of 59123 LinkedIn

Doorstroom Ww naar bijstand groter in grote steden

Inwoners van grote steden die in de Ww zitten stromen relatief vaker door naar de bijstand dan inwoners van kleinere gemeenten. Dat blijkt uit een rapport van UWV over doorstroom van de Ww naar de bijstand.

Inwoners van grote steden die in de Ww zitten stromen relatief vaker door naar de bijstand dan inwoners van kleinere gemeenten. Dat blijkt uit een rapport van UWV over doorstroom van de Ww naar de bijstand.

Crisis
Het aantal mensen dat na afloop van de Ww-uitkering in de bijstand komt, groeide in de afgelopen vijf jaar van 22 duizend naar 33 duizend. Dit onder invloed van de economische crisis. Naar verwachting groeit de doorstroom de komende jaren niet verder vanwege het economisch herstel. Het doorstroompercentage zal naar verwachting stabiliseren op 6%.
Laagopgeleiden, alleenstaanden en 55-plussers hebben de grootste kans om vanuit de Ww door te stromen naar de bijstand. Dit geldt ook voor Ww’ers die wonen in wijken met een lage sociaaleconomische status. Deze groepen werklozen zijn sterk vertegenwoordigd in de grote steden.


Uitschieters
Hoeveel mensen doorstromen naar de bijstand verschilt per gemeente. Kleine gemeenten doen het daarbij over het algemeen veel beter dan grote gemeenten. Uitschieters naar boven zijn Den Haag, waar 11,2% doorstroomt, Delft (10,4%), Groningen en Leeuwarden (beiden 9.9%). Reden hiervoor is dat in grote steden vaak meer alleenstaanden en lager opgeleiden in de Ww zitten. Positieve uitzondering in de G4 is Utrecht waar een groot deel van de werklozen in de Ww juist hoogopgeleid zijn en in wijken met een hoge sociaaleconomische status wonen. De gemeente Schijndel voert de lijst aan van minste mensen die doorstromen vanuit de Ww naar de bijstand: 1,8%, gevolgd door Drimmelen en Stein (beide 2,0%).


Experimenteren
Voor gemeenten betekent de doorstroom vanuit de Ww, die een vijfde vertegenwoordigt van alle nieuwe bijstandsuitkeringen, een fors beslag op de budgetten en een hoge werklast. Gemeenten werken daarom vaak samen met UWV om de doorstroom te beperken. Zo wordt in Den Bosch met interventies de doorstroom naar de bijstand beperkt, aldus het rapport. Het UWV pleit ervoor dat gemeenten die dit experimenteren met interventies de uitkomsten daarvan delen met anderen.

 

Afbeelding

Bron: UWV

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Relevante Parlementaire Dossiers