of 60220 LinkedIn

'Deel bestuurders jeugdzorg verdient te veel'

SP-Kamerlid Kooiman heeft onderzocht dat veel bestuurders in jeugdzorg meer verdienen dan een minister

Veel bestuurders in de jeugdzorg verdienen meer dan een minister. Uit een klein onderzoek van de SP onder 49 bestuurders, blijkt dat 18 van hen meer verdienen dan 144 duizend euro per jaar. Het gemiddelde salaris van de onderzochte bestuurders is 136.265 euro. Dat is 4,4 keer zoveel als de hulpverlener op de werkvloer. Dat schrijft Zorg en Welzijn.

Balkenende-norm
SP-Kamerlid Nine Kooiman voerde het onderzoek uit. 'Gegevens over bestuurderssalarissen zijn lastig of niet te achterhalen. Zo zijn zij bijvoorbeeld niet verplicht om dit te melden in het jaarverslag', schrijft ze in het onderzoek. Uit de cijfers die wel te achterhalen waren, bleek dus dat ongeveer eenderde van de bestuurders meer verdient dan een minister. Twee van hen verdienden zelfs meer dan de Balkenende-norm (187.340 euro): een bestuurder in de (Jeugd) GGZ en een interimbestuurder. De interimmer was niet het hele jaar werkzaam waardoor hij niet aan de Balkenende kwam, maar doorgerekend naar een jaarloon zou dat wel het geval geweest zijn, schrijft Kooiman.

Niet verplicht
In het rapport van de SP zijn de gemeentelijke jeugdzorginstellingen niet betrokken (zoals Centrum voor Jeugd en Gezin en schoolmaatschappelijk werk). Bestuurders van deze instellingen zijn ook niet verplicht hun salaris en vergoedingen openbaar te maken. Met het ook op de de transitie van jeugdzorg naar gemeenten, noemt Kooiman het wenselijk dat er meer toezicht komt de salarissen in de jeugdzorg.

Auto van de zaak
Kooiman heeft ook onderzoek gedaan naar bonussen en auto's van de zaak in de jeugdzorg. Cijfers daarover zijn lastig te achterhalen, maar het Kamerlid is van mening dat er sowieso geen extra beloningen bovenop het salaris mogen worden uitgekeerd. 'De kinderen en hulpverleners in de jeugdzorg krijgen immers ook geen bonus, waarom de bestuurders dan wel?' vraagt ze zich af. Ook de auto van de zaak voor bestuurders in de jeugdzorg moet afgeschaft worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door niemand (oud mens.) op
Als ze zo bezorgt zijn over de kinderen,dan lager salaris.
Nee ,ze zijn geen moeder Theresa,die voor niks de mens hielp.
Als er geen kinderen uit huis geplaatst waren ,hadden ze geen baan.
Laat voogden en hun aanhang ,geen uit huis plaatsingen meer doen.
Zet daar een onafhankelijke mensen in ,geen belangen verstrengeling.
Gedrag,s deskundigen, PSYCHIATERS ENZ.
niet 1 persoon,zoveel macht geven.
Zoek oplossingen.
En stop het geld verdienienen,aan het ongeluk van een klein mensen kind.
Door bezorgde moeder op
ZET DE KRAAN STOP GEEF HULPVERLENERS GEEN GELD MEER ,WANDT WSG ,BJZ em ook de instellingen kijk niet in het belang van de kinderen ,lees dit maar eens .Door bezorgde moeder op 30 juni 2012 08:44
stop de William Schrikker en Jeugdzorg en laat de kinderen die on nodig uit huis geplaats zijn geplaats terug naar de ouders toe en de kinderen die in de instellingen blijven moeten het ook goeder hebben geen isoleercel meer en ook niet meer in de holding leggen ,de kinderen zijn toch geen criminel stop er mee geeft de kinderen een goede toe komst ,wsg en bjz en ook de insteling T Raayke Daelzicht en Sint Anna heel zegen al tijd in het belang van de kinderen maar dat klopt niet wandt anders deden hun anders tegen te kinderen nee bij wsg en bjz gaat het om het geld en macht ,kijken niet naar de veilig heid van de kinderen ,daarom stop WSG en BJZ
Door Alex (juridisch adviseur) op
Jullie hebben helemaal gelijk. Politiek bestuur en deze besturen verkeren in hetzelfde kringetje, hetzelfde netwerk. En je vriendje val je niet af, anders val je buiten het kringetje. Nederlandse kiezer, stel eens een daad !
Door Hannes Haganum (Kritisch belastingbetaler) op
Beste Peter,

Je hebt helemaal gelijk. Het is hemeltergend dat functionarissen die alleen maar rapporten en spreadsheet produceren, zoveel verdienen. Voor de zorg zelf blijft geen geld meer over. Voor een regering die zichzelf serieus neemt, is het in ieder geval niet moeilijk om stevige bezuinigingsposten te vinden. Het zijn de signalen van een doodzieke sector. Vergelijk het maar met de zorgsector. Wel vreemd, dat netwerkorganisaties als Buurtzorg voor minder geld, wel uitstekende zorg kunnen bieden. Daar staan de professionals zelf aan het roer. Maar ja, wat wil in een land, waar de politiek slechts een springplank is naar goedbetaalde, onnuttige functies. Sorry, ik word hier echt cynisch van.
Door Peter ♥ op
Hier kan ik dus heel boos om worden he. Duizenden kinderen staan op een wachtlijst terwijl het bestuur van jeugdzorg even zijn of haar zakken staat te vullen met geld dat eigenlijk voor de kinderen is bedoeld. Ik vind dit ook een vorm van kindermishandeling want die kinderen hebben dringend hulp maar ze staan op een wachtlijst die maar niet wil verdwijnen. Schaam u diep zogenaamd bestuurlijk Nederland. Denk eens niet zoveel aan u zelf maar ook eens aan de toekomst van deze kinderen.