of 64204 LinkedIn

Dijkhoff vertrouwt op bereidheid van gemeenten

Uiteindelijk zal er volgens hem bereidheid zijn bij gemeenten om tot een oplossing te komen voor de opvang van illegalen.
2 reacties

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft er vertrouwen in dat hij met de gemeenten een nieuw akkoord kan sluiten over de opvang van illegalen. 'De soep is nu heel heet. Hij stond negen dagen op een pannetje en er kwam veel stoom vanaf', zei hij donderdag tijdens een debat over het coalitieakkoord over de kwestie.

Eigen punt maken

Maar uiteindelijk zal er volgens hem bereidheid zijn bij gemeenten om tot een oplossing te komen. Zelf had hij als gemeenteraadslid ook altijd de neiging om bij besluiten vanuit Den Haag eerst het eigen punt te willen maken. 


Afspraken met gemeenten

Het kabinet kan nu aan de slag om het coalitieakkoord over de opvang van illegalen verder uit te werken. In het overleg met gemeenten moeten afspraken worden gemaakt over het aantal locaties, het aantal weken dat de opvang van een illegaal mag duren en over eventuele boetes die gemeenten kunnen krijgen als ze dwarsliggen. De oppositie is negatief over het akkoord en probeerde donderdag tijdens een debat vergeefs duidelijkheid te krijgen op deze punten. Maar premier Mark Rutte liet zich er niet toe verleiden, ondanks alle felle kritiek. Hij snapt dat gemeenten het moeilijk vinden dat ze het anders moeten gaan doen, maar er is een half jaar uitgetrokken om te komen tot een nieuw bestuursakkoord.


'Aantal weken'

Het leverde flinke irritaties op bij de oppositie, maar het bracht Rutte niet in de problemen. Het kabinet wil opvang van illegalen in vijf grote steden en Ter Apel en dat voor een 'beperkt aantal weken'. Tientallen andere gemeenten moeten hun eigen bed-bad-en-broodvoorzieningen sluiten, anders krijgen ze minder geld van het Rijk. De regeringscoalitie had negen dagen nodig om te komen tot dit compromis.

 

Ruimte in onderhandelingen met gemeenten

Regeringsfracties VVD en PvdA lieten zich donderdag niet uit elkaar spelen en noemden evenmin details over bijvoorbeeld het aantal weken. De brief van het kabinet is de inzet, maar fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) gaven aan dat er enige ruimte is in de onderhandelingen met de gemeenten. (ANP)


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ries Oonk op
De soep smaakt vies.
Door A. Willemsen op
is niks veranderd behalve dat de echte oplossing weer een half jaar vooruit wordt geschoven. Loopt dan een termijn af dat ze langer wachtgeld krijgen als dit kabinet eindelijk opstapt?