Advertentie
sociaal / Nieuws

Discriminatie bij opsporing fraude Tilburg

De gemeente Tilburg heeft zich bij de opsporing van bijstandsfraude schuldig gemaakt aan discriminatie. De gemeente beperkte zich tijdens een proef om vermogen van uitkeringsontvangers in het buitenland op te sporen tot inwoners met de Turkse nationaliteit en dat was volgens de rechter in strijd met het discriminatieverbod.

29 december 2017

De gemeente Tilburg heeft zich bij de opsporing van bijstandsfraude schuldig gemaakt aan discriminatie. De gemeente beperkte zich tijdens een proef om vermogen van uitkeringsontvangers in het buitenland op te sporen tot inwoners met de Turkse nationaliteit en dat was volgens de rechter in strijd met het discriminatieverbod.

'Beperking vanwege kosten'

Tilburg beperkte zich naar eigen zeggen vanwege de kosten tot onderzoek in Turkije. Er werd een gespecialiseerd bureau ingeschakeld dat op zoek ging naar bezit van onroerend goed van Turkse uitkeringsontvangers in hun land van herkomst. De opgespoorde fraudeurs moesten hun uitkering terugbetalen.

Hoger beroep

Met een beroep op discriminatie stapten meerdere betrapte inwoners van Tilburg naar de rechter omdat de gemeente bedragen tussen 85.000 en 145.000 euro terugeiste. In hoger beroep kregen ze gelijk, aldus drie uitspraken die deze week zijn gepubliceerd.

Nieuwe beslissing

De rechter bepaalde dat de gemeente het bewijs uit het vermogensonderzoek niet mocht gebruiken. Tilburg moet een nieuwe beslissing nemen op de bezwaren tegen de beëindiging en invordering van de uitkeringen. (ANP)

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
Vermogen in het buitenland van bijstandsaanvragers is al zeer lang een onder het tapijt geschoven vuiltje. Eerst wilde men het niet zien. Nu komt het iets meer naar voren en roept men discriminatie. Opeenvolgende regeringen en de volgers in de piramide hebben zaken daarom bewust op hun beloop gelaten doordat men liever (zoals gebruikelijk van andermans geld) de "wilde weldoener" wilde uithangen. Maar het is helaas niet de wal die het schip keert, maar de rechter die vermeende discriminatie belangrijker vindt. Bij de VN zal men juichen. En de burger...tax hem maar.
lekker vol register
Natuurlijk is dat discriminatie. Al alle Turkse ambtenaren op fraude van een andere aard gecontroleerd zouden worden, alleen omdat ze van Turkse afkomst zijn, dan zou iedereen op zijn achterste poten staan.

loek / v.m. jur.medew. gsd
@wendy. Verklaar u nader. Begrijp ik het goed en bedoelt u Turkse ambtenaren in Nederlandse overheidsdienst die frauderen? Dan worden ze toch gewieberd omdat ze frauderen en niet omdat ze zich nog steeds Turk blijven noemen. De kans dat ze wegens positieve discriminatie mogen blijven is trouwens groter dan u wellicht denkt. Reden: angst voor het discriminatiemonstertje.

In het bijstandsgeval Tilburg zocht men in Turkije; lijkt me logisch als iemand daar vandaan komt en kennelijk een dubbelpaspoorter is. Dan zoek je niet in Afghanistan of zo. Voor Tilburg was het een proef en dan moet je beperkingen stellen aan de reikwijdte van je onderzoek. Dat mensen van buitenlandse komaf graag discriminatie roepen als dat zo uitkomt, is hun probleem. Dat een rechter daarin meegaat is diens probleem. het gaat nog altijd om redelijk en billijk.
Paul / projectleider
Ja een iets te pragmatische aanpak, jammer maar het college kan nog steeds aan de slag in een tweede ronde...

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument …
loek / v.m. jur.medew. gsd
@p. Zie o.a. m.b.t. een nieuwe beslissing: http://www.tref.eu/nl/overzicht/66-Allochtonen-v … Het zal niet eenvoudig zijn.
Roel van Swam / Raadslid VVD-Apeldoorn
Deze lieden hebben gefraudeerd, ze zijn Turks: dan ga je dat niet in Duitsland onderzoeken: volstrekt bizar om dit onder discriminatie te scharen!
H. Wiersma / gepens.
Zonder te (willen) discrimineren: het is algemeen bekend dat veel allochtone Nederlanders een tweede/derde huis hebben/verhuren in hun land van afkomst of waarmee ze vanwege een 2e paspoort nog een innige relatie hebben. In dat geval lijkt het me niet onlogisch dat je met fraudeonderzoek begint in een land waar je het meeste succes verwacht. Het wordt nu toch wel eens tijd dat er een grote bezem door onze rechterlijke macht gaat.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@spijker. De rechter houdt rekening met het EVRM. De basisfout ligt bij het Rijk met de toelating van velen uit de buitenlanden. Dan nog als bonus een Nederlands paspoort. Had men het bij tijdelijke verblijfsvergunningen gelaten dan had je het sociale stelsel kunnen beschermen. Nu niet meer. Tenzij het roer van het schip van Staat de steven laat wenden. De huidige politieke sfeer overziende wordt dat helaas opheffing van het sociaal stelsel. Iedereen gelijk in zijn/haar/hen/hun armoede. Bijkomend voordeel: we buigen, net als rond de pensioenen, voor o.a. de EU.
Henk Donkers / medewerker
Zo zie je maar hoe ver de rechter van de rechtsstaat af kan staan.

Dit is natuurlijk helemaal geen discriminatie. Tilburg heeft zich niet bewust beperkt tot Turkse mensen omdat ze van Turkse afkomst zijn. Dat heeft er niets mee te maken. Het is een proef (met beperkt budget, zoals dat gaat bij proeven) die gestart is in Turkije en bij succes kan worden uitgebreid.

Als dit discriminatie is dan kunnen we dus alleen maar onderzoek doen in een thuisland als we tegelijk in ALLE landen van cliënten onderzoek doen. Als we er één vergeten dan discrimineren we immers.



En hoe zit het als ik een straat wordt aangehouden voor een alcoholcontrole? Dat is dan ook discriminatie want waarom wordt er in die andere straat niet gecontroleerd?



Ik hoop dat Tilburg hetzelfde besluit neemt want de feiten veranderen niet.

Ik hoop echt dat de rechterlijke macht wat meer aansluiting gaat vinden bij het "Recht".

Tenslotte moeten andere mensen de schade via belasting betalen.
alexander / ambtenaar
Ja, ik wacht nog steeds op dat onderzoek van die nummerrekeningen op de Kaaimaneilanden van enkele - of zijn het misschien vele - Nederlandse industriëlen. Ik schrik wel van enkele reacties hieronder. Europa is beroerd en de enige rechter, dat ben ik. Rechtsstaat ?

A. Wassenburg
De rechter maakt het zo wel erg moeilijk om deze controles uit te voeren. Of was dat ook de bedoeling? Natuurlijk ga je zoeken daar waar je bepaalde, specifieke fraude vermoedt. Waar anders? In het verpleeghuis? Op de kleuterschool? Of in de hooiberg de speld?
W. Beutick / Handhaver/toezichthouder
Dit is echt de wereld op zijn kop, ik ken niet alle in en outs, maar fraude is fraude of dir nu gaat om een bepaalde groep mensen of groepen mensen (lees afkomst) je doet onderzoek daar waar de fraude is, een experiment om bijv. in Turkije op zoek te gaan naar vermeend vermogen is niets anders dan onderzoek doen bij een persoon uit Afghanistan of Afrika. Ik denk dat Rechter in al zijn wijsheid hier echt de plank mis slaat en Tilburg had moeten steunen, want wie klacht er nu in principe, dat zijn de uitkeringsfraudeurs onder de mom van discriminatie, vind namelijk dat zij discrimineren daar zij welgemanierde burgers hun uitkering betalen en zelf door kunnen gaan met hun praktijken, schande. Met zulke uitspraken is niet verwonderlijk dat mensen een partij kiezen die in hun ogen wel recht doen aan de maatstaven van eerlijke burgers.
fraude-specialist / opsporing
@Door Alexander (oud-raadslid, tevens oud-bijstandsambtenaar) op 2 januari 2018 13:35

-> Nederland functioneert als geldautomaat voor de halve wereld. Wordt eens wakker Alexander!

