Advertentie
sociaal / Nieuws

Den Haag strenger voor bijstandsgerechtigden

De gemeente Den Haag heeft aanmerkelijk meer kortingen op bijstandsuitkeringen toegepast in de eerste helft van dit jaar. In totaal legde de gemeente 5000 sancties op.

04 september 2012

De gemeente Den Haag heeft in de eerste helft van dit jaar al bijna 1.300 meer mensen gekort op hun bijstandsuitkeringen dan in heel 2011. De stijging is te wijten aan een strenger beleid. 

Effectief

Mieke Wijtema, woordvoerder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie van de gemeente Den Haag: 'Het aantal uitkeringen loopt op, en dat willen we beperken.' Volgens Wijtema is het een effectieve regeling: 'Wij zien wel dat mensen meer in beweging komen.' Cijfers om dit te ondersteunen kan de gemeente echter nog niet overleggen. Wel ziet de gemeente een stijging in opkomst op het taalplein, waar mensen die slecht Nederlands spreken les krijgen.


Taallessen
Het gaat om kortingen van dertig tot honderd procent, die opgelegd wordt aan werklozen die niet genoeg moeite doen om aan een baan te komen. Van de ruim 5.000 sancties zijn er iets meer dan 1.400 opgelegd aan mensen die slecht Nederlands spreken en die niet naar hun taallessen gaan. In totaal zijn er in Den Haag 19.000 mensen met een bijstandsuitkering.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

John Brouwers / adviseur/eigenaar
Vele eeuwen terug gebruikte men al de verdeel en heers techniek en geef het volk brood en spelen.

Gelukkig zie ik steeds meer ogen opengaan.

Het is overigens niet altijd goed afgelopen met die heersers. Nu zijn er gelukkig politici die deze oneerlijke verdeling proberen te keren op een ordentelijke manier.

Ach ja de democratie is de minst slechte vorm van een land regeren, de ideale manier bestaat niet.
Loek van der Heide
Met de 'werk-voor-uitkering' projecten functioneren de diensten SoZaWe zich met de profiterende 'inleners' als 'werkgevers'. Bijstandscliënten SZW dienen zich te realiseren dat, wanneer er sprake is van 'arbeidsverhoudingen' de 'werkgevers' c.q. Diensten SZW, bij deze werkverschaffingsprojecten. zich verplichten tot het nakomen van CAO’s Arbeidsrecht.

Van hieruit is het Europese Arbeidsmanifest van kracht., met als plichten voor 'werkgevers-c.q.diensten SZW':

1- vanaf dag één een volwaardig minimumloon;

2- vanaf dag één een volwaardig arbeidscontract met daarin door en werknemer en werkgever ondertekend, de primaire, secundaire- en tertiaire arbeidsvoorwaarden;

3- vanaf dag één het volwaardig deelnemen in een personeelsraad en het recht op vakbondslidmaatschap, en zo volwaardig met 'werkgever' inspraak te bezigen op aard, zwaarte en duur van werkzaamheden;



Dit manifest, mbt het arbeidsrecht, dient in ieder geval, bij elke terwerkstelling door SZW, door ‘cliënt’, hierin ondersteund door een vakbond, bij de rechter worden afgedwongen, in een kort geding, mochten de diensten SZW en 'inlenend profiteurs' zich NIET aan bovengenoemd manifest -willen- houden.

Flip Zolderman
"wij zien wel dat mensen in beweging komen", maar cijfers om dit te ondersteunen kan de gemeente nog niet overleggen. Nattevingerwerk? Rigoureus, om mensen die het financieel al niet gemakkelijk hebben nog een keer extra te pakken. Zijn er geen andere manieren om mensen te stimuleren?
de wolluf / gepensioneerd
en ik altijd gedacht hebben dat wil je voor bijstand in aanmerking komen en blijven (!!!) je aan strikte voorwaarden moet voldoen. Kennelijk is hier in de loop der jaren veel rek in gekomen. Als je eenmaal bijstand geniet is de redenering van de client kennelijk "probeer me er maar eens uit te krijgen" Ik noem dat laks bestuur. Overigens is niet alleen Den Haag daar schuldig aan maar de bestuurlijke cultuur van de BV Nederland. Zo weinig mogelijk heisa, geen heldere grenzen afbakenen, geen keuzes maken, blijven polderen. De praktijk laat zien dat een strenger beleid loont. Feitelijk ben je dat verplicht aan al diegenen die geen beroep op bijstand doen. Het is alleen jammer dat dit beleid pasgeld in tijden van financiële krapte bij de verstrekker zelf.
n van der laan / adviseur
Zoals gewoonlijk, zeer krachtdadige taal t.o. de medemens die onderaan de voedselketen bungelt.

