Advertentie
sociaal / Nieuws

Den Haag voor pittige uitdaging, ‘maar goed op koers’

Haagse bijstandsgerechtigden zijn in groten getale moeilijk direct te bemiddelen vanwege fysieke en psychische gezondheidsklachten, blijkt nadat de gemeente 6.900 van de 22.000 bijstandsgerechtigden heeft gesproken. Dat de banenontwikkeling in de regio achterblijft maakt het er niet makkelijker op.

24 juli 2019
ijspaleis.jpg

Haagse bijstandsgerechtigden zijn in groten getale moeilijk direct te bemiddelen vanwege fysieke en psychische gezondheidsklachten, blijkt nadat de gemeente 6.900 van de 22.000 bijstandsgerechtigden heeft gesproken. Dat de banenontwikkeling in de regio Haaglanden achterblijft maakt het er niet makkelijker op.  

85 procent heeft problemen met inkomen en schulden

De gesprekken zijn onderdeel van een ambitieus Haags programma om de jaarlijkse uitstroom uit de bijstand met 500 man op te hogen. In het kader daarvan wil de gemeente al haar uitkeringsgerechtigden in twee jaar tijd persoonlijk spreken. Tot nu toe rijst uit die gesprekken het beeld dat de Hofstad de zeilen flink moet bijzetten. Maar liefst 65 procent van de 6.900 langdurig  bijstandsgerechtigde Hagenaren ervaart fysieke belemmeringen en de helft geeft aan last te hebben van psychische klachten. 85 procent is onvoldoende zelfredzaam op gebied van inkomen en schulden en 60 procent op gebied van participatie of dagbesteding. Mede doordat de banengroei in Den Haag achterloopt bij de overige G5-gemeenten blijft de werkloosheid er boven het landelijk gemiddelde.

Afbeelding

Bron: Gemeente Den Haag (17-07-2019), Aanbiedingsbrief Voortgangsrapportage Werkoffensief +500 


1.260 uitkeringsgerechtigden vonden baan

Sinds de start van het programma +500 in januari zijn er 2.954 uitkeringen beëindigd, waarvan 1.260 omdat een uitkeringsgerechtigde een baan vond. Zo’n 1.600 uitkeringen werden beëindigd om overige redenen. Bijvoorbeeld omdat iemand verhuisde of omdat bij handhavingsacties bleek dat een uitkering onrechtmatig werd verstrekt. 93 Hagenaren met een bijstandsuitkering stroomden uit omdat zij onderwijs gingen volgen. 124 mensen begonnen aan een parttimebaan. Dat wordt gezien als een goede opstap voor mensen waarvoor een fulltimebaan nog te hoog gegrepen is. Wethouders Rachid Guernaoui (integratie en financiën, Groep De Mos) en Bert van Alphen (sociale zaken, GroenLinks) zijn opgetogen over het feit dat 52 procent van de uitstromers al 1,5 jaar of langer in de bijstand zat. ‘Hiermee liggen we goed op koers om de BUIG-doelstelling te halen’, schrijft het duo in een brief aan de Haagse raad.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie