Advertentie
sociaal / Nieuws

Dagbesteding wellicht eerder zaak van gemeenten

Het is nog niet duidelijk wanneer de dagbesteding over wordt gedragen aan de gemeente.

14 november 2012

Het kabinet kan nog geen duidelijkheid geven over hoe de dagbesteding, de opvang van bijvoorbeeld demente ouderen, er in 2014 precies uitziet voor mensen die er dan voor het eerst een beroep op willen doen. In het regeerakkoord is afgesproken dat in 2014 het recht op de dagbesteding verdwijnt voor nieuwe gevallen. Een jaar later krijgen gemeenten de taak om de dagbesteding en begeleiding van ouderen of psychiatrische patiënten te regelen.

Oppositie bezorgd
De oppositie in de Tweede Kamer is zeer bezorgd dat mensen die de extra zorg nodig hebben, de dupe worden, zeker in 2014. Premier Mark Rutte benadrukte woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring dat 2014 een overgangsjaar is waarover nog overleg gevoerd moet worden met gemeenten en cliëntenorganisaties. Hij erkende dat de maatregel heel ingrijpend kan uitpakken voor mensen, maar hield staande dat er nu echt nog geen duidelijkheid te geven valt.
 
Verantwoordelijkheid gemeenten 

Op verzoek van PvdA-leider Diederik Samsom beloofde Rutte er alles aan te doen om te kijken of mensen die in 2014 voor het eerst dagbesteding nodig hebben, toch al onder de verantwoordelijkheid van gemeenten geholpen kunnen worden. Daarvoor moet onder meer eerst uitgezocht worden of dat extra geld kost.
 

Discriminatie

Bij het overdragen van de verantwoordelijkheid voor de extra zorg naar gemeenten wordt er 25 procent van het budget weggesneden. SP-leider Emile Roemer waarschuwde voor grote problemen. ,,U schrapt de dagbesteding en zadelt gemeenten en de mensen thuis met ellende op.'' Roemer zei dat Rutte zich bijna bezondigde aan discriminatie, omdat een dementerende volgend jaar nog wel extra zorg krijgt, maar een jaar later niet.
 
Kwestie van beschaving 

D66-leider Alexander Pechtold hield Rutte voor dat het een kwestie van beschaving is om kwetsbare mensen de zorg te bieden die ze nodig hebben. ,,Als je bij zo'n kwetsbare groep onzekerheid laat bestaan, doe je heel veel pijn.'' De oppositie riep het kabinet op snel duidelijkheid te verschaffen over de gevolgen voor mensen.
 
Beter maatwerk 

Rutte benadrukte dat het een bewuste keuze is om de taken over te dragen naar gemeenten omdat die beter maatwerk kunnen bieden.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gosse Hiemstra / Wethouder
In het regeerakkoord staat helemaal niet dat het voor nieuwe gevallen wordt geschapt en daarna overgeheveld naar de gemeenten. Letterlijke tekst:

“46…. In 2014 wordt de aanspraak voor de functie begeleiding in de AWBZ beperkt door de aanspraak op dagbesteding te laten vervallen. ….Vanaf 2015 wordt de extramurale zorg overgeheveld naar het gemeentelijk domein. “

En ook in het CPBrapport staat

“……..De functie dagbesteding wordt als zodanig geschrapt. “

Dus geschrapt!! En niet in 2014 voor nieuwe gevallen niet toegankelijk.

Dus Rutte en Samson wisten totaal niet wat ze hadden afgesproken en wat dat betekent.Ze kennen de consequenties van hun regeerakkoord helemaal niet en het is een schande dat ze dat nu even willen afwentelen op de gemeentes. Het is volstrekt onmogelijk dat wij dat kunnen organiseren met een korting van 25 % het is jammer dat de 2e kamer hen niet met hun eigen tekst om de oren heeft geslagen. Dit gaat enorm veel mensen kei en keihard treffen. Hun hele dagelijkse bestaan wordt leeg en zinloos.

John Duinkerke / Beleidsmedewerker
Ik ben het eens met de de reactie van Gosse Hiemstra. In aanvulling daarop is het volgens mij echter in financiële zin voor de gemeenten een nog groter probleem. Bij het schrappen van de dagbesteding is ongeveer een derde van het budget gemoeid. Op het restant komt vervolgens nog een korting van 25%. Dit betekent dat de gemeenten volgens mij maar 50% van het huidige budget gaan ontvangen. Dit komt ook overeen met de besparing die vanaf 2015 is ingeboekt, namelijk 1,5 miljard. Tot nu toe is altijd aangegeven dat het budget van de extramurale begeleiding ongeveer 3 miljard bedraagt, dus blijft er volgens mij maar 50% over.
Advertentie