Advertentie
sociaal / Nieuws

Duizenden Haagse werklozen opgetrommeld

Wethouder Henk Kool gaat samen met de sociale dienst meer dan vierduizend bijstandsgerechtigden oproepen. Er wordt gekeken hoe de werklozen weer aan het werk kunnen.

06 september 2012

De gemeente Den Haag gaat volgende week ruim vierduizend bijstandsgerechtigden mobiliseren. De werklozen moeten zich verplicht melden waarna gekeken wordt hoe ze weer aan het werk kunnen.

Iedereen

Henk Kool, wethouder van Sociale Zaken, is erg enthousiast: ‘Je leert het hele bestand goed kennen op deze manier.’ Hij geeft aan dat weten wat er nodig is het belangrijkste is om iemand weer aan het werk te krijgen. Alle afdelingen van de sociale dienst zijn op de locatie aanwezig. ‘Zo kunnen we de klanten meteen doorsturen. We behandelen op één dag duizend mensen, en iedereen weet dan waar hij aan toe is. Iedereen wordt geholpen.’

Kassenproject

De aanpak doet enigszins denken aan het ‘kassenproject’ waar gemeenten Den Haag en Rotterdam eerder dit jaar mee bezig zijn geweest. Hierbij werden werklozen met bussen naar kassen in de regio gereden, om te kijken of ze daar aan het werk konden. Het kassenproject faalde jammerlijk. Van de honderden werklozen gingen er slechts zeven aan de slag. Kool: ‘Ik heb altijd al gezegd dat het niet zou werken. Je kan niet honderden mensen in een bedrijf dumpen. We hebben nu veel meer voorbereiding. Deze methode is fijnmaziger en diverser. Dat zorgt voor duurzame banen.’

Samenwerken

‘De sociale dienst is een veelkoppig monster’, zegt Kool. ‘Het leuke is dat iedereen elkaar ziet in die week. Dan kan er ook snel kortgesloten worden. Heeft iemand extra scholing nodig, dan kan hij dat die dag in hetzelfde gebouw regelen. Ook uitzendbureaus zijn aanwezig, zodat mensen direct naar banen kunnen kijken.’ Vrijwilligerswerk kan overigens ook een oplossing zijn, omdat bijstandsgerechtigden op die manier aan werkervaring kunnen komen. ‘We werken samen met welzijnsorganisaties om vrijwilligerswerk te organiseren. Ons doel is om komend jaar tweeduizend uitkeringsgerechtigden aan een vrijwillig werk te helpen.’

Dagen

In Den Haag zijn al eerder dagen georganiseerd waarbij werklozen verplicht moesten komen opdagen. Van die vierduizend opgeroepen mensen zijn in totaal 450 uitkeringen beëindigd. 129 daarvan omdat men een baan kreeg. De overige bijvoorbeeld omdat ze onterecht waren, of omdat mensen gingen studeren en recht kregen op studiefinanciering.

 Verplicht

Mensen die niet op komen dagen kunnen gekort worden op hun uitkering. De gemeente controleert hier streng op, nog dezelfde dag wordt er iemand van Bijzonder Onderzoek naar hun huis gestuurd om te kijken waarom ze afwezig zijn. ‘We willen een omslag in de houding. Mensen denken nu vaak dat ze hun uitkering cadeau krijgen. Ik vind dat je een tegenprestatie mag vragen.’

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Uiteraard zijn er een X aantal mensen die zeer terecht een uitkering ontvangen.



Maar er is ook een zeer groot antal die feitelijk asociaal gedrag vertonen, nergens meer geschikt voor zijn, onwillig zijn, zelfs giga bijklussen.



Geef de sociale diensten dezelfde middelen en mentaliteit als de belastingdienst. Terugvorderingstermijnen van 5 jr ( nu 12 jr) zware boetes gelijk de belastingdienst oplegt aan mij als belastingbetaler.



Kijken wat er dan heel snel gaat veranderen, Maar de trekkers worden minder/niet vervolgd in vergelijking tot de belastingbetaler(s).



Ongelijkheid van RECHT noemen ze zoiets! Maar op den duur kan zoveel onrecht nimmer stand houden!



Om maar niet te spreken dat er circa evenveel buitenlandse werknemers hier zijn als bijstandstrekkers. TREURIG. MEDE OORZAAK VAN DE SCHULDENCRISIS!!!!
Hans / Adviseur Publieke sector
Die wethouder en zijn hele sociale dienst moeten zich schamen! Het zou standaard procedure moeten zijn om werklozen regelmatig op te roepen en het zou al helemaal standaard moeten zijn dat de sociale dienst haar "klanten" kent! Deze actie toont alleen maar het jammerlijk falen aan van de sociale dienst van Den Haag.



En ik sluit me aan bij anderen: 1000 mensen leren kennen op 1 dag, hoe verzin je het.
Kees Boden / med
Er ook genoeg uitkeringsgerechtigen/bijstand gerechtigden, waar dit zeer goed voor is. Ken namelijk een aantal personen en deze hebben en werkvrees, verzinnen van alles om maar niet aan het werk te hoeven.

Wel met mooi weer op het starnd liggen.
alexander / ambtenaar
Imposante taal voor de buhne. Zo werkt dat niet. Begeleidt iemand die een uitkering krijgt vanaf het eerste moment naar werk en wees daarbij streng maar rechtvaardig. Zorg ook voor echte banen. Dat is de remedie !
Piet / directeur
Beste Alex

Je bent vast erg aardig, maar ook erg naief!

Waarom wordt ik als belastingbetaler vervolgd en ben jij zo lief om deze mensen meer te gaan begeleiden. Ik wordt niet begeleid Alex, gewoon betalen, desnoods hoge boetes, met terug werkende kracht tot 12 jr. Ja Alex dat is andere koek. Rechtsongelijkheid noemen ze dat !! Heb je waarschijnlijk nog nooit van gehoord!



En Alex geweldig idee van je "zorg voor echte banen". Zo simpel is dat! Maar Alex weet je dan niet dat er ongeveer evenveel uitkeringstrekkers zijn als buitenlanders die hier werken! Of lees je geen cijfers??
Janssen / Boekhouder
De overheid is het probleem en niet de oplossing!!!



Ik blijf mij verbazen dat burgers nog steeds ervan uit gaan dat de overheid de werkloze aan een baan kan helpen. Banen worden niet door de overheid gecreëerd maar door de particuliere sector. Hier wordt de toegevoegde waarde geproduceerd.

Iedereen die direct of indirect afhankelijk is van de overheid kost geld. De toegevoegde waarde van de overheid is bijna nul. De overheid kan alleen maar geld uitgeven, door eerst geld binnen te halen via belastingen, lenen of de geldpers.

De belastingbetalers moeten steeds meer gaan betalen. Met name de arme, laag betaalden, 1 of 2 keer model, betalen het meest. De hoge inkomens hebben vaak hoge aftrekposten, of kunnen mensen inhuren die zorg dragen voor een zeer lage lastendruk.

In tegenstelling wat beweerd wordt door politieke partijen, het is de kleine man die betaalt, want die kan niet wegrennen!

Bijna iedere week lees je wel ergens dat een publieke instantie de boel belazert, er zijn politieke bazen die zelf aangeven met argumenten nb. dat de overheid incompetent is!!
putten / bouw
iedereen met een uitkering elke dag om 8 uur aanwezig zijn in grote sporthallen,daar eventueel cursissen geven of anders maar wat kaarten,5 uur weer naar huis ,ik moet ook elke dag naar mijn werk terwijl mensen met een uitkering lekker kunnen uitslapen,zo blijf je in het goede ritme en ben je na een paar maanden blij wanneer je bv kunt gaan aspergesteken of appels plukken,ik voorspel jullie dat er binnen 2 jaar geen enkele pool meer nodig zal zijn in nederland en dat iedereen lekker aan het werk is.
Sjors / Helpende Zorg
Ik zit al maanden in de uitkering en ik zit er echt niet omdat ik dat zo graag nu wil. Het is totaal geen vetpot en ik kan me er nog maar net van redden, Nu moet die halve zool Henk Kool zelf maar eens een paar maanden met een uitkering moeten doen dat is geen pretje en dan meteen gaan vooroordelen dat mensen het zien als een cadeau. Je kan niet iedereen gelijk behandelen de een heeft een hogere opleiding gedaan dan de andere en je moet ook kijken naar iemands lichaamlijk en geestelijke gezond je kan niet iedereen zomaar even aan het werk zetten. Dat moet stap voor stap worden uitgevoerd maar wel met beleid. Maar hoe Henk Kool het wil hebben ja dat gaat mij veel te ver.
Monique
@ Putten



Helemaal mee eens. Scheelt ook dat er niet meer zwart bij geklust kan worden. Dat doet niet iedereen maar het komt echt voor.
O. ten Hove
Kool deugtt niet, Van Wesemael deugt niet. Het beleid deugt niet. Ze roepen mensen op waarvan ze weten dat er geen werk voor ze is. Stoere praat, maar zet geen zoden aan de dijk. Trajecten, mooi maar er is geen baan aan het eind... En consulenten die nog geen crisis hebben meegemaakt en niet weten wat het is om een oudere werkeloze te zijn duwen klotebaantjes door de strot die de mensen niet aankunnen. Het lijkt het UWV wel waar een consulent De Waart de rapportage van de arts niet leest en mensen goedkeurt en vindt dat mensen met met een slijtende schouder en een versleten knie expedietie/magazijnwerk kan gaan doen. De Waart dat betekent veel lopen, veel bukken, veel hurken, veel tillen... maar dat interesseert je dus niet. En dan pretenderen dat je er voor de client bent. Deze gast weet amper wat dat werk inhoudt. Hij deugt gewoon niet. Bezwaar wordt aangetekend, maar dat zal niet helpen want het UWV heeft altijd gelijk......
Roy Hofwijks / directeur
De sociale dienst kan liever beginnen met de mensen die een startkwalificatie hebben. Dan is de kans van slagen het grootst. De tweede groep is dan de mensen die geen omscholing willen maar direct aan de slag willen. Die kun je voor een breed scala aan banen inzetten voor laag opgeleide mensen. De derde groep is degenen die behoefte hebben aan omscholing. Dan kun je inventariseren hoeveel geld je nodig hebt om die groep om te scholen. Omscholen doe je dan alleen als een werkgever daar behoefte aan heeft. Op deze wijze schoon je het bestand van boven naar beneden. Dus eerst de mensen die de kortste weg hebben naar werk, enz, enz.
O. ten Hove
Het lijkt erop alsof Kool een crypto-vvd'er is met zijn impliciete opmerking dat mensen denken dat de uitkering een cadeau is. De meeste mensen zitten erin omdat de werkgevers het veertikken hen in dienst te nemen. En asielzoekers zijn niet gewend te werken... Vergeet niet dat hij enkele jaren zichzelf tot 'intellectueel' kroonde en spuugde op het crapuul wat wel pvda stemde. Daarnaast voelde hij zich boven de wet verheven toen hij weigerde zich te laten foulleren toen hij het stadhuis binnenging. Hij was toch wethouder... Zo'n houding kun je je permiteren wanneer je zogenaamd tot de upper ten behoord zoals Kelder zijn vriendje Rutte positioneert, maar niet als je pvda'er bent en zeker als je niet het nivo van een Joop den Uyl of Drees hebt.
Adriaan
Je hebt:



1. mensen die willen werken en die het ook kunnen: deze mensen zitten tijdelijk in de bijstand, omdat ze een nieuwe job aanpakken



2. mensen die willen werken maar niet kunnen. Denk aan gebrekkige startkwalificaties. .Maar wat denk je van de bijstandsmoeder die werk eenvoudigweg niet kan combineren met zorg voor de kinderen? (Kosten kinderopvang > baantje minimumloon)



3. mensen die kunnen werken maar niet willen. Dit zijn de mensen die het misschien een dag uithouden als aspergesteker om daarna met rugpijn op de bank naar call tv te zappen.



Het is soms moeilijk om een grens te trekken tussen Groepen 2 en 3. Wat je kan eisen is het volgende:



1. aantoonbaar willen werken is een vereiste voor bijstand

2. werken loont ALTIJD (belangrijk is netto verchil met bijstand maar ook bijvoorbeeld gratis kinderopvang)



Je blijft met het probleem dat veel werkgevers liever een Pool hebben dan iemand die lang in de bijstand heeft gezeten.

Dat is puur een productiviteitsafweging.





Flip Zolderman
"We behandelen op één dag duizend mensen, dan weet iedereen waar hij aan toe is"... Dat kun je wel zeggen ja. Mensen weten weer dat ze als nummertje gezien worden? Slachtvee? Tjongejonge. Ik word hier erg treurig van, moet ik bekennen.
Alfred
"Iedereen wordt geholpen". Tuurlijk! Ik ben benieuwd wat dit de gemeenschap weer kost en wat het oplevert. Hij heeft vast niet gelezen dat bedrijven juist werklozen niet aannemen. Een paar duizend mensen helpen op een dag.... als dat mogelijk was had dat allang plaatsgevonden. Dit is gewoon een publiciteitsstuntje.



