Advertentie
sociaal / Nieuws

Eerlijke informatie in Amsterdams drugsmuseum

Waarom gebruiken mensen eigenlijk drugs? Wat zijn de effecten? Wat is de impact op gezondheid, milieu en samenleving? En hoe gaan overheden om met drugs? Er is geen plek in Nederland om te leren en te praten over drugs, dus moet er een drugsmuseum komen in Amsterdam, vinden de initiatiefnemers van stichting Mainline. Donderdag was het launch event in club De School in Amsterdam.

26 mei 2019
Foto-drugsmuseum-goed.jpg

Het hele verhaal vertellen over drugs. Niet alleen negatieve kanten, maar ook de positieve kanten. Waarom gebruiken mensen drugs? Wat zijn de effecten? Wat is de impact op gezondheid, milieu en samenleving? En hoe gaan overheden om met drugs? Er is geen plek in Nederland om te leren en te praten over drugs, dus moet er een drugsmuseum komen in Amsterdam, vinden de initiatiefnemers van stichting Mainline. Donderdag was het launch event in club De School in Amsterdam.

Betere gezondheid voor iedereen
Het Poppi Drugsmuseum zegt te staan voor een eerlijk drugsbeleid, waarbij gezondheid van mensen voorop staat. ‘We willen het echte verhaal over drugs vertellen, zodat je als individu beter weet hoe je ermee om moet gaan en wij als maatschappij ons beleid kunnen baseren op feiten, cijfers en menselijke ervaringen’, vertelt Mick Jonkman in een inleidend filmpje. ‘We geloven er echt in dat een eerlijk drugsbeleid uiteindelijk leidt tot een betere gezondheid voor iedereen.’ Volgens Mainline-directeur Machteld Busz moet het museum een totaalervaring zijn. ‘Via virtual reality en augmented reality word je als bezoeker ondergedompeld in een lokale drugscene of psychedelische trip. Je leert niet alleen over de effecten en de risico’s van drugs, maar kunt deze ook echt ervaren.’

Tripervaring ondergaan
In De School laten de initiatiefnemers een pop upversie van het uiteindelijke museum zien hoe het er in rudimentaire vorm uit komt te zien: voorwerpen uit verschillende culturen die worden gebruikt bij rituelen waarbij psychoactieve stoffen een rol spelen. Er staan kunstwerken en reclameborden die laten zien dat in het verleden nog werd geadverteerd voor verschillende drugs die toen nog legaal waren, zoals cocaïne als middel om kiespijn te verminderen. Ook kunnen bezoekers een tripervaring ondergaan met een virtual realitybril, de interactieve documentaire De Drugsindustrie bekijken en ligt overal informatie over allerlei zaken rond drugs. Maar een museum voor één avond is nog geen echt museum. Daarvoor probeert de stichting via crowdfunding genoeg financiering te vinden.

Gemeente helpt locatie zoeken
Doelstelling is om binnen vijf weken 30.000 euro op te halen. ‘Tot die tijd organiseren we pop-up events’, aldus Busz. Ze vertelt dat er ook gesprekken zijn geweest met de gemeente Amsterdam. Die staan positief tegenover het idee, maar geven geen financiering voor het museum. 'Wel helpen ze ons met het vinden van een locatie voor het permanente drugsmuseum. Dat komt in ieder geval niet in het centrum van de stad.’ Het museum wordt volgens Busz een sociale onderneming met drie pijlers: educatie, gezondheid en werk. ‘We geven eerlijke informatie over drugs, onze winst vloeit terug naar projecten die de gezondheid van drugsgebruikers verbeteren en we willen graag mensen met een verslavingsachtergrond aan het werk helpen in het museum.’


'Verspreid het idee'
Mainline-voorzitter Victor Everhardt, tevens D66-wethouder volksgezondheid van de gemeente Utrecht, hoopt dat het drugsmuseum mensen gaat prikkelen en verbazen. ‘Ik hoop dat het museum het debat aanzwengelt. Drugs is meer dan het middel zelf. Hoe gaan we daar als maatschappij mee om? Ik zou zeggen: verspreid het idee.’ Hij wijst erop dat er nu geen plek is om te leren en te praten over drugs. ‘We moeten de volgende stappen in het debat nemen.’ Er is wel een cannabismuseum in Amsterdam, maar dat gaat niet over beleid, productie en handel, vult Jonkman aan. ‘En dat is wel nodig, want sinds de ‘war on drugs’ is de productie en consumptie van drugs omhoog gegaan.’ Met haar internationaal bekende ‘drugsimago’ is Amsterdam de enige juiste plek voor een drugsmuseum, sluit Busz af.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie