Advertentie
sociaal / Nieuws

Ede noemt etnische registratie Roma ‘onontbeerlijk’

De gemeente Ede meent dat etnische registratie van Roma in de gemeente is toegestaan, omdat de gegevens ‘onontbeerlijk’ zouden zijn voor Rijkssubsidie voor specifiek Roma-beleid. Dat schrijft burgemeester Van der Knaap van Ede in een verweerschrift tegen kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens op etnische registratie van Roma.

23 november 2010

Voorkeursbeleid
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), had eind september ‘met spoed’ een ‘indringend gesprek’ met de burgemeesters van Ede en Enschede, nadat was gebleken dat die gemeenten de etniciteit van Roma registreerden. Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens is registratie van etnische persoonsgegevens in beginsel verboden. Wel zijn er enkele uitzonderingen mogelijk, zoals voor voorkeursbeleid. De burgemeester van Enschede heeft toen verklaard alsnog af te zien van etnische registratie. De burgemeester van Ede wilde ‘enkele feiten nagaan’, en pleit zich nu in een brief vrij van ongeoorloofde etnische registratie.

Verschillende lijsten
Volgens Van der Knaap zijn er bij de gemeente Ede verschillende ‘registraties’ met gegevens van Roma in omloop. Zo is er een werkgroep geweest van ‘gemeente, politie, hulpverleningsinstellingen en al dan niet ad hoc justitie gebonden partners’ die in 2000 één van de gewraakte inventarisaties maakte. Deze registratie omvat ook politie- en justitiegegevens, een extra gevoelige registratie.

Subsidie
Volgens de gemeente had deze inventarisatie echter ‘louter het karakter van een groepsregistratie’, met de bedoeling om een voorkeursbeleid te ontwikkelen ter vermindering van hun maatschappelijke achterstandspositie. Ook is, naar ‘overtuiging’ van de het college, ‘het sec-kwanitficeren van een/deze groep géén etnische registratie’. Ook een recente lijst met gegevens van Roma was volgens Ede geoorloofd, omdat het voor een specifieke subsidie, die in VNG-verband werd aangevraagd, ‘onontbeerlijk’ zou zijn geweest.

Spagaat
De VNG ‘onderkent het probleem’, laat ze desgevraagd weten. ‘Gemeenten moeten hun aanpak en beleid steeds meer met feiten en cijfers onderbouwen om van de landelijke politiek de aandacht te krijgen die het Roma-vraagstuk verdient. Om bij de aanpak maatwerk te kunnen leveren moeten rapportages steeds specifieker worden opgesteld en raken instellingen en gemeenten door de strakke privacyregels in een spagaat.’ De VNG gaat in het eerstvolgend bestuurlijk overleg met de minister hier aandacht voor vragen. ‘Zodat er in gezamenlijkheid naar oplossingen kan worden gezocht.’

Het CBP kon nog niet reageren op de brief van de gemeente Ede.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie