of 59561 LinkedIn

Discriminatie bij opsporing fraude Tilburg

De gemeente Tilburg heeft zich bij de opsporing van bijstandsfraude schuldig gemaakt aan discriminatie. De gemeente beperkte zich tijdens een proef om vermogen van uitkeringsontvangers in het buitenland op te sporen tot inwoners met de Turkse nationaliteit en dat was volgens de rechter in strijd met het discriminatieverbod.
21 reacties

De gemeente Tilburg heeft zich bij de opsporing van bijstandsfraude schuldig gemaakt aan discriminatie. De gemeente beperkte zich tijdens een proef om vermogen van uitkeringsontvangers in het buitenland op te sporen tot inwoners met de Turkse nationaliteit en dat was volgens de rechter in strijd met het discriminatieverbod.

'Beperking vanwege kosten'

Tilburg beperkte zich naar eigen zeggen vanwege de kosten tot onderzoek in Turkije. Er werd een gespecialiseerd bureau ingeschakeld dat op zoek ging naar bezit van onroerend goed van Turkse uitkeringsontvangers in hun land van herkomst. De opgespoorde fraudeurs moesten hun uitkering terugbetalen.

 

Hoger beroep

Met een beroep op discriminatie stapten meerdere betrapte inwoners van Tilburg naar de rechter omdat de gemeente bedragen tussen 85.000 en 145.000 euro terugeiste. In hoger beroep kregen ze gelijk, aldus drie uitspraken die deze week zijn gepubliceerd.

 

Nieuwe beslissing

De rechter bepaalde dat de gemeente het bewijs uit het vermogensonderzoek niet mocht gebruiken. Tilburg moet een nieuwe beslissing nemen op de bezwaren tegen de beëindiging en invordering van de uitkeringen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Annemiek (ICmedewerker) op
De rechter maakt het zo wel erg moeilijk om deze controles uit te voeren. Of was dat ook de bedoeling? Natuurlijk ga je zoeken daar waar je bepaalde, specifieke fraude vermoedt. Waar anders? In het verpleeghuis? Op de kleuterschool? Of in de hooiberg de speld?
Door Alexander (oud-raadslid, tevens oud-bijstandsambtenaar) op
Ja, ik wacht nog steeds op dat onderzoek van die nummerrekeningen op de Kaaimaneilanden van enkele - of zijn het misschien vele - Nederlandse industriëlen. Ik schrik wel van enkele reacties hieronder. Europa is beroerd en de enige rechter, dat ben ik. Rechtsstaat ?
Door Henk Donkers@hotmail.com op
Zo zie je maar hoe ver de rechter van de rechtsstaat af kan staan.
Dit is natuurlijk helemaal geen discriminatie. Tilburg heeft zich niet bewust beperkt tot Turkse mensen omdat ze van Turkse afkomst zijn. Dat heeft er niets mee te maken. Het is een proef (met beperkt budget, zoals dat gaat bij proeven) die gestart is in Turkije en bij succes kan worden uitgebreid.
Als dit discriminatie is dan kunnen we dus alleen maar onderzoek doen in een thuisland als we tegelijk in ALLE landen van cliënten onderzoek doen. Als we er één vergeten dan discrimineren we immers.

En hoe zit het als ik een straat wordt aangehouden voor een alcoholcontrole? Dat is dan ook discriminatie want waarom wordt er in die andere straat niet gecontroleerd?

Ik hoop dat Tilburg hetzelfde besluit neemt want de feiten veranderen niet.
Ik hoop echt dat de rechterlijke macht wat meer aansluiting gaat vinden bij het "Recht".
Tenslotte moeten andere mensen de schade via belasting betalen.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@spijker. De rechter houdt rekening met het EVRM. De basisfout ligt bij het Rijk met de toelating van velen uit de buitenlanden. Dan nog als bonus een Nederlands paspoort. Had men het bij tijdelijke verblijfsvergunningen gelaten dan had je het sociale stelsel kunnen beschermen. Nu niet meer. Tenzij het roer van het schip van Staat de steven laat wenden. De huidige politieke sfeer overziende wordt dat helaas opheffing van het sociaal stelsel. Iedereen gelijk in zijn/haar/hen/hun armoede. Bijkomend voordeel: we buigen, net als rond de pensioenen, voor o.a. de EU.
Door Spijker (n.v.t.) op
Zonder te (willen) discrimineren: het is algemeen bekend dat veel allochtone Nederlanders een tweede/derde huis hebben/verhuren in hun land van afkomst of waarmee ze vanwege een 2e paspoort nog een innige relatie hebben. In dat geval lijkt het me niet onlogisch dat je met fraudeonderzoek begint in een land waar je het meeste succes verwacht. Het wordt nu toch wel eens tijd dat er een grote bezem door onze rechterlijke macht gaat.
Door Roel van Swam (Raadslid VVD-Apeldoorn) op
Deze lieden hebben gefraudeerd, ze zijn Turks: dan ga je dat niet in Duitsland onderzoeken: volstrekt bizar om dit onder discriminatie te scharen!
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@wendy. Verklaar u nader. Begrijp ik het goed en bedoelt u Turkse ambtenaren in Nederlandse overheidsdienst die frauderen? Dan worden ze toch gewieberd omdat ze frauderen en niet omdat ze zich nog steeds Turk blijven noemen. De kans dat ze wegens positieve discriminatie mogen blijven is trouwens groter dan u wellicht denkt. Reden: angst voor het discriminatiemonstertje.
In het bijstandsgeval Tilburg zocht men in Turkije; lijkt me logisch als iemand daar vandaan komt en kennelijk een dubbelpaspoorter is. Dan zoek je niet in Afghanistan of zo. Voor Tilburg was het een proef en dan moet je beperkingen stellen aan de reikwijdte van je onderzoek. Dat mensen van buitenlandse komaf graag discriminatie roepen als dat zo uitkomt, is hun probleem. Dat een rechter daarin meegaat is diens probleem. het gaat nog altijd om redelijk en billijk.
Door wendy op
Natuurlijk is dat discriminatie. Al alle Turkse ambtenaren op fraude van een andere aard gecontroleerd zouden worden, alleen omdat ze van Turkse afkomst zijn, dan zou iedereen op zijn achterste poten staan.