Advertentie
sociaal / Nieuws

De Krom: wachtlijst schuldhulp zaak van gemeente

Staatssecretaris De Krom gaat niet optreden tegen gemeenten waarbij de wachtlijsten in de schuldhulpverlening langer zijn dan wettelijk toegestaan. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen. De staatssecretaris zegt dat hij verwacht dat gemeenten zich aan de nieuwe wet gaan houden of anders door de gemeenteraden aangesproken zullen worden.

27 oktober 2011

Staatssecretaris De Krom gaat niet optreden tegen gemeenten waarbij de wachtlijsten in de schuldhulpverlening langer zijn dan wettelijk toegestaan. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen. De staatssecretaris zegt dat hij verwacht dat gemeenten zich aan de nieuwe wet gaan houden of anders door de gemeenteraden aangesproken zullen worden.

Extra bezuiniging

Kamerlid Cynthia Ortega van de ChristenUnie had de staatssecretaris vragen gesteld nadat onder meer de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) had gezegd te verwachten dat volgend jaar de wachttijden in de schuldhulpverlening zullen oplopen. De afgelopen drie jaar was extra geld - 110 miljoen euro -  in schuldhulpverlening gestoken om de wachtlijsten weg te werken. Maar voor 2012 is er geen extra geld meer. Sterker nog: het Rijk heeft een bezuiniging van 20 miljoen euro opgenomen.

Gefundeerde inschatting

In antwoord op de Kamervragen zegt De Krom dat het voor hem 'niet mogelijk is om een gefundeerde inschatting te maken van de ontwikkeling van de wachttijden in de komende jaren'.  Voorzitter Joke de Kock van de NVVK kan dat wel. 'Ten opzichte van 2011 is er volgend jaar 60 miljoen euro minder beschikbaar. Gemeenten die niet in staat zijn extra geld vrij te maken, zullen dan waarschijnlijk te maken krijgen met oplopende wachtlijsten.'

Nieuwe wet

De Krom wijst erop dat de Eerste Kamer op dit moment wetsvoorstel gemeentelijke schuldhulpverlening behandelt. Daarin is een wettelijk maximale wachttijd van vier weken verankerd. 'Mijn verwachting is dat gemeenten zich aan de wet zullen houden', aldus de staatssecretaris.

Bewustwording

Onder de dreiging van langere wachtlijsten wil NVVK-voorzitter De Kock de gemeenten bewustmaken van het feit dat iedere euro die aan schuldhulpverlening wordt uitgegeven, veel geld bespaart. 'Een ontruiming of een afsluiting is veel duurder dan het aanbieden van schuldhulp.' Onlangs bleek uit onderzoek dat 1 euro aan schuldhulpverlening 2,40 euro aan kosten bespaart. 'Bij schuldhulpverlening gaan de kosten nou eenmaal voor de baat uit.'

Particuliere schuldhulpverlening

CU-Kamerlid Ortega is teleurgesteld in de antwoorden van de staatssecretaris. 'Gemeenten moeten mensen met schulden binnen een termijn van vier weken gaan helpen. Tegelijk neemt het beroep op de schuldhulpverlening toe. Dit wordt voor gemeenten een grote uitdaging.' Haar partij zou dan ook graag zien dat er meer mogelijkheden komen voor particuliere schuldhulpverleners. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie