of 59854 LinkedIn

Den Haag verlaagt rente op sociaal krediet fors

De gemeente Den Haag gaat de rente op sociale kredietverlening fors verlagen. Het rentetarief wordt omlaag gebracht van 11,5 procent naar 2,3 procent.

De gemeente Den Haag gaat de rente op sociale kredietverlening fors verlagen. Het rentetarief wordt omlaag gebracht van 11,5 procent naar 2,3 procent. 

Brief
Dit blijkt uit de Schulden- en armoedebrief 2017 van wethouder sociale zaken Rabin Baldewsingh, die donderdag 19 januari in de commissie Samenleving van de Haagse gemeenteraad wordt besproken.

Noodzakelijk
De sociale kredietverlening is vooral bestemd voor minima en andere groepen die bij een commerciële bank niet terecht kunnen, bijvoorbeeld omdat ze al schulden en een BKR-registratie hebben. Een lening van de kredietbank helpt mensen bij de aanschaf van noodzakelijke gebruiksgoederen, maar wordt ook ingezet om bijvoorbeeld vorderingen en schulden elders samen te voegen tot één krediet bij de Gemeentelijke Kredietbank.

Sociale rente
‘Bij een sociaal krediet hoort ook een sociale rente,’ stelt Baldewsingh in de brief. Om de mogelijkheid om een sociaal krediet te vergroten maakt hij een forse verlaging van het rentetarief bekend, van 11, 5 procent naar 2,3 procent.
 

Meer steden
Volgens het Algemeen Dagblad zijn er meerdere steden die de mogelijkheid tot het verlagen van het rentetarief op sociale kredietverlening onderzoeken, waaronder Rotterdam en Den Bosch. Veel gemeenten hanteren rentetarieven tussen de 10 en 12 procent. Dit omdat het risico van wanbetaling groot is. Van het rijk mogen gemeenten maximaal 14 procent rente in rekening brengen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Uit de brief blijkt dat ze een opslag van 2% gebruiken om het risico af te dekken (Den Haag leent voor 0,3%). Blijkbaar is dit realistisch om kostendekkend te werken of rekenen ze met andere inverdieneffecten?
Gemeenteraad heeft in ieder geval wat vragen om te stellen.

Door H. Wiersma (gepens.) op
Dit betekent dat de gemeente Den Haag e.a. gemeenten kennelijk al jarenlang 9,2% (!!!) of meer winst maken t.o.v. het nieuwe Haagse tarief van 2,3%. Feitelijk zou er in alle redelijkheid voor geselecteerde schuldenaren natuurlijk slechts een kostendekkend tarief mogen worden gevraagd.
Het toont te meer aan hoe de huidige Overheid functioneert en hoe ziek de gevestigde politieke partijen zijn.
Door HJTuinman (Zelfstandig ondernemer) op
Ongehoord dat de overheid een rente tot 14 % in rekening mag brengen.
Net als de banken zijn het net hongerige wolven.
Het geld is zowat voor niets te lenen bij de ECB en aan ons de bevolking vragen ze tot 14 % bij de banken als we rood staan.
Ik noem het de reinste woeker rente
Hoop dat er in nederland een partij is die dat een keer aan de kaak stelt
met vrindelijke groet Henk Tuinman
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Zou een commerciële bank de rente zo fors verlaagd hebben dan zouden bijv. kranten hen neersabelen. Dan zou gesteld worden dat zij ons al jaren hebben bedrogen. Kun je dan nu met droge ogen en en zonder te knipperen in Den Haag de rente zo fors verlagen? Dit ondanks dat de kosten van een sociaal krediet hoger zijn dan bij een commercieel krediet? Het moet toch kostendekkend zijn. Waarom is er geen landelijke reactie via de NVVK? Of is dit verkiezingsretoriek namens de partij?

Relevante Parlementaire Dossiers