of 64621 LinkedIn

Drontenaren willen Irakees gezin terug

Foto: Uitgesproken Vara
Foto: Uitgesproken Vara
Drontense raadsleden willen dat er een diepgaand onderzoek komt naar de schrijnende leefsituatie van de Drontense familie Karim die in april teruggestuurd werd naar Irak. Minister Leers toonde zich eerder geschokt na een uitzending van Uitgesproken Vara en beloofde de procedure nogmaals te bekijken. Maar twee Drontense raadsleden gaat dat niet ver genoeg en zijn een petitie gestart om de minister te bewegen tot een onderzoek naar hun huidige situatie.

Bloedwraak
In april werd het Drontense gezin Karim, na 6 jaar wachten op een definitieve verblijfsvergunning, uitgezet naar Irak. Uit een recente tv-uitzending van Uitgesproken Vara blijkt dat hun situatie in de stad Kirkuk niet benijdenswaardig is. De dochters durven niet over straat, omdat ze worden geconfronteerd met bloedwraak. De zonen gaan niet naar school en de moeder kan haar medicijnen niet krijgen. Minister Leers reageerde geschokt naar de uitzending en beloofde de procedure van de uitzetting van de familie opnieuw te bekijken.

Verrast
Maar de raadsleden willen dat niet alleen de procedure, maar vooral de huidige situatie van de familie bekeken wordt. En met hen een hoop burgers in Dronten. Paul Vermast (GroenLinks). ‘Het gaat hard. Inmiddels hebben meer dan 300 mensen de petitie ondertekend, die nu een week online staat. Met 200 was ik al blij geweest: het is midzomer en Dronten is een kleine gemeente.’

 

Zorgplicht
Volgens Vermast worden afgewezen asielzoekers alleen uitgezet als de situatie in het thuisland veilig is. ‘Toen dit gezin werd uitgezet, was de situatie in Kirkuk en Irak niet veilig’, meent hij. ‘Een dochter is mishandeld, beide dochters durven niet op straat.’ Of dat mogelijk te maken heeft met een familiekwestie, doet volgens Vermast ‘niet ter zake: de situatie is onveilig voor hen.’ Nederland, stellen de raadsleden, heeft een zorgplicht ten opzichte van het gezin.

Uniek
Als de minister na onderzoek concludeert dat de situatie niet veilig is, moet hij daar volgens Vermast de conclusie uit trekken om ze terug naar Nederland te halen. ‘Dat zou uniek zijn.’ Aan het begin van het parlementaire jaar wordt de petitie aangeboden aan de politiek.


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door arie van dijk (aow) op
Sinds de uitzending van het tv programma probeer ik de
zeer treurige geschiedenis te volgen .Ik kan niet doordringen tot de regering ,alg zaken, justitie enz.
Hoe staan de zaken er inmiddels voor ?
Is het nog gelukt het gezin terug te halen ,zo niet ,wat
kan ik nog doen ?om hieraan mee te helpen ?
Door johannes (adviseur) op
Was de situatie voor deze familie voordat zij vluchtten ook onveilig, of zijn zij om andere redenen eerder gevlucht en wordt nu de "schreinende"situatie als excuus aangewend.De eerwraak komt waarschijnlijk voort uit het gedrag van de meisjes die binnen hun oorspronkelijke cultuur niet geaccepteerd wordt.De regels voor het verlenen van asiel moeten duidelijk zijn evenals de procedure.
Als je voor ieder geval een uitzondering gaat maken, zijn de regels en procedures overbodig.
De christelijke mentaliteit komt bij het asielbeleid boven.Wij moeten de mensen helpen.Maar moslims zijn zelfs niet bereid om hongerende landgenoten die hulp te (laten) geven die nodig is.
Door Joschke op
Zullen we de poorten maar openzetten. Alle huizen voor de ASIELZOEKERS. Man nam een gok door te komen, en nu wordt het ons probleem. Ik dacht het niet... Ze goltem en verloren. Er zijn tussen haakjes 20 miljoen Irakezen. Wees welkom...
Door Weird Guilders op
Het vreemdelingenbeleid van het huidige kabinet komt volgens mij voort uit de frustatie dat niet-geintegreerde Turken, Marokkanen en Antillianen niet kunnen worden uitgezet. In plaats daarvan worden asielzoekers die hier al jaren zijn en vaak goed Nederlands spreken maar uitgezet, ook al zijn ze in eigen land hun leven niet zeker.
Door uitgesproken geen VARA op
meer dan 300 mensen hebben de petitie ondertekend, toe maar.
kamervragen!