Advertentie
sociaal / Nieuws

Ede steunt screening gedrag peuters

De gemeente Ede steunt een project van welzijnsorganisatie Welstede om alle peuters (twee tot vier jaar) in peuterspeelzalen te controleren op probleemgedrag. Of het project doorgang vindt, hangt af van de steun van de provincie Gelderland.

11 augustus 2009
ADHD
Peuters zouden meteen deskundige begeleiding kunnen krijgen als zij achterblijven in ontwikkeling of kenmerken vertonen van autisme of ADHD. Daarmee wordt voorkomen dat zij later veelvuldig een beroep moeten doen op hulpverlening. Coördinator Peuterspeelzalen Corinna van Eenennaam van Welstede Welzijnsgroep wijst erop dat het nog niet zeker is of het project doorgaat. ‘Daarom maken wij een pas op de plaats in de communicatie met de media.’

Provincie
Eind augustus spreekt de organisatie met de gedeputeerde over het project. ‘De gemeente Ede wil het project alleen voor een kwart financieren als de provincie Gelderland voor driekwart meedoet. Het gaat om een totaalbedrag van rond de twee ton’, aldus Van Eenennaam, die pas op 26 augustus verder commentaar op het project wil geven.

Gedragsproblemen nemen toe
De gemeente Ede steunt in principe de subsidie, aldus een woordvoerder. ‘Maar dan moet de provincie ook meefinancieren.’ Welstede heeft met een aantal stichtingen de subsidieaanvraag gedaan voor de pilot ‘Kijken en Doen’. ‘De gemeente Ede wil het project steunen met 65.000 euro voor twee jaar. ‘Welstede gaat dan aan de slag met een pilot met een groep van 12 tot 16 peuters. De organisatie gaf volgens de woordvoerder aan dat zij in toenemende mate gedragsproblemen signaleert. ‘Ze willen gedragsproblemen zo vroeg mogelijk signaleren, zodat ze maatregelen kunnen nemen in de groep om het gedrag te kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld meer structuur brengen of extra begeleiding.’

 

Doorverwijzen
Gedragsproblemen bij peuters zijn ‘redelijk gemakkelijk’ te zien, aldus de woordvoerder. ‘Welstede kijkt hoe ze maatregelen kan treffen om gedrag beter te begeleiden. Het gaat dus niet om het stellen van een diagnose. Doorverwijzen kan wel, bijvoorbeeld bij ADHD, maar dat is slechts een van de dingen. Het is bij peuters namelijk moeilijk vast te stellen of het om een bepaald beeld gaat.’ De voorwaarde die de provincie stelt voor financiering is dat de gemeente Ede het project steunt. ‘En dat is dus het geval.’

 

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

de Graaff / consulent
Nog even en iedereen moet een uniform aan. Want we zullen en moeten allemaal gelijk zijn. Althans volgens bepaalde betweters die over iedereen de baas willen spelen. Ik dacht dat we in 1945 bevrijd waren, maar de strijd om persoonlijke vrijheid zal nooit gestreden zijn. Gedragsproblemen liggen vooral bij de zieke geesten die zoiets (in deze vorm) verzinnen!
A. van den Heuvel / Zelfstandig adviseur
@heleen
Ik kan me echt niet voorstellen dat deze mevrouw daadwerkelijk adhd coach is of is geweest. Zij wekt de indruk dat ieder kind dat maar een beetje druk is gelijk aan de ritalin wordt gezet. Dat is natuurlijk flauwekul, want Ritalin werkt juist als een oppepper voor kinderen die geen adhd hebben. in de tweede wereldoorlog namen piloten zelfs Ritalin om wakker te kunnen blijven op lange vluchten. Ritalin heeft alleen een rustgevend effect voor kinderen mét adhd. Dus dat hele beeld dat er maar te pas en te onpas pillen ingeduwd worden om een beetje drukke kinderen rustig te krijgen, raakt kan nog wal. Een echte adhd-coach zou dat weten.
dingemans / ambtenaar
"Gedragsproblemen bij peuters zijn 'redelijk gemakkelijk' te zien, en Welstede kijkt hoe ze maatregelen kan treffen om gedrag beter te begeleiden. Dat kost dan 200.000 euro voor 16 peuters en komt neer op 12.500 euro per peuter....

