of 59854 LinkedIn

Drempel schuldhulp nog te hoog

De toegang tot de schuldhulpverlening in Súdwest-Fryslân kan beter. Er is veel aandacht voor mogelijke problematische schulden, maar de drempel wordt nog steeds als hoog ervaren.

De toegang tot de schuldhulpverlening in Súdwest-Fryslân kan beter. Er is veel aandacht voor mogelijke problematische schulden, maar de drempel wordt nog steeds als hoog ervaren. Dat komt aan de ene kant omdat er weinig fysieke mogelijkheden zijn om voor hulp aan te kloppen. Het telefonische kanaal is daarnaast niet makkelijk toegankelijk. Dat concludeert de gemeentelijke rekenkamer in zijn quick scan schuldhulpverlening.

Veel gaat er goed, zeker in vergelijking met twee jaar geleden toen de rekenkamer de schuldhulpverlening indook en een scala aan verbeterpunten noteerde, stelt de rekenkamer na nieuw onderzoek. ‘Toch kan het altijd beter.’

Zo heeft de raad van Súdwest-Fryslân andere verwachtingen over de waarde en het gebruik van cijfers dan de verantwoordelijk wethouder. Raadsleden vinden het lastig om te kunnen sturen en willen meer grip. Daarom willen zij cijfers hebben over onder meer aantallen inwoners met problematische schulden, aantal inwoners dat bij de gemeente aanklopt voor hulp, doorlooptijden schuldhulpverlening, aantallen en percentage dat opnieuw hulp vraagt na een eerder schuldhulptraject.

De wethouder daarentegen wil vooral maximale inspanningen leveren en ruimte krijgen om methodieken in de praktijk te brengen en ervaringen op te doen. ‘Gewenste resultaten worden niet gekwantificeerd. Welke effecten het beleid zou moeten bewerkstelligen en welke verwachtingen wethouder en raadsleden daarbij hebben is niet expliciet gemaakt. Raad en wethouder lijken (daardoor?) soms elkaar niet te begrijpen’, aldus de rekenkamer. ‘Het vinden van de juiste mix tussen inspanning met de goede bedoeling en meten, tussen loslaten in vertrouwen en controleren, zodanig dat de burger met problematische schulden ook echt wordt geholpen, blijft de uitdaging.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.