Advertentie
sociaal / Nieuws

Eenzame oudere weer onder de mensen brengen

Nederland telt steeds meer ouderen, en die zijn steeds vaker eenzaam. Ze stoppen met werken en spreken geen collega's meer. Of ze verliezen hun man of vrouw, hun vriendenkring dunt uit of afspreken wordt moeilijk omdat bewegen minder soepel gaat dan voorheen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil die trend keren en heeft tal van organisaties gemobiliseerd om daar werk van te maken.

20 maart 2018
eenzaamheid.1.jpg

Gemeenten, maatschappelijke organisaties, bedrijven en het ministerie van Volksgezondheid slaan de handen ineen om eenzame ouderen weer onder de mensen te brengen. Ze hopen met allerlei maatregelen, van een bezoekje aan iedere 75-plusser tot vriendschapscursussen, de hand over hand toenemende eenzaamheid te bestrijden.

'Coalitie tegen eenzaamheid'
Nederland telt steeds meer ouderen, en die zijn steeds vaker eenzaam. Ze stoppen met werken en spreken geen collega's meer. Of ze verliezen hun man of vrouw, hun vriendenkring dunt uit of afspreken wordt moeilijk omdat bewegen minder soepel gaat dan voorheen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil die trend keren en heeft tal van organisaties gemobiliseerd om daar werk van te maken. Die 'coalitie tegen eenzaamheid' moet een evenknie krijgen in iedere gemeente. Die gemeenten kunnen bij elkaar de kunst afkijken. De coalitie wil bijvoorbeeld dat 75-plussers in iedere gemeente jaarlijks minstens één keer bezoek krijgen, net als De Jonge als wethouder in Rotterdam invoerde.


Eenzaamheid is taboe
Eenzaamheid is nog altijd een onderschat probleem of zelfs een taboe, denkt De Jonge. Om dat te doorbreken komt er een publiekscampagne. Verder wil de coalitie gemeenten helpen meldpunten op te zetten en bedrijven alert maken op ongebruikte bankrekeningen, onbetaalde rekeningen en ongeopende post. Ook de kapper en de buschauffeur kunnen eenzaamheid herkennen. Als een oudere eenzaam blijkt, dan kan de huisarts hem bijvoorbeeld doorverwijzen naar een zogeheten welzijnscoach. Die gaat samen met de oudere op zoek naar activiteiten die hem gelukkiger maken. Ook kunnen gemeenten cursussen organiseren om ouderen te helpen nieuwe vrienden te maken en groepsactiviteiten opzetten.


Ommetje door de buurt
Voor mensen die met ouderen werken komen er trainingen om eenzaamheid te herkennen en te verhelpen. De coalitie wil het ook vrijwilligers gemakkelijker maken. Vrijwilligers die met hulpbehoevende mensen werken, ook met ouderen, kunnen gratis een vereiste Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen. Daarvoor trekt De Jonge extra geld uit. De coalitie wil verder onder meer in gesprek met woningbouwverenigingen om buurten aantrekkelijk te houden voor ontmoeting en ommetje. De maatregelen moeten in de loop van het jaar op stoom komen. Over drie jaar kijken de initiatiefnemers of ze resultaat hebben. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
Er is altijd al eenzaamheid onder een deel van de ouderen geweest.

Helaas moesten de verzorgingshuizen dicht en moesten de ouderen langer thuis wonen met allerlei hulp die kostbaar is.

Geef je die hulp op een plek dan is dat in principe goedkoper.

Nu lees ik dat het CDA in mijn gemeente huisbezoeken gaat afleggen.

Het wiel wordt weer eens uitgevonden.

Trouwens wat is hier duurzaam aan?
jeannette schoone / beleidsadviseur sociaal domein
ik lees vooralsnog niets nieuws bij de plannen.
Ricardo
Niet alle ouderen zijn eenzaam natuurlijk sommigen willen graag alleen en zelfstandig zijn die heb je er ook tussen zitten niet ieder mens is eenzaam dat is wat er gedacht wordt daar gaan ze van uit....
Frederik
Het wordt allemaal veel te onbeschoft kappers, woningbouwverenigingen, buschauffeur post , bankrekeningen , potbodeswelzijnscoach en meldpunten ?
Jan Hein
Er blijft echt niets meer over aan zelfstandigheid, vrije keuzes, eigen kracht en mensen rechten echt alle privacy is nu ook al verdwenen in deze korte bemoei decentralisatie periode waarin alle 'hulpverleners' te ver zijn gegaan zich opdrongen, alles als probleem zagen , gooiden met stoornis en niet luisterden naar de burgers, zich niet aan enige geheimhouding hielden en geen respect toonden .
Frits
Eenzaamheid herkennnen ? Vraag het ! Daar ga je toch geen cursus voor volgen. Wat een overdreven gezeur. Als het antwoord nee is ik ben niet eenzaam dan stop je en laat je iemand met rust en in zijn waarde zonder door te drijven en je op te dringen en te denken dat iemand het niet durft te zeggen want zo beredeneren die hulpverleners dat altijd. Luisteren is een mooie vaardigheid.Willen luisteren zonder iemands zegje en wil te negeren.Je kent je zelf altijd het beste.ook al ben je ouder. Dus zonder meteen alle vrijwiligers vriendendiensten en maatjesvan inzage in gegevens te voorzien. En de ggz mogen ze helemaal wel weglaten want die krijgt bijna iedere oudere tegenwoordig standaard op zijn dak.
Advertentie