Met dat gemeenschapsgeld kan je veel meer doen voor veel grotere groepen minima. 't Lijkt meer op een nieuwe inkomstenbron voor Welstede.
Kijker / moeder
En ja hoor, zodra het over kinderen en jeugdzorg gaat heeft prompt iedereen er verstand van en komen de gekken weer uit alle kieren. Vergif, toe maar. Tuurlijk, geen suiker meer - dát is de oplossing voor alles. En zorg? Mag natuurlijk niks kosten en wordt so wie so alleen maar voor het geld gedaan. Ga op een cursus Nederlandse spelling en informeer je beter. Foei.
AdVader / vertegenwoordiger vaders&kinderen
BAH BAH BAH, de kwestie Laura Dekkers in het dubbelkwadraat, spin-in-het-web familierechter en SP-infiltrant QuikSchuit papagaait met types als dePater en Kalsbeek al decennia met eenzijdige psychiaters en allerlei deskundige zakkenvullers dat testosteron de wereld zou vernietigen, daarom moeten met name jongetjes vanaf hun 2e jaar al gescgreend worden om het voor moeder makkelijk en leuk te maken, al die verontmenselijkende vrouwenbelangen zijn ongrondwettelijk en schenden andermans mensenrechten, arme geschieden-geaborteerde-geadopteerde-opgehokte-gescreende kinderen meestal hun vader en zijn familie. Onze vrijheden worden gekaapt, stop alle gesol met kinderen, stop overheidsgeweld en moedermaffia, stop de kinderhandel!
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Gedragsproblemen bij peuters zijn ‘redelijk gemakkelijk’ te zien, aldus de woordvoerder van Welstede. Is het misschien een idee om schoffelweigeraars in te zetten voor de screening van peuters? Dan kun je meer peuters screenen voor minder geld.

(Zie het gerelateerde artikel "De Schoffelweigeraar" in Binnenlands Bestuur)
Hansz / Holistisch Therapeut
Vele onderzoeken wijzen uit dat je met volwaardige voeding fysiek en mentaal gezonde mensen krijgt.
Maar als er vele vele ouders zijn die dat niet weten en elke week hun karretje bij de super volgooien met E-Nummers.... en de staat verdedigd het belang van de vele industrieen die baat hebben bij de verkoop van JUNKFOOD dan komt het nooit goed met dit land, deze gemanipuleerde wereld.
We zijn allemaal grootgeworden kinderen die kinderen krijgen, en die voeden we op met liefde en beste kunnen, die liefde is al heel mooi, maar aan dat "beste kunnen" mankeert zoveel want we zijn geen pedagogen, geen voedingsdeskundigen, geen communicatiedeskundigen... we zijn helemaal geen deskundigen we doen maar waarvan we denken dat dat goed is voor onze kinderen, maar uit alles blijkt dat dat schromelijk tekort schiet.
De overheid dus ook want daar zou de basis moeten liggen van een gezonde gezondheidszorg, maar de overheid ziet liever een gezond Bruto Nationaal Produkt dan een gezonde bevolking.
Een radicale ommekeer is nodig.
Begin NU met die ommekeer en over dertig jaar heb je geen gezondheidszorg meer nodig... nu jaaaaa, laten we zeggen nog maar een derde ervan omdat mensen die volwaardige voeding eten niet ziek worden, genetisch? slechts 3% van alle ziekten zijn genetisch.
Maar ja, waar moeten dan alle farmaceutische industrieen hun geld vandaan halen en waar moeten artsen zich dan toe omscholen... nee, men blijft liever dit oude vertrouwde zieke systeem hanteren, dat gaat zo lekker en iedereen trapt er ook zo lekker in .....
Wordt wijzer en speur het net af naar alle informatie die daar te vinden is en wordt regisseur van je eigen leven.
heleen / adhd coach ( in ruste)
Waarom geven ze de kinderen niet bij geboorte meteen ritalin, zijn ze overal vanaf en de kindjes zitten dan braaf stil op school, is dat wat wij willen?? Ouders horen minimaal voor hun kinderen te zorgen tot hun 4de levensjaar en dan nog kunnen ze hechtingsproblemen krijgen, nu worden 6 weken na de geboorte GEDUMPT , wat denkt u dat er met die kinderen gebeurt??? Waarom is de maatschappij zo, zoals hij nu is? Mogen die kinderen geen kind meer zijn, als ze een beetje baldadig doen kan de juf het niet aan, GEEF DIE JUF EEN PIL, misschien is die juf ook wel gedumpt als baby en kan ze geen contact maken met de kinderen en de ouders netzo, HET DRAAIT WEDEROM OM GELG!!!! De kinderen zijn WEER de dupe, kunnen die ouders niet een klein beetje minder luxieus wonen want het draait alleen om luxe, de kinderen worden wel door andere opgevoed en later kennen ze hun EIGEN kind niet meer. HET ZULLEN JE OUDERS MAAR ZIJN DIE DIT VOOR JOU BESLISSEN, IN HET HARNAS MET DAT KIND, dat dit in nederland kan gebeuren, amerikaanse toestanden, de na apers!!! En de zelf MOORD cijfers stijgen en stijgen onder de jeugd, vraag u even af hoehet komt?????
Heleen de Koning
Roomijs / vader
Alleen de eerste zin al: ...te controleren op...
We zijn maar bezig met symptoombestrijding en kijken niet meer naar de oorzaak.
Je zou de kinderen ook kunnen voorzien in gezond eten en drinken. En daar de ouders thuis ook op wijzen. Een kind met zgn ADHD geen frisdrank meer geven en geen suikerhoudende snoep: binnen een paar dagen heb je goede resultaten.
Bijzonder kostenbesparend, voordat er weer met belastinggeld wordt gesmeten en het kind wordt volgepompt met medicijnen (lees vergif).
DL Rover / medisch research journalist
Deze screening doet mij denken aan het Amerikaanse TeenScreen. Kinderen kunnen zonder toestemming en zonder medeweten van de ouders worden 'gescreend' door ... ja, door wie? Gedragsproblemen zijn eenvoudig te voorkomen: stoppen met vaccineren, stoppen met suikers en E-nummers, stoppen met kinderen uit hun natuurlijke gezin te halen.
ulfman / prive
Ronduit misdadig !!!!!!!!
Theo Millenaar / Advocaat
Voor wie nog niet op de hoogte is van deze zeer ernstige ontwikkeling binnen onze samenleving, kijk dan eens de documentaire "Psychiatrie; industrie des doods" op Youtube.
André Winters. / gepensioneerd
Dit is gewoon onvoorstelbaar,moeten op deze manier de mensen uitgeroeid worden.
Janine / peuterleidster
Ik voel me intens verdrietig als ik dit lees.Waar gaan we naar toe, als een kind zn natuurlijke impulsen niet meer mag uiten en wij als hun"begeleiders" niet meer kijken naar het innerlijk en de behoeften van een kind,maar dit uit alle macht willen onderdrukken om ze zo vooral in makke schapen te veranderen waar niemand "last"van heeft.
maria / moeder
kinderen mogen geen kind meer zijn moet helf volwassen zijn en te druk mogen niet en ze mogen niet hyperactief niets en zowel dan gaat kind uhp dat makkelijk weg