En dat allemaal natuurlijk uitgebreid in de pers, een orgaan waar de uitkerings-'genieters' natuurlijk geen toegang toe hebben.



Wij zijn een maatschappij waar iedereen genoegzaam of angstig achter de eigen schutting zit, en alles wat even niet uit komt er overheen gooit.



De rotzooi komt zo uiteindelijk terecht bij de minst assertieven in de maatschappij, of degenen die het gewoonweg opgegeven hebben in deze Leugenkathedraal der Nederlanden.



Voor bestuurders is het natuurlijk opportuun hun ongenoegen neerwaards te richten, en niet opwaarts. Stel je voor.
Sjoerd Visser
WAAR BLIJFT DAT WERK? Dat ons beloofd is toen we bijna 40 jaar geleden begonnen te bezuinigen zodat de Overheid de staatsschuld omlaag zou brengen en zou zorgen voor MEER werkgelegenheid. Helaas: overheidsbeloftes komt men alleen na als het over bezuinigen gaat en men dus geld uit UW portemonnee afroomt. Tevens worden bijna overal werkende mensen eruit gegooid/eruit gewerkt omdat ook daar(op) bezuinigd wordt. Dus je maakt een beleid waardoor meer mensen op straat komen...die je vervolgens gaat straffen omdat men NIET DOM VAN HET KASTJE NAAR DE MUUR WIL BLIJVEN LOPEN, EN UITEINDELIJK AL GENOEG AFGEWEZEN IS IN DE LOOP DER JAREN !!! Wat ook niet echt een positieve psychische werking heeft op het gemoed van die afgewezen mensen. Oneerlijke tegenstrijdige beleidsvoering plegen en daar altijd anderen voor straffen...dáár is de politiek heer en meester in. MISLEIDERS en MISLEIDING op grote schaal....vooral in de politiek. Dat voorbeeld gaan andere mensen inmiddels ook volgen...ziek van het getoonde leugens- en dievenbeleid door massa-oplichters. De diplomatieke onschendbaarheid zorgt ervoor dat deze massa-oplichters nog steeds vrij spel hebben. Een GROTE SCHANDE en MISDADIG !!!
irma Ruha
Ik erger me wild aan het feit dat mensen van allerlei intelligentie-niveau en vaardigheden bij de Sociale Dienst over EEN kan geschoren worden! Niet IEDEREEN is een zwak-sociaal of weinig begaafd persoon. Best als mensen MOGEN werken, maar dan naar draagkracht, eigen voorkeur en intelligentie!

In mijn omgeving zie ik mensen van in de 50 die in de bijstand zitten echt enorm worstelen met de volstretk respectloze rn totaal niet op het toegsneden benadering! Dit beleid maakt mensen murw, opstandig, depressief en radeloos! Ik zou wel eens wllen zien wat er zou gebeuren als de doorsnee burger geen enkele keus meer zou hebben wat betreft arbeidsomgeving; het land zou te klein zijn! De volstrekt DOMME reacties van vooral LEGER opgeleiden t.a.v. bijstands-mensen is alleen maar gebaseerd op ONWETENHEID, .JALOEZIE en PLAT CELEBRALE inzichten....!
Bijstandverdreve / Uitgekeringsverdreve
In Den Haag neemt men niet alleen iemand hele inkomen (dat is een 100% boete met alle gevolgen van dien (huurachterstand, honger) maar dwingt bijstandsverzoekers ook om fulltime (36 uur ex reistijd) de straat (ja de straat) te schoffelen. Blijkbaar kan een mens in Den Haag werken zonder dat hij daarbij energie verbrand en dus geen eten nodig heeft (bedenkt, geen inkomen is geen eten). Dat is sociale rechtvaardigheid in Nederland, waar je een hele forse taakstraf (max 2 jaar in Den Haag dus 36 * 52 * 2 = 3.744 uur) krijgt als je werkloos wordt.
Advertentie