Praat eens met belastingambtenaren, mensen van de FIOD, de Sociale Verzekeringsbank en het UWV.
Ramon Santacruz / Poortwachter
Je kan het van twee kanten bekijken: de rechter toetst of de wet correct is toegepast. Vanuit de Participatiewet redenerend is ws artikel 11 niet correct toegepast. Anderzijds. Dit is wel het zoveelste voorbeeld dat een rechter ver staat van de werkelijkheid. Het zegt ook iets over het aanpak van de gemeente Tilburg waar handhaving altijd hoof in het vaandel heeft gestaan. Bizar dat bij niemand in die gemeente de gedachte is opgekomen dat het wel erg link zou zijn je alleen maar op een bepaalde groep te focussen.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@ Ramon Santacruz (Poortwachter) op 12 januari 2018 10:26 Uw voorganger, Spijker, beweert dat het niets met het EVRM enz te doen heeft. Helaas, zie onze Grondwet vanaf art.90 (bijz. art.94) het EVRM is echt van toepassing daar heeft in het verdere verleden onze Staten Generaal in haar wijsheid toe besloten. De rechter gaat daar, terecht, vanuit. De rechter komt in dit kader niet toe eens toe aan de Participatiewet. De rechter staat dus -itt wat u beweert- dicht op de werkelijkheid nl. bij de overdracht van bevoegdheden en de toetsing van rechten/plichten c.a. aan Europa of dat nu de EU is of een andere organisatie. In het verlengde van art.90 e.v. GW zijn er al mensen die zeggen dat Nederland een provincie van de EU is (maar dat is hoe belangrijk ook, een opmerking terzijde). Tilburg voert ter zake medebewind uit, maar net als bij de laatste decentralisaties, heeft het Rijk zaken over de muur geflikkerd onder de uitroep: jullie en de VNG wilden zo graag, nou zoek het dan maar uit.
Paul / projectleider
@Loekoek



Nee valt mee. Als je de uitspraak zelf leest. Zal je zien dat de Centrale raad voor Beroep vindt dat de gemeente niet genoeg z'n best heeft gedaan om in de notitie en het projectplan te laten zien dat ook andere groepen aan de beurt (zullen) komen. Het project is ook niet geëvalueerd, wat je toch verwacht met een pilot.
rekenaar / medewerker
Meneer of mevrouw de rechter - weet u wát discriminatie is? Met een beroep op het discriminatieverbod rechtsongelijkheid creëren waardoor het vermogen van een specifieke groep uitkeringsontvangers buiten beschouwing wordt gelaten terwijl dat tegen de regelgeving is!!

Gekker moet het niet worden met de heiligheid om dergelijke overtredingen langs de maatlat van discriminatie te leggen.

Wat ook rechtsongelijkheid is, is de bezittingen van buitenlandse ingezetenen niet te controleren en die van Nederlandse ingezetenen wel.

Logisch dat zo'n controle in de vorm van een projectaanpak gebeurt. Of is de betreffende rechter van mening dat een gemeente voor iedere aanvraag een vermogens-controle-tripje naar Turkije, Marokko of Afghanistan moet organiseren om de schijn van discriminatie te vermijden.

Ik adviseer de gemeente Tilburg om deze overwegingen maar eens in de strijd te gooien.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@p op 12 januari 2018 15:27 4.2.Appellante heeft als meest vergaande grond aangevoerd dat het college met het uitgevoerde onderzoek in het kader van de in 1.2.1 genoemde pilot een ongeoorloofd onderscheid heeft gemaakt naar afkomst, door het onderzoek te beperken tot bijstandsgerechtigden van Turkse afkomst. 4.5 Volgens constante rechtspraak van het EHRM is verschil in behandeling uitsluitend op grond van nationaliteit alleen dan toegelaten als daarvoor zeer zwaarwegende redenen (“very weighty reasons”) bestaan. 4.10 De mogelijke kostenbesparing noch de efficiënte wijze waarop Bureau Buitenland gegevens kan verkrijgen over vermogen in Turkije kan in dit geval dienen als een dergelijke zeer gewichtige reden om het onderzoek slechts te richten op bijstandsgerechtigden met de Turkse nationaliteit. 4.11 Hieruit volgt dat de in 4.2 opgenomen beroepsgrond slaagt. 4.14.De Raad ziet evenmin mogelijkheden om zelf in de zaak te voorzien. De Centrale Raad van Beroep- vernietigt de aangevallen uitspraak;- verklaart het beroep gegrond; draagt het college op een nieuwe beslissing op het bezwaar tegen de besluiten van 19 januari 2015 en 3 februari 2015 te nemen met inachtneming van deze uitspraak;- bepaalt dat tegen het te nemen besluit slechts bij de Raad beroep kan worden ingesteld.