NEDERLAND IS GEK
Heleen / moeder van 4 kinderen/verloskundige
Weer een manier om alleen naar de buitenkant te kijken...en te verdoezelen dat het gaat om kleine mensen die met hun gedrag iets willen vertellen over hun innerlijk, die misschien wel willen zeggen dat de grote mensen hun waarachtige behoeften niet begrijpen: gezond en op tijd aan een tafel met z'n allen eten b.v., speelruimte ipv. TV/comp., rust i.p.v. haast, liefdevolle aandacht ipv.. screening en controle. Zou er nog veel meer over willen zeggen. In wat voor wereld leven wij??Ik word hoopvol van de reacties hierboven, maar het vechten tegen farm. maffia en kindonvriendelijke beleidsmakers is tijdrovend en energievretend, en tja...: onze tijd en onze energie is precies wat onze kinderen nodig hebben!
Oh ja, en de ouders screenen...ook een goed idee, maar hoe ingewikkeld is het (her)opvoeden van ouders wel niet, daar is helaas geen pilletje voor!
Anso / onderzoeker
Waarom niet openlijk geschreven en ondertekend met Bureau Jeugd Zorg.
Welstede is net als Altra (als ze niet al gefuseerd zijn) een organisatie die kinderen moet binnenhalen binnen de behandel- opvang- begeleiding- en wooncentra van het voormalige Afra Boddaert. Hier zitten dan ook de gedragsdeskundigen en psychiaters die zonder onderzoek op basis van rapportages diagnoses kunnen stellen, therapieën kunnen voorschrijven en tot medicatie verstrekking kunnen overgaan.

Kortom: het gaat hier om € 12.500 per kind voor het onderzoek via provincie en gemeente, € 7000,00 per kind per jaar voor de gekoppelde OTS vanuit Jeugdzorg (Overheid), € 25.000,00 per jaar voor het in te zetten begeleidings traject middels een PGB uit de AWBZ en een psychiatrisch onderzoek met bijbehorende medicatie uit de zorgverzekering.

Het trieste van alles is dat een kind van 2 - 4 jaar zichzelf niet kan verdedigen... dus geen haan die ergens naar kraait. Het kind als melkkoe.

LEVE HET GROTE GRAAIEN
E. Sindelarova / moeder en klassiek homeopaat
Boos en verdrietig word ik van zulke berichten. Zijn ze nou helemaal gek geworden?! Wie bepaalt wat "probleemgedrag"is? En dat gaan we dan massaal aanpakken door Ritalin uit te delen op peuterspeelzaal?
Fruithapje met Ritalientje?

#^@#$*8!!!
N. van Koll / ambtenaar
Ik ben het helemaal eens met Heleen (ex adhd coach).
Kinderen worden gemanaged en niet meer instinctief behandeld.
Dat gaat helemaal fout.
Het zijn ook geen poppen of andere dingen die je even krijgt en dan aan de kant kunt zetten bij een of andere instelling of de school of opa en oma.
Het krijgen en hebben van kinderen is in eerste instantie een "natuurlijke" aangelegenheid. Wij mensen zijn allemaal uitgerust met natuurlijke instincten die vanzelf naar boven komen als die kinderen er aan komen. Maar als je dat ontkent ga je natuurlijk allerlei rare dingen creeren om het ding "kind" te begeleiden. Helemaal foute boel.
Je zou die mensen willen verbieden kinderen te krijgen?
Advertentie