Advertentie
sociaal / Nieuws

'Daar heb je die Turken van Quick weer'

Het besluit van de Nijmeegse voetbalvereniging Quick 1888 om allochtone leden deels te weren kan niet, vindt het Gelderse Statenlid Toine van Bergen van Groep van Bergen/Democratische Partij voor Solidariteit. Hij verwelkomt het gesprek dat de wethouder morgenochtend met het bestuur van de club aangaat.

03 mei 2010

Elitair
Van Bergen is oud-bestuurslid van de “eens elitaire club”, waar nu 80 procent van de leden van allochtone afkomst is. De club wil terug naar een verhouding autochtoon/allochtoon die een afspiegeling is van de maatschappij. De eerste twee seizoenen wordt gestreefd naar een 50/50- en daarna naar 70/30-verhouding autochtonen/allochtonen. De club wil dat doen met een selectiebeleid voor nieuwe leden. Ondanks zijn weerstand tegen deze maatregel heeft Van Bergen begrip voor de problemen. ‘De samenstelling van de omliggende wijken is veranderd. Het kader is teruggelopen. Het is een hele klus om alles in de rails te houden met de instroom van al die nieuwe allochtone leden.’

 

Te weinig vrijwilligers
Volgens woordvoerder John Peters van Quick 1888 is de club niet wijkgebonden. ‘De allochtone leden komen uit heel Nijmegen, niet alleen uit omliggende wijken.’ De club vreest voor het voortbestaan, nu oudere leden zich niet meer thuis voelen bij de club en het aantal vrijwilligers terugloopt. De nieuwe allochtone leden hebben minder binding met de club en er zijn een aantal incidenten geweest met zich misdragende allochtone leden. ‘We waren ooit een gerenommeerde club, maar nu zijn de verhoudingen zoek. Het gedrag is zowel fysiek als verbaal niet acceptabel. We horen bij andere clubs: “Daar heb je die Turken van Quick weer” of “O, eerst Turks leren”. We hebben een allochtonenimago gekregen en dat loopt de spuigaten uit. Ