschappelijke rechtvaardiging te bestaan. al die duizenden hebben zich goed laten horen, in de kabinets-oren.........ongelofelijk. zo maar een aan het volk gehoorzamend kabinet......ha !
Anoniem
@opmerker: dat is inderdaad net zoiets als dat er maar voortdurend geroepen wordt dat mensen in Nederland liever alleen nog maar op basis van flexibele en tijdelijke contracten zouden willen werken...

Ik geloof er geen barst van! Als het hard en lang genoeg geroepen wordt, dan gaan mensen het nog geloven ook. En dat komt het Rijk en de werkgevers dan vervolgens alleen maar goed uit om nog meer te kunnen bezuinigen...
Edu / Mew. planning & control
Door Edu op 3 december 2014 09.31.

Opmerker: de kracht ven de herhaling en reclame geldt ook bij de PENSIOENFONDSEN.

In de PFZW kon jr mrt 60 met pensioen

Nu is dit 66 jaar, dat betekent 6 jaar minder pensioen onttrekken uit de pot en 12 % (wergveersdeel en werknemenrsdeel) afdragen over 6 jaar inkomen. De gemiddelde levensverwachting is 78 jaar. Dat betekent dat 12 jaar pensioen (gekort met de aow bijdrage) ongeveer gelijk is aan de 6 jaar doorwerken.

Wat wordt hier verzwegen. Hoe zit het met de kosten van pensioenfondsen, wat verdienen investeringsmaatschappijen aan ons ingelegd geld ??
Flevolander
Lees ik nou goed, dat van de 800.000 mensen in een verpleeghuis, nu nog maar 280.000 zorg krijgen? En die anderen laten we ergens vervuilen, roven we elke cent weg, en laten we de 80 plussers en verstandelijk gehandicapten aantonen dat dit niet werkt. Arm, verwaarloosd en vervuild, dankzij VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie en SGP.
Advertentie