of 59082 LinkedIn

Divosa: ouderen de dupe van crisis

Reageer
Oudere bijstandsgerechtigden worden de dupe van de crisis. Dat blijkt uit de Divosa-monitor 2009 die vandaag verschijnt. Sociale diensten stellen daarin dat ouderen het grootste risico lopen langdurig werkloos te blijven. Toch staan zij maar zelden bovenaan de to-do lijst van bestuurders.

Verloren generatie
De verloren generatie van de crisis wordt gevormd door ouderen, meent Divosa. 63 Procent van de sociale diensten ziet hen als meest kwetsbare groep. Ouderen zijn oververtegenwoordigd in de bijstand en hebben meer begeleiding nodig om aan het werk te komen. Door het verhogen van de Aow-leeftijd zal dit probleem in de toekomst alleen maar nijpender worden.

 

Netvlies
Toch is alle aandacht in deze crisis gefocust op jongeren en mensen van werk naar werk helpen. Ondanks de slechte perspectieven voor ouderen, staan ze maar nauwelijks op het netvlies van bestuurders. 'Als over een paar jaar de arbeidsmarkt weer aantrekt, zijn schoolverlaters en mensen met recente arbeidservaring het snelst weer onder de pannen, zegt Divosa-voorzitter René Paas. 'Ik vrees dat we dan worden geconfronteerd met achterstallig onderhoud bij de meer kwetsbare groepen. De kater komt later.'

 

Scherpe keuzes
De Divosa-monitor roept gemeenten op oog te houden voor ouderen en andere kwetsbare groepen. Elk gemeentebestuur moet zich achter de oren krabben, de lokale arbeidsmarktsituatie inventariseren en bedenken hoe zij in tijden van bezuinigingen de groeiende groep bijstandsgerechtigden het beste kan bedienen. Die keuze zal voor elke gemeente anders liggen, want Groningen is Heerlen niet en andersom. 'Maak scherpe keuzes en hol niet klakkeloos achter landelijke maatregelen aan', zegt Paas daarover.

Bekijk de Divosa-monitor hier.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.