Dus na beoordeling van 4.2 is de CrvB niet toegekomen aan de rest wat dus voor deze zaak als bladvulling dient. Het wachten is op een slim Tilburg ondersteund door het Ministerie..
H. Wiersma / gepens.
@loekoek. Dit dossier heeft niets te maken met het EVRM, de EU en ook niet met Nederlanders met een buitenlandse afkomst die wel aan de wettelijke normen en regels voldoen.

Dit gaat alleen om fraudeurs en het daarop toepassen van een correcte uitvoering van onze eigen wetgeving. Kennelijk zijn rechters zelfs daarvan al niet (meer) op de hoogte.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Elders las ik een bijdrage m.b.t. deze zaken van Tilburg. Dit in aanvulling op mijn bijdrage m.b.t. de punten uit de beslissingen van de CrvB. Vermoed wordt dat ons sociale stelsel op termijn niet houdbaar zal zijn. Stel dat Amsterdam, 180 nationaliteiten, onderzoek in het buitenland zou willen (zit er niet in bij gebreke aan politieke wil). Hier de verwijzing: http://www.tref.eu/nl/overzicht/66-Allochtonen-v …
ex ambtenaar / Trommelaar
Een woord, “BETRAPT” dus schuldig?



Slappe uitspraak van de rechter dient herzien te worden, middel U bocht constructie!



In Enschede Zuid sterft het van de buitenlandse fraudeurs (discriminatie? Neen, er wonen buitengewoon veel buitenlanders! Zelfs de 4e generatie spreekt nog over “die meisje”, dan weten we genoeg).



Men maakt voldoende “gebruik” van voorliggende voorzieningen zoals, verborgen bruidsschatten, pokerwinsten, autohandel, internetpoker, gokken in achterkamertjes van turkse theehuizen, drugshandel, buitenlands bezit, etc. De wethouder weet van de hoed en de rand en komt niet verder dan een artikel in de krant met vermelding van de fraude.



Doorzoek die woningen, vermoeden is toch voldoende? Aan deze kapstok hangen ze anderen toch ook op. Neen, men is bang voor de buitenlanders die elkaar dekken, dreigen en liegen. Illegaal samenwonen? Aan de orde van de dag daar in Enschede Zuid, men lost het op met rol-gordijntjes op beide adressen dicht, capuchon over de oren naar beneden kijken en je kan in Enschede doen wat je wenst. Conclusie siod onderzoek? U was niet thuis! Menner, bij Allah ik lag op de bank te slapen, ik te ziek om naar de deur te gaan, ik was er maar even om mijn kinderen te zien, enz., enz.



In de jaren 60 en 70 waren ze al bezig, met uitkeringen (10 stuks of meer) aanvragen in diverse steden op één naam, ze gingen als miljonair terug naar huis.

En nu zijn ze nog bezig, echter bij het kleinste mankement mogen ze thuis blijven. Waarom kan iemand met een “slecht gewricht” geen ander werk doen? Reuma patiënten werken toch ook! Bijv. wel hele avonden en nachten geconcentreerd aaneen pokeren en TV kijken maar niet werken wegens concentratie problemen? Zet ze aan de bezem of laat ze schroeven wegen, werken zullen ze.



Men is bang voor de buitenlander en consulenten richten zich slechts op mensen die ze wel op een paar tientjes kunnen pakken. Laat dan iedereen lopen en geef ze een basisinkomen. Ook de miljoen vluchtelingen die we de komende jaren gaan ontvangen, door lulhannes politiek. Misschien een idee om de 60% overbodige en boventallige ambtenaren naar huis te zenden met een basisinkomen van 560 euro, mogen ze de rest net als de burgers bijverdienen.



Er geen enkel geloof meer in ambtenaren en politiek in Nederland, dat gaat dus een keer geheel verkeerd aflopen.
Advertentie