Advertentie
sociaal / Nieuws

Den Bosch: 'Huur voor kwart huurders onbetaalbaar'

De gemeente Den Bosch slaat alarm over woonlasten die voor steeds meer huurders van sociale woningen onbetaalbaar worden.

14 oktober 2013

De gemeente Den Bosch slaat alarm over woonlasten die voor steeds meer huurders van sociale woningen onbetaalbaar worden. Door onder andere de hoge huur dreigt een steeds grotere groep mensen in de armoede te belanden, concludeert de gemeente na onderzoek.

Duizend huurders in Den Bosch

In 2010 was voor 21 procent van de Bossche huishoudens de huur onbetaalbaar, dit jaar is dit opgelopen tot 26 procent. In absolute aantallen gaat het om een stijging van 1000 huurders in Den Bosch. Het percentage dreigt te stijgen naar 37 procent in 2018.

Landelijke maatregelen nodig

Den Bosch noemt de uitkomsten van het onderzoek 'verontrustend'. ,,Er moeten met urgentie maatregelen worden genomen. Lokale partijen kunnen dat onmogelijk alleen. Er zijn óók landelijke maatregelen nodig'', staat maandag in een verklaring. De gemeente denkt aan behoud van het aantal sociale huurwoningen, investeringen in energiemaatregelen en tijdelijke huurverlagingen. De gemeente, corporaties en huurders bieden dinsdag in Den Haag een petitie aan. Van alle gemeenten in Nederland is Den Bosch naar eigen zeggen een van de eersten die de ontwikkeling van de woonlasten door de jaren heen heeft laten onderzoeken.

Woonbond vreest 'heel groot probleem'

De Woonbond zegt dat de uitkomsten van het lokale onderzoek naadloos aansluiten op eerder, landelijk onderzoek. ,,Het kabinetsbeleid versterkt de armoede. We maken ons heel ongerust. Dit gaat een heel groot probleem worden.'' De oplossingen die Den Bosch noemt, vindt de Woonbond reële opties. Maar vanwege de verhuurdersheffing is de investeringsruimte bij corporaties nog maar beperkt, constateert een woordvoerder maandag. De Woonbond meent dat de bedrijfslasten bij de corporaties nog omlaag kunnen.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Laat de werkelijke kosten van een woning zien en bepaal aan de hand daarvan de huursom. Creëer daarnaast aanvullende regelingen voor minima en lagere inkomens. De huidige vormgeving van de sociale woningbouwsector wordt daarmee volledig overbodig. Via andere wegen kan hetzelfde worden bereikt en bovendien op een veel effectievere manier.
Paul / projectleider
Tja wat kan je anders verwachten in een verziekte huurmarkt. Het ene deel woont te goedkoop en het andere te duur...

A. Wassenburg
Blijkbaar is wonen geen grondrecht meer voor laagbetaalden. Nederland verwordt tot een namaak-VS, conpleet met shutdown en andere liberale 'verworvenheden'. Geef mijn portie maar aan Fikkie!
jw / directeur
Stop de huurtoeslagen.Liberaliseer de huurmarkt.Is beter voor iedereen.
O. ten Hove
@JW als je de huren vrijlaat dan is er geen woning meer te krijgen... En Pechtold, dit krijg je ervan met je woonakkoord, maar dat intereseert je niets behalve dan dat je ik Pechtold weer de krant haalde... Wat een miseelijke partij d'66...
Jan
Bepaal de sociale huur door het te koppelen aan een percentage, bijv. 20%, van het bruto inkomen van het vorig jaar. Niet van het belastbaar inkomen want dan worden weer allerlei sluipwegen bedacht. En ook niet van het lopende inkomen want dan krijg je weer bij- of terugbetalingen achteraf. Het bruto inkomen van vorig jaar staat voor iedereen fiscaal vast. Je bent met deze huurbepaling af van woontoeslagen en van scheefwonen.
Kaas !
Stop met "sociale" (gesubsidieerde) woningbouw, de markt kan het uitstekend zelf af zonder geldverslindende woningbouwverenigingen.





Jan
@objectief. Je loopt achter. Sociale woningbouw wordt allang niet meer gesubsidieerd. Mijn oplossing biedt mogelijkheden voor iedereen. De markt berekent daarentegen belachelijk hoge huurprijzen voor iedereen.
Kaas !
@Jan



Ok, dan ook de voedselprijzen inkomensafhankelijk, landbouw wordt namelijk wel fors gesubsidieerd en het is oneerlijk dat rijke mensen meer kunnen eten dan armen.



Best geinig dat socialisme, begin kameraad Rutte steeds beter te begrijpen..
Jan / adviseur
Het is niet aleen met de huren zo, maar men blijft graaien bij de burgers. Alles gaat maar omhoog terwijl de lonen nagenoeg niet stijgen. Welke politieke partij maakt daar nu eens een item van. Zo langzamerhand is rijst het wel de pan uit.
Martin / ZZP
Het verschil tussen links enrechts is dat rechts alles aan "de markt" overlaat, terwijl links vindt dat sommige noodzakelijke artikelen dan te duur worden voor een grote groep mensen. Een flatje met 2 slaapkamers heeft een vraagprijs van tussen de 1200 en de 1800 euro per maand. Een ziektekostenverzekering kost zonder overheidsbemoeienis minimaal 600 euro per man per maand. Jan, adviseur: welke politieke partij maakt daar eens een item van? Wat een vraag. Ooit gehoord van de SP?
Advertentie