Advertentie
sociaal / Nieuws

Deel arbeidsbeperkten moet uit Participatiewet

Voor mensen met een (medische) urenbeperking moet een inclusietoeslag worden ingevoerd. Daartoe moet de Participatiewet worden aangepast. Daarvoor pleiten de Landelijke Cliëntenraad (LCR), initiatiefnemer Noortje van Lith en burgerbeweging DeGoedeZaak, Donderdag wordt een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden.

11 september 2019
sociaal---weinig-geld.jpg

Mensen met een (medische) urenbeperking moeten een inclusietoeslag krijgen. Die moet dienen als compensatie voor de uren die door de beperking niet kunnen worden gewerkt. Mensen met een (medische) urenbeperking moeten niet onder de Participatiewet vallen, omdat ze daarmee ‘slachtoffer’ worden van ‘gemeentelijke willekeur’. Zij hebben recht op het wettelijk minimumloon. Onder de regels van de Participatiewet is dat onmogelijk.

Petitie

Die boodschap krijgen Kamerleden donderdag onder de neus geschoven. Dat gebeurt via het aanbieden van de petitie ‘Verander de Participatiewet’ door de Landelijke Cliëntenraad (LCR), initiatiefnemer Noortje van Lith en burgerbeweging DeGoedeZaak, voorafgaand aan een algemeen overleg over de Participatiewet en het breed offensief. De petitie is door bijna 23.000 mensen ondertekend.

Ongelijkheid

Mensen die vanwege een medische beperking alleen parttime kunnen werken, krijgen nu het loon vanuit de Participatiewet aangevuld. Maandelijks komen ze dan iets uit boven het sociaal minimum. Bij het berekenen van de hoogte van de bijstand wordt daarnaast rekening gehouden met de huishoudsamenstelling. ‘Hierdoor is inkomensondersteuning afhankelijk van huisgenoten en levenspartners. Zo wordt iemand met een arbeidsbeperking financieel afhankelijk van zijn huisgenoten’, aldus de petitie. Daarnaast wordt door iedere gemeente andere regels gehanteerd bij toekenning van voorzieningen, waardoor ongelijkheid ontstaat. Ook bouwen mensen met een urenbeperking geen volledig pensioen op.

Krom

‘Wie een arbeidsbeperking heeft en een volledige werkweek kan werken, maar een arbeidsprestatie levert van bijvoorbeeld vijftig procent, krijgt loonkostensubsidie, bouwt pensioen op en verdient minimaal het wettelijk minimumloon. Wie maar vijftig procent van de werkweek aanwezig kan zijn, maar daarbinnen wel honderd procent presteert, kan geen loonkostensubsidie krijgen. Die werknemer moet terug naar de gemeente zodat het loon aangevuld kan worden met een uitkering en komt maar iets boven het sociaal minimum uit. Dat is krom’, stelt Amma Asante, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad.

Niet afhankelijk

De invoering van de inclusietoeslag moet die ongelijkheid wegnemen. Mensen met een urenbeperking kunnen dan het minimumloon verdienen en zijn niet langer afhankelijk van een uitkering en de daarbij behorende regels.    

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie