Advertentie
sociaal / Nieuws

Drugscriminaliteit Roosendaal en Bergen op Zoom daalt

Het aantal geregistreerde drugsdelicten in Bergen op Zoom en Roosendaal daalde in 2018. De door inwoners van de gemeenten ervaren drugsoverlast blijft gelijk of stijgt licht. Dat zijn resultaten uit de gezamenlijke Drugsmonitor 2018. De cijfers zijn gebaseerd op politiecijfers en straat-enquêtes.

30 juni 2019
Drugs.jpg

In Bergen op Zoom en Roosendaal daalde het aantal geregistreerde drugsdelicten in 2018. De door inwoners van de gemeenten ervaren drugsoverlast blijft gelijk of stijgt licht. Dat zijn resultaten uit de gezamenlijke Drugsmonitor 2018. De cijfers zijn gebaseerd op politiecijfers en straat-enquêtes.

Invoering nulbeleid
In de jaren negentig kwamen wekelijks ongeveer 25.000 drugstoeristen naar Roosendaal en Bergen op Zoom. De toen nog aanwezige coffeeshops waren populair onder Belgen en Fransen door de goede ligging (vlakbij de grens), de goede prijs-kwaliteitverhouding en de gedoogde drugsverkoop in Nederland. Het invoeren van het nulbeleid in 2009, waardoor de coffeeshops geen softdrugs meer mochten verkopen, had in de jaren daarna een gunstig effect op de drugsoverlast in deze twee gemeenten. Zo bleef 90 procent van de drugstoeristen in 2010 weg. Wel verplaatsten zij zich naar coffeeshops in Breda en Etten-Leur. De drugshandel verplaatste zich naar de Belgische grens en criminelen uit Bergen op Zoom en Roosendaal gingen meer samenwerken met Belgische evenknieën.

Drugsproblematiek op hoog niveau
Uit de Drugsmonitor 2016 bleek dat er in de gemeenten minder drugsincidenten waren sinds de sluiting van de coffeeshops. Daarnaast ervoeren inwoners meer overlast van de drugshandel op straat. Uit de Drugsmonitor 2018 valt op te maken dat er sprake is van een overwegend stabiel patroon. Op de meeste enquêtelocaties denkt de grootste categorie respondenten dat drugsoverlast en -handel in het afgelopen jaar gelijk zijn gebleven. Dat betekent niet dat het wel meevalt, want de drugproblematiek ligt in deze gemeenten in absolute zin en vergeleken met andere Nederlandse gemeenten op hoog niveau.

Slechtste score in 'veel overlast'
Onderzoeker Edward van der Torre haalt de landelijke Veiligheidsmonitor aan. In Roosendaal zegt (in 2017) 41,8 procent dat drugsgebruik of drugshandel ‘wel eens’ voorkomt. Ter vergelijking: in de categorie gemeenten met meer dan 70.000 inwoners scoort alleen Maastricht slechter. Het landelijk gemiddelde ligt op 24,1 procent. Voor het basisteam Bergen op Zoom komt deze score uit op 33,1 procent. Landelijk ervaart (in 2017) 3,5 procent ‘veel overlast’ van drugsgebruik of drugshandel. Voor het basisteam Bergen op Zoom ligt die score op 6,7 procent en voor de gemeente Roosendaal op 12,7 procent. In de categorie gemeenten met meer dan 70.000 inwoners is dit de slechtste score in Nederland.

Meer maatregelen
De gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom staken in de afgelopen jaren veel tijd en energie in de gezamenlijke aanpak van drugsoverlast en drugscriminaliteit en ze gaan door met de brede integrale aanpak. Er komt naast en aanvullende op de Roosendaalse drugssquad en het Bergs Interventieteam een verhoogde inzet van wijk- en jeugdagenten om (ervaren) drugs- en jeugdoverlast aan te pakken. Ook komt er een persoonsgerichte aanpak, zoals de Top X-aanpak. Straathoekwerkers moeten jongeren stimuleren om weer mee te doen aan de samenleving en hen perspectief daartoe bieden. Ook moet de verloedering van panden en de verrommeling van het straatbeeld worden aangepakt met de woningbouwcorporatie. En bij straffen is het credo: Zacht waar het kan, hard waar het moet.

Enschede: stijging in sluiting drugspanden
Ook Enschede kwam met opmerkelijke (tussentijdse) resultaten van de bestrijding van drugsoverlast. De gemeente heeft daar nu al meer drugspanden gesloten dan in heel 2018. In de eerste helft van 2019 werden 44 hennepkwekerijen opgerold, waarvoor 26 waarschuwingen zijn gegeven (wegens eerste overtreding). Daarnaast heeft de gemeente Enschede dit jaar al acht (drugs-)panden gesloten: drie meer dan in 2018. Naast de acht sluitingen werd in één geval een dwangsom opgelegd die moet leiden tot beëindiging van de illegale activiteiten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

warmtebeeldcamera% / buitendienst
Als de gemeenten in brabant nu eens een beloning zouden geven aan burgers als deze een hennepplantage opsporen en aangeven? 5000 euro voor een hennepzolder? Zo'n plantage straalt enorm veel warmte uit. Laat dat de burger oppakken. Eigen initiatief. Dan gaan onze burgers met een FLIR warmtebeeldcamera in de wintermaanden de straat op. Dan zul je eens zien hoeveel hennepzolders worden opgespoord. Dat gaat zeker helpen. Dat kan uit het budget van de CIE.
Advertentie