Als de klantmanagers hun klanten niet meer kennen is er iets heel erg fout bij de sociale dienst aldaar.



Of zou het weer een manier zijn om mensen die niet komen hun uitkering af te pakken? Dat zijn bijvoorbeeld zwakbegaafden en mensen die de post niet meer openmaken omdat ze te zwaar in de problemen zitten en daardoor apatisch zijn geworden.



Ik noem maar wat....
Paul / Klantmanager
Vaak is het grootste struikelblok :

Indien niet willen werken :

- vage medische beperkingen en belemmeringen

- taalprobleem

Hoe pakt de Gemeente Den Haag dit aan......?

Inzetten van een arbeidsdeskundige tijdens de intake

kan een positieve bijdrage leveren. Regelmatig merk ik dat "bewust" geen Nederlands gesproken wordt of dat uit schaamte of gemakzucht geen Nederlands gesproken wordt. Dus in 1ste instantie geen tolk toelaten en dossieronderzoek.
Jan
Doet oude herinneringen boven komen...

In Amsterdam ook ooit zo'n project geweest, weliswaar iets groter in omvang maar veel vergelijkbare punten en helaas niet echt succesvol...



'Megabanenmarkt'
Mo Koster
We werken heel fijnmazig, daarom roepen we in één keer 4000 mensen op. Heel fijnmazig ja. Men wil op deze manier het klantenbestand leren kennen. Dat gaat wel goed natuurlijk, als je er op één dag duizend mensen doorheen draait. Een twee minuten speed date is er niets bij. Daarnaast vergeet Kool er even bij te vertellen dat het het falen van zijn eigen organisatie is dat zij die mensen nu nog niet kent, maar de kennelijk gebrekkige dossiers zijn natuurlijk de schuld van de uitkeringsgerechtigden, nooit van de ambtenaren die die dossiers aangemaakt hebben (of beter gezegd INCOMPLEET aangemaakt hebben).



Dat uitkeringsgerechtigden ook nog weleens andere afspraken kunnen hebben, dat men daardoor wellicht niet kan verschijnen op het commando van de vleesfabriek waar men er 1000 worstjes op een dag doorheen draait komt niet in het hoofd van Kool op. Nee, het ligt natuurlijk allemaal aan de mentaliteit en het zijn allemaal kwaadwillenden die meteen een extra onderzoek verdienen.



Misschien dat Kool eens kan kijken naar de mentaliteit van zijn eigen ambtenaren en die van werkgevers, want feit is dat de meeste uitkeringsgerechtigden zich bewusteloos solliciteren, maar niet aan de bak komen omdat werkgevers hun neus optrekken voor uitkeringsgerechtigden terwijl daarnaast het ambtelijk apparaat al jaren niets of nauwelijks iets doet om mensen op hun weg naar de arbeidsmarkt te steunen. Die klantmanagers hebben echt geen benul van de werkelijkheid van de arbeidsmarkt, voorbeelden te over. Daarom zitten er ook duizenden mensen in de uitkering, omdat men tegen dit soort dingen aanloopt en blijft aanlopen. Ja, natuurlijk zitten er ook rotte appels tussen, maar dat zijn er maar weinig en laten we niet doen alsof dat ambtenarenapparaat van Kool rotte appel-vrij is.



Tip voor Kool: iets minder arrogant zijn en dat waanidee dat iedereen dolgraag in de uitkering zit van u afschudden. Een figuur vervuld van zulke enorme vooroordelen is een hopeloos geval. Ik nodig Kool uit om de rest van het jaar te leven van zo'n uitkering waarvan hij zich verbeeldt dat iedereen die zo dolgraag wil hebben en houden. Misschien dat dan bij Kool tegen kerstmis het kwartje is gevallen. Nou ja, het dubbeltje, want een kwartje is erg veel voor iemand met een uitkering.



ita / projectleider
In 2002/2003 heb ik nog meegewerkt op de Megabanenmarkt van de gemeente Amsterdam.

