of 63561 LinkedIn

Denktank wil sollicitatieplichtvrije bijstand 55-plussers

De Nationale Denktank presenteert vandaag een rapport met oplossingen voor groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarin wordt onder meer voorgesteld te experimenteren met een sollicitatieplichtvrije bijstand voor 55-plussers en opleidingscentra in azc's.

De Nationale Denktank presenteerde maandagmiddag 11 december een rapport met oplossingen voor groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarin wordt onder meer voorgesteld te experimenteren met een sollicitatieplichtvrije bijstand voor 55-plussers en opleidingscentra in azc's. 

Studenten

De denktank, samengesteld uit 22 geselecteerde studenten of recent afgestudeerden uit verschillende vakgebieden, boog zich afgelopen jaar over het thema arbeidsmarkt en de uitdaging om die inclusiever te maken in tijden van flexibilisering en automatisering. In het eindrapport van de Nationale Denktank staan tien oplossingen die gericht zijn op het vergroten van de sociale zekerheid en het baanperspectief van jongere arbeidsgehandicapten, statushouders en oudere werklozen. De oplossingen moeten op korte termijn tot pilots leiden.

 

Vrijwilligersplicht in plaats van sollicitatieplicht

Masterstudent filosofie Bastiaan Meinders bedacht een oplossing voor de benarde positie van werkloze 55-plussers op de arbeidsmarkt. Hij stelt voor om de sollicitatieplicht in de bijstand voor deze groep af te schaffen: 'De kans dat iemand op die leeftijd nog nieuw betaald werk vindt is klein en de sollicitatieplicht leidt tot veel stress en een slechtere gezondheid. In mijn onderzoek heb ik met verschillende gemeenten gesproken die er bij sommige oudere bijstandscliënten voor kiezen om de sollicitatieplicht niet te handhaven, en die zijn daar vaak tevreden over. Ook blijkt dat deze mensen bij het wegvallen van die plicht meestal uit zichzelf vrijwilligerswerk gaan doen, wat vaak ook weer naar een betaalde baan leidt.'

 

Besparingen in ggz

Volgens Meinders zou zijn oplossing ook aanzienlijke besparingen in de ggz kunnen opleveren. 'Uitkeringsgerechtigden zijn volgens onderzoek goed voor meer dan de helft van de kosten die in de ggz worden gemaakt. Hoewel zich daarbij de vraag van de kip en het ei opdringt, verwacht ik zeker dat zo'n maatregel veel oplevert.' Meinders wil een kosten-batenanalyse uitvoeren om erachter te komen wat zijn voorstel kan opleveren en is daarover in gesprek met de gemeente Hardenberg. 'Daarnaast zoek ik ook nog gemeenten die wel heel strak handhaven op de sollicitatieplicht om die als vergelijkingsmateriaal te gebruiken.' Het uitvoeren van de kosten-batenanalyse neemt volgens Meinders een half jaar in beslag.

 

Bouwopleiding in azc

Drie andere deelnemers aan de denktank bedachten het concept 'Azcademy', waarbij statushouders met een technische beroepsachtergrond die nog in een azc wonen, worden bijgeschoold om in de Nederlandse bouwsector aan de slag te gaan. Daarmee worden volgens de bedenkers drie vliegen in één klap geslagen; veel vluchtelingen hebben in hun land van origine een technische opleiding achter de rug, de Nederlandse bouwsector kampt met personeelsschaarste, en statushouders doen een relatief groot beroep op de bijstand. Om een pilot-Azcademy te realiseren is volgens de bedenkers een samenwerking nodig tussen het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA), gemeenten en de bouwsector. Volgens medebedenker Gabriël van Rosmalen kunnen gemeenten daarbij vooral via de sociale dienst bijdragen aan de selectie van deelnemers. 'We hopen ook dat een deel van het traject vanuit de bouwsector gefinancierd kan worden. Op die manier wordt het ook minder afhankelijk van overheidsgeld maken.'

 

Amsterdam-West

Momenteel zijn de drie bedenkers in gesprek met het COA en de gemeente Amsterdam om een Azcademy op te zetten in een azc dat binnenkort in Amsterdam-West gerealiseerd wordt. Daarbij is men nog op zoek naar partijen uit de bouwsector die willen meewerken aan het plan. Volgens de bedenkers kan het concept van de Azcademy bij succes ook goed worden toegepast in de zorg- en ICT-sectoren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door 55+ (vm ambtenaar) op
@Judith; je zegt het zelf al.. je onderwijst de werkzoekenden, maar het probleem zit hem bij de werkgevers. Hún mindset moet je veranderen, alhoewel de selecteurs vaak jonge ambitieuze mensen zijn die ook hun vooroordelen hebben jegens ouderen.
Ik onderschrijf geheel wat Jhr. van Avezathe .. meldt; na jarenlang alleen maar afwijzingen te mogen ontvangen op sollicitaties van adviseur- recruiter-teamleider- kassamedewerker - schoonmaak enz. enz. enkel en alleen vanwege je leeftijd (en vooringenomenheid bij werkgevers) dan zoek ik mijn heil in vrijwilligers bij charitatieve en zorginstelling. Ik werk nu 32 uur en heb geen perspectief op een betaalde baan (overheid blijft maar snoeien in deze sector). Ik zou meer baat hebben dat die werkgevers 'opgevoed' worden dan die onzinnige sollicitatietraining. Overigens mis ik in het verhaal het verschil in de context; alleen in het westen des lands kun je successen boeken zoals Judith dit beschreven heeft. Noord- , Zuid - en Oost-Nederland gaat die vlieger niet op. Ik heb bijna 40 jaar al die trainingen gegeven en werkzoekenden naar werk begeleid (in de Randstad, woon zelf in het oosten des lands) . Tell me about it ! Zelfs de (rijks)overheid en UWV doen er keihard aan mee aan leeftijdsdiscriminatie, anders had ik nu nog werk. Begrijpt u !! Ik kijk uit naar het bereiken van mijn AOW leeftijd, want met die uitkering en aanvullende pensioen kan ik prima leven en heb ik meer te besteden dan wat ik nu heb. Solliciteren doe ik alleen maar omdat het moet van de gemeente. Ik heb me allang bij neergelegd dat ik mijn voldoening - zoals ik dat vroeger had met mijn druk betaalde baan - nu hervonden heb in het vrijwilligerswerk.. Al die onzinnige 'peptalks' van gemeente werkbedrijven als UWV hoor ik beleefd aan, maar weet ook dat die mensen het zelf ook weten dat het zo langzamerhand een mission impossible dreigt te worden zolang de werkgeverszijde geen (her)opvoeding hebben gekregen. Deze energieke, fitte 55+ vindt het prima zo; ik maak andere mensen blij op het werk en keer met een blij gevoel huiswaarts. De instanties zouden me met rust moeten laten, omdat ik vrijwilligerswerk doe juist ómdat diezelfde overheid bijna alles weg bezuinigd heeft.
Door Jhr van Avezathe en Zottegem (vrolijke en kritische burger) op
Zo typisch voor de trieste hokjesgeest: niemand gaat uit van wat mensen zelf graag willen en juist dan bereik je de beste resultaten!
Verdomme, door de verhoging van de pensioenleeftijd is er een tekort aan tienduizenden vrijwilligers in allerlei sectoren. Ik kijk zelf even naar de vele kleine streek- en ambachtelijke musea!! Veel mensen worden van dat werk heel erg gelukkig, biedt hen die kans !
En begeleidt anderen met coaching naar een betaalde baan! Maar houd inderdaad een keer op met die idiote peptalk en praat eens op gelijkwaardig niveau met mensen die langdurig in de bijstand zitten!!! Ik heb een aantal van hen weer blij en enthousiast zien worden met gereedschap in hun handen!
En dat is beter dan onderbetaald en met een streng regime als een soort moderne slaaf in een distributiecentrum van PostNL te moeten werken....
Door J op
In reactie op Judith: het trainen van 55+ zal de houding van de werkgevers niet veranderen, wel zal het een positief cashflow-resultaat geven voor Uw trainingsbedrijf ongeacht het eindresultaat. Hou svp op met deze onzinnige peptalk.
Door Judith (Senior trainer) op
Wat word ik toch verdrietig van weer zo'n artikel. Als trainer van een groepsgewijze sollicitatietraining voor mensen uit de bijstand vecht ik al jaren tegen dit soort vooroordelen. Waar een wil is is een weg. Hiermee zeg ik niet dat vrijwilligerswerk geen goede optie is hoor, ik vind juist dat iedereen die niet werkt zo zijn steentje bij kan dragen maar mensen van 55 plus de sollicitatieverplichting niet meer opleggen? Het gaat om de juiste training waarin je mensen in de juiste mindset krijgt. Trainingen die gegeven worden om mensen aan het werk te krijgen, geen trainingen ala bezigheidstherapie laat ik daar duidelijk over zijn. Zo lieten wij deze week nog een deelnemer van 65 jaar uitstromen en nee dat is bij ons geen uitzondering. Er moet een frisse wind door gemeenteland gaan waaien en wr moet een ander soort trainer voor de groep staan. Waren ze met die jonge denktank maar bij mij op visite gekomen dan hadden ze een heel ander verhaal te horen gekregen, jammer.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Gelet op de aantrekkende arbeidsmarkt is het een betere oplossing om een minimaal aantal sollicitaties per jaar verplicht te stellen (bijv. 12). Op basis van vrijwilligheid kunnen uiteraard ook meer sollicitaties worden gedaan..
Door Mieke Verbaarschot (Adviseur duurzame inzetbaarheid) op
Onwenselijke vorm van leeftijdsdiscriminatie. Nadere analyse zal zichtbaar maken dat het voorstel te globaal is. Er zijn legio 55plussers met een kansrijke arbeidsmarktpositie. Geef - ongeacht leeftijd - mensen die nauwelijks kans hebben op werk de vrijheid zich nuttig te maken en te voelen via vrijwilligerswerk. .
Azcademy lijkt me een werkbaar en positief plan.
Door p op
Dat is wel een heel cynisch vorm van VUT...
Door Jantje op
Jammer dat de Denktank uit alleen maar jonge mensen bestaat. Een mengeling van de groep zou beter zijn geweest. Aan de andere kant is het een fantastisch idee om de sollicitatieplicht op te heffen voor mensen die vrijwel geen kans hebben op een nieuwe betaalde baan. Daar sta ik helemaal achter. De frustratie die ontstaat bij het constant moeten solliciteren en steeds weer afgewezen worden of geen reactie krijgen maakt dat je gaat twijfelen aan jezelf. Dat kan leiden tot allerlei kwalen. Ik heb het van heel dichtbij meegemaakt.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Vrijwillig verplicht of verplicht vrijwillig. Hoe kom je er op?
Las elders dat het zou kunnen neerkomen op (verplicht) vrijwilligerswerk van 55-plussers uit de bijstand in bijv. AZC's. Erken nu eindelijk eens dat werk voor 55+ een witte raaf is. Klamp je in deze (ook indirect) niet vast aan de verhoging van de AOW-leeftijd. Denk aan het toenemend leger van ongeschoolden en robotisering. Zorg landelijk dat de toename van de instroom afneemt dan voorkom je deels langdurige bijstand. Maar helaas dat lijkt natuurlijk op schreeuwen naar een bewust hardhorende (oost-indisch-dove zoals dat vroeger werd genoemd).