Advertentie
sociaal / Nieuws

Decentralisatie jeugdzorg grotendeels teruggedraaid

De jeugdzorg gaat opnieuw op de schop. Een flink deel van deze zorg blijkt toch niet het beste af onder de hoede van de gemeente, concludeert het kabinet. Kinderen moeten wachten op hulp en zorgverleners komen om in het papierwerk.

08 november 2019

De jeugdzorg gaat opnieuw op de schop. Een flink deel van deze zorg blijkt toch niet het beste af onder de hoede van de gemeente, concludeert het kabinet. Kinderen moeten wachten op hulp en zorgverleners komen om in het papierwerk.

Belofte onvoldoende ingelost

Gemeenten werden in 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg omdat zij dichter bij het kind staan en beter in staat zouden zijn zorg op maat te leveren. Bovendien kwam deze taak zo in één hand en zou versnippering tot het verleden behoren. Maar "die belofte is onvoldoende ingelost", constateren minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en zijn collega Sander Dekker (Rechtsbescherming).

Gemeenten te klein

Vooral kinderen met ernstige problemen komen in de knel. Gemeenten zijn te klein om die zorg in hun eentje te kunnen opbrengen en regelen. Ze werken al wel noodgedwongen samen, maar dat gebeurt nog te halfslachtig en vrijblijvend. 'Daarom sturen we bij', zegt De Jonge. Het kabinet gaat bepalen welke zorg een taak van de gemeente blijft en welke zij aan een regio of zelfs nog groter verband moet overlaten. Dat moet geld en administratieve rompslomp gaan schelen.

Alleen lichte zorgtaken

Gemeenten houden lichtere zorgtaken als opvoedondersteuning en schoolmaatschappelijk werk onder hun hoede. Pleegzorg, gezinsvervangende jeugdhulp en een reeks andere taken moeten ze overdragen aan een veertigtal regionale verbanden. Voor onder meer de zorg voor kinderen met heel ernstige gedragsproblemen zijn zelfs die regio's nog te klein.

Voorwaarden aan tarieven zorgaanbieders

Het kabinet wil ook voorkomen dat gemeenten zorgaanbieders te weinig betalen om het hoofd boven water te houden. Dat tarief moet voortaan voldoen aan een aantal voorwaarden. Dat moet zorgaanbieders, van wie er heel wat in zwaar weer verkeren, uit de brand helpen. Met aanbieders van ingewikkelde zorg moeten gemeenten in het vervolg langer in zee, zodat kinderen bijvoorbeeld niet onnodig van behandelaar hoeven te wisselen.

Dekker en De Jonge komen in actie na alarmerende rapporten van de inspectiediensten van hun ministeries. De gemeenten zijn het volgens de ministers met de veranderingen eens. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ambtenaar / ICT
Er wordt niks teruggedraaid. En zo ja, dan natuurlijk met 20% efficiëntiekorting terug naar het Rijk ;)

Meeste gemeente werken al in regio's samen. Het Rijk gaat zich alleen extra bemoeien met hoe gemeenten het moeten organiseren. Doe het lekker weer zelf, zou ik zeggen. Uiteindelijk allemaal symboolpolitiek.....
Adriaan Zwaag
Met deze stap van het kabinet is impliciet het ongelijk van de VNG bevestigd. Want die riep in 2014 vol overmoed: "Geef de jeugdzorg maar aan de gemeenten, wij kunnen het beter en goedkoper".



Gaat voorzitter Jan van Zaanen nu zijn verantwoordelijkheid nemen en aftreden als voorzitter VNG? Doet Jantine Kriens afstand van haar functie als directeur VNG. Want beiden waren het die de jeugdzorg met open armen hebben binnen gehaald, de kritiek achteloos wegwuifden en hebben dus ronduit gefaald.



De vraag stellen is hem beantwoorden: natuurlijk blijven zij aan. En daarmee kun je wachten op het volgende debacle van de VNG: de uitvoering van de klimaatmaatregelen die het kabinet aan de gemeenten heeft toebedacht.
Teun Bruna / Beleidsmedewerker
Jaren geleden heb ik in een overleg met de VNG de vraag gesteld of de VNG nu bij elk voorstel tot decentralisatie moest meewerken, ik vond dat ze kritischer moesten zijn en soms ook nee moesten zeggen tegen de rijksambtenaren. De VNG -er keek alsof hij water zeg branden en zei dat dit niet gebruikelijk is. Tot zover de belangenbehartiging van de VNG.
Advertentie