Advertentie
sociaal / Nieuws

Een regeling voor sociaal domein

De VNG wil toe naar één regeling voor het sociaal domein. De formateur krijgt de contouren voor een nieuwe regeling mee.

03 augustus 2012

Eén regeling voor het sociaal domein, waarin werken naar vermogen, begeleiding en jeugdzorg zijn geïntegreerd en waarbij ook wordt gekeken naar samenhang met passend onderwijs. Daar koerst de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op aan.

Ijskast

De decentralisaties werken naar vermogen en begeleiding Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) zijn door de val van het kabinet in de ijskast gezet. De overheveling van jeugdzorg naar gemeenten gaat wel door, maar zij stond sowieso later op de agenda. De VNG wil niet afwachten waarmee een nieuw kabinet komt en neemt nu zelf het voortouw.

Samenhangende aanpak

In gemeenteland wordt de opvatting breed gedeeld dat een samenhangende aanpak in het sociaal domein winst oplevert. Niet alleen winst in de zin van geld, maar ook in de zin van efficiency en succesvolle hulp- en zorgverleningstrajecten aan gezinnen. Er moet een einde komen aan situaties waarin veel verschillende hulpverleners actief zijn in een gezin, maar waarbij nauwelijks of geen sprake is van afstemming waardoor de kans bestaat dat er dan toch dingen mis gaan. Een integrale aanpak waarbij wordt gekeken naar zowel werk, participatie, welzijn en (jeugd)zorg, kan een einde aan deze ongewenste situatie maken, zo is de gedachte.

Barrières

Gemeenten die met een integrale aanpak experimenteren, lopen echter nog al eens tegen barrières aan. Er zijn ook gemeenten die helemaal niet integraal werken. De VNG gaat de komende periode in eerste instantie inventariseren welke barrières er zijn. Vervolgens zullen suggesties worden gedaan om deze te beslechten. ‘Wat houdt gemeenten tegen om integraal te werken, waar lopen ze tegen aan en hoe zou het anders en beter kunnen’, verduidelijkt VNG-woordvoerder Asha Khoenkhoen. In de onderzoeksfase worden in ieder geval ontschotting, beleidsvrijheid, bekostingsmodellen en frontlijnsturing meegenomen.


Contouren

Uiteindelijk moet het traject uitmonden in een plan dat vervolgens aan alle gemeenten wordt voorgelegd. Als de leden instemmen, gaat het integrale plan om te komen tot een regeling voor het sociale domein straks naar de formateur of de nieuwe coalitiepartijen. ‘We gaan geen beleidsnota schrijven, maar willen zo concreet mogelijk de contouren van een mogelijk nieuwe regeling aangeven’, stelt Ralph Pans, voorzitter van de VNG-directieraad.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
"Eén regeling voor het sociaal domein, waarin werken naar vermogen, begeleiding en jeugdzorg zijn geïntegreerd en waarbij ook wordt gekeken naar samenhang met passend onderwijs. Daar koerst de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op aan."



Alles samen in één regeling, vervolgens wordt dat uit te voeren door één gemeentelijke dienst. Dat wordt straks voor de betrokken burgers strijden om hun recht want wie verwacht van zo'n omvang nog een goede uitgevoering.... Wanneer leren gemeenten van hun fouten uit het verleden...
Advertentie