of 59561 LinkedIn

'Een derde moeders stopt werk na toeslagverlaging'

31 procent van de werkende moeders overweegt minder te gaan werken of om helemaal te stoppen met werken als de regering het uurtarief voor kinderopvangtoeslag verlaagt naar 5 euro.
3 reacties
31 procent van de werkende moeders overweegt minder te gaan werken of om helemaal te stoppen met werken als de regering het uurtarief voor kinderopvangtoeslag verlaagt naar 5 euro.

Toeslag
Dat blijkt uit onderzoek van de organisatie Voor Werkende Moeders (VWM) onder 569 respondenten. Mensen die gebruikmaken van kinderopvang, krijgen daarvoor een toeslag van de overheid.


Evenveel
Woensdag vergadert de Tweede Kamer over de kinderopvang. ,,Politici zeggen de hele tijd dat een lagere kinderopvangtoeslag er niet toe leidt dat vrouwen minder gaan werken. Uit mijn omgeving hoor ik andere dingen. Als je evenveel verdient als je weggeeft aan de crèche, waarom zou je dan nog werken", vraagt Marjet Winsemius, oprichtster van VWM, zich af.

Verlagen
Het kabinet is van plan de kinderopvangtoeslag de komende jaren te verlagen. Die bezuiniging moet in 2015 ongeveer 450 miljoen euro opleveren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M. Draad (Sociaal werker) op
Ik kan mij niet voorstellen dat een vrouw van een goed Nederlands sprekende man, met buren en andere kontakten niet in staat zou zijn om op eigen kracht Nederands te leren om vervolgens aan het arbeidsproces mee te gaan doen.
Een klein beetje eigen initiatief mag toch wel verwacht worden.
Door anon. (werkende vader) op
Mijn vrouw, afkomstig uit een EU-land, wil Nederlands leren, maar wij komen niet voor kinderopvangtoeslag in aanmerking omdat zij geen werk heeft en ook geen uitkering. Zolang zij nog geen Nederlands spreekt, zal zij ook niet snel werk vinden. Het zou voor ons nu erg duur zijn om zowel kinderopvang als een taalcursus te betalen.

Erg vreemd dat mensen die hun hand ophouden bij de overheid in de vorm van een uitkering, ook nog eens kinderopvangtoeslag erbij krijgen, terwijl een gezin dat zelf de broek ophoudt, niet voor die toeslag in aanmerking komt.

We komen ook niet in aanmerking voor bijzondere bijstand van de gemeente, want ik ben zo dom geweest jarenlang keurig mijn hypotheek af te betalen en nu zit er dus overwaarde in mijn huis.

We vinden er vast iets op, maar het is wel irritant dat het in Nederland zo "geregeld" is.
Door R. van Brakel (werkende moeder) op
Vanaf het moment dat mijn eerste kind op komst was heb ik voor mij zelf de afweging gemaakt om te blijven werken, zelfs al zou een (groot) deel van mijn inkomen naar de kinderopvang gaan.
Ik vond het namelijk belangrijk om in het werkproces te blijven om mijn kansen op de arbeidsmarkt niet onnodig te beperken. Immers vanuit een (parttime) baan is het toch makkelijker een andere te vinden dan vanuit een thuissituatie. En in de huidige economische situatie is dit nog belangrijker geworden.
Inmiddels zitten mijn kinderen op de BSO (buitenschoolse opvang) en heb ik een werkgever (gemeente) die flexibel werken mogelijk maakt. De kosten aan opvang zijn dan ook behoorlijk minder dan toen ze nog naar de kinderopvang gingen.