Een geldverslindend project wat uiteindelijk niet veel heeft opgeleverd. Tenminste niet voor de werkzoekenden. Ik geloof niet in zo'n opzet.
Paul / Klantmanager
Heb ook mijn twijfels of dit gaat werken. Zeker als de klantmanagers nauwelijks kontakt hebben met hun klanten. Terugkijken op mislukte acties van andere Gemeenten vind ik niet juist. Nederland "veranderd" en gaat steeds harder optreden en verantwoordelijkheden bij de burger, in deze de bijstandsgerechtigden" leggen. Zachte heelmeesters werkt niet meer............
Hannes Haganum / kritisch lezer
De landelijke overheid zal eerst doelen moeten stellen de middelen ter beschikking stellen. Wil je grote groepen mensen weer aan het werk krijgen, dan moet je zorgen voor coachingstrajecten met persoonlijk contact. Ook zul je niet ontkomen aan het instellen van additionele banen. Wat dat betreft kunnen we nog veel leren van Duitsland waar veel mensen zinvol werk hebben buiten de reguliere arbeidsmarkt. je kunt hierbij denken aan restaurateur bij museumprojecten, onderhoudsmedewerker bij sportverenigingen e.d. Denk niet alleen aan commercieel werk, maar ook aan maatschappelijk nuttige taken.
Sjoerd Visser
-Mensen denken nu vaak dat ze hun uitkering cadeau krijgen.- Dat denken ANDERE mensen altijd over een groep mensen die AANGEWEZEN is op BIJSTAND. Die begatieve gedachten zijn veroorzaakt omdat enkelen andere verdiensten erbij hadden omdat zwart bijverdienden, of fraudeerden. Net als bij de WAO-ers. Die enkelen (meer als het woord enkelen doet vermoeden maat toch een GROTE MINDERHEID) )hebben toen gezorgd met dat gedrag dat IEDEREEN het zo makkelijk had. Repressaille-beleid is toen ingevoerd, tot aan de dag van vandaag...waar IEDEREEN ineens over dezelfde repressaile-kam wordt geschoren. Al die mensen zijn doordat ze RECHTMATIG geld van de overheid krijgen intussen wel een speelbal ÉN proefkonijn voor allerlei mislukkende NIETS toevoegende overheidsexperimenten...die ALTIJD dezelfde uitkomst hebben: de mensen waar het om gaat worden er absoluut niet beter van, maar worden meer en meer slechter behandeld hoe langer ze in een uitkeringssituatie zijn. Toen wij bijna 40 jaar geleden begonnen "TIJDELIJK" te bezuinigen was dat omdat de Overheid dan de staatsschuld zou verminderen en zou zorgen voor meer (langdurige) banen om de TOENMALIGE werkloosheid op te lossen. BEIDE beloftes heeft de Overheid zelf NIET waar kunne maken, maar telkenmale schuift diezelfde overheid de uitkomst van dat falen af naar de onderdanen. Een MISSELIJKE ONEERLIJKE DUBIEUZE gang van zaken die meer AFBREEKT dan weer opbouwt. En als dan ook nog overal bezuinigingskaalslag wordt gepleegd waardoor er streeds meer banen VERDWIJNEN dan ben je de mensen aan het sollen die zich al vele jaren suf hebben gesolliciteerd...maar daarmee opgehouden zijn wegens de vele afwijzigingen...die geestelijk een enorme negatieve indruk maakt omdat je UITGESCHETEN wordt bij werkgevers en Overheid. Intussen probeert de Overheid zich ook aan de eerder afgesproken verplichtingen uit te komen door de verantwoordelijkheid af te schuiven naar lagere overheden, die dan vervolgens dat weer doorschuiven naar de inwoners...onder de noemer zelfredzaamheid...maar waar tegelijkertijd ook op bezuinigd wordt én de overheid steeds meer die levens bepaald en probeert te sturen...met een kluitje in het riet dus. Ik kan nu al zeggen: zolang het beleid niet mensvriendelijk en eerlijk wordt en men niet met een andere oplossing komt als bezuinigen...dan zullen we allemaal die betere toekomst NOOIT krijgen...want die wordt wegbezuinigd, beleend en tegelijkertijd mensONvriendelijker gemaakt...wat allemaal tot MEER problemen leidt dan voorheen al het geval was. Dus Overheid: zoek de schuld bij jezelf en geef JEZELF nou eens de schuld van het eigen falen ! Maar laat de mensen nu eens met rust.
Advertentie