Advertentie
sociaal / Nieuws

Dak- en thuislozen verliezen vergoeding woonlasten

Dak- en thuislozen in Zwolle krijgen geen toeslag meer bovenop hun bijstandsuitkering. Om de doorstroming naar een woning te bevorderen heeft wethouder Van As een voorstel ingediend om het extraatje te saneren.

06 november 2012

Dak- en thuislozen in Zwolle moeten het voortaan stellen zonder toeslag bovenop hun bijstandsuitkering, vindt het college. In de gemeente krijgen ze naast de 50 procent van het minimunloon, die wettelijk vastgesteld is, nog tien procent extra om de woonlasten van opvang te betalen. Met de regeling hoopt het college de doorstroom naar een woning bevorderen.

Niet genoeg

De woonlasten van een dakloze in Zwolle zijn 195 euro per maand. Dit bedrag wordt betaald voor ‘De Herberg’, die de opvang regelt. Blijkbaar was de 668 euro die daklozen kregen niet genoeg, en werd er een toeslag aan toegevoegd. Waar de rest van het bedrag voor nodig is kan Bonnie van der Meer, woordvoerder van Filip van As, niet zeggen. ‘Dat kunnen ze naar eigen inzien besteden. Sommige zitten bijvoorbeeld in de schuldsanering, dan blijft er weinig van over.’

Doorstroom stimuleren

Helaas voor de daklozen zijn die tijden voorbij, want als het aan wethouder Filip van As ligt wordt de toeslag per 1 januari 2013 afgeschaft. Hij hoop hiermee de financiële prikkel om een woning te vinden te verhogen. In zijn verantwoording merkt hij op dat ‘het verlenen van toeslag aan de daklozen de aantrekkelijkheid van reguliere huisvesting vermindert.’

Zwervers

Of deze maatregel ook zal leiden tot meer zwervende daklozen kan Van der Meer niet zeggen: ‘Daar hebben we geen zich op, maar het opheffen van de toeslag valt niet direct te vertalen in minder opvang.’ In totaal gaat het om 43 dak- en thuislozen.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Carola
Brrr wat een akelige redenering. En wat sneu als je daar je bezuinigingen op wilt halen. Huuh, wat staat die man ver weg van de realiteit. Geld afpakken en dat dan een prikkel noemen. Trapt iemand nog in deze redenering? Ik niet hoor. Als je echt om ook deze burgers van je gemeente geeft, dan ga je ze wel op een andere manier prikkelen/helpen. Nee meneer, u bent fout. Foei.
Flip Zolderman
@christine: helemaal mee eens. En zeker nu de winter eraan komt is dit soort maatregelen extra hufterig, om niet te zeggen misdadig.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Ik dacht dat iedere ingezetene recht had op het sociaal minimum, dus bijstandsniveau. Dat dit inkomne niet afhankelijk was van in wat voor omstandigheden je leeft. uitgezonderd detentie. Wellicht hoopt flipje dat de daklozen nu naar een andere gemeente verkassen. Voor deze maatregel is maar een woord: asociaal !
Kritikus / Geen Hagenees
Flip is goed bezig !

Want een dakloze heeft geen huur, gas, water & licht, rioolrechten, enz. enz. te betalen. Dus kan het wel een slagje minder met die uitkering.

R.Donker / dakloos
Welke woningen in Zwolle?

Zeker de woningen vallend onder de ambulante woonbegeleidingsoplichterij AWBZ vergoed van het leger des heils en RIBW Vecht die daar zwaar aan verdienen en waar daklozen hun hele inkomen voor moeten inleveren voor een rotkamertje en waar het gemeentebestuur zijn volle medewerking aan verleent door de belangenverstrengelingen die zij heeft met de opvanginstellingen.

Is allemaal in den Haag bekend.



Ik ben een dakloze man van 57 jaar ingeschreven in Zwolle,mijn uitkering is per oktober 2012 opgeschort omdat ik geen gebruik meer maak van de opvang/postadres aldaar waar ik 3 jaar verbleef zonder verder geholpen te worden en verblijf op straat.Ik kon tijdelijk bij en kennis overnachten elders in de regio anders vries ik dood op straat in Zwolle of word bekeurt door de politie zwolle in opdracht van het gemeentebestuur.

IK word letterlijk gedwongen gebruik te maken van een opvang zwaar gesubsidieerd en daar te verblijven tussen geestelijk doorgedraaide daklozen die niet op weg worden geholpen naar zelfstandig wonen.

Ik zit nu al 2 maanden zonder geld voor levensonderhoud,straks kan de zorgverzekering ook niet betaalt worden en kan niet reizen ik heb geen drank of drugsverslaving en lijd niet aan psychiatrische problematieken mar de SoZa zwolle stelt dat ik mij maar in een andere gemeente moet laten inschrijven maar waar ik ook geen onderdak heb of het adres had moeten opgeven waar ik tijdelijk verblijf maar dat weiger ik omdat ik de persoon die mij alleen een slaapplek aanbied (anders moet ik weer buiten gaan overnachten)en die ook benadeeld is in de opvang in de problemen kan brengen maar ik pleeg totaal geen uitkeringsfraude.

Zo word ik behandelt na 28 jaar arbeid in Nederland en vluchteling ben geworden in mijn geboorteland en waar ik nu 12 jaar omzwervingen maak langs gemeenten voor hulpverlening die niet aanwezig is.

Gegroet R. Donker te Zwolle
R.Donker / dakloos
Nog een opmerking wat betreft de reactie dat een dakloze goedkoper uit is op straat omdat hij of zij geen elektriciteit,huur en verwarming hoeft te betalen betekend dat hij of zij duurder uit is met voedsel en drinken aanschaffen die niet verwarmd kan worden en niet kan worden opgeslagen in een koelkast en buiten zich extra kleding en slaapzakken moet aanschaffen om zich te beschermen tegen de kou,wind en regen,oordopjes moet kopen om de beledigende opmerkingen niet te hoeven aanhoren en het gevaar loopt ziektes op te lopen of mishandelt worden door a -socialen die wel onderdak genieten en neerkijken op dakloze burgers met tegenslag in hun leven.

attent makend op de blog donkeredagen kingkong voor verdere voorlichting over daklozen en de miserabele opvangvoorzieningen en beleid van gemeenten
Edwin
Wat zijn nu de bezuinigingseffecten ten koste van 43 dak- en thuislozen? Naar mijn idee de bekende druppel op de gloeiende plaat. Hoe maak je je als beleidsmedewerker en wethouder compleet belachelijk en asociaal? Door de genoemde maatregel. Met nog minder geld de prikkel om woonruimte te vinden in een overspannen huur-

woningmarkt? Een basisschoolleerling kan uitrekenen, dat dit echt niet gaat werken. Mensonterend vind ik dit.
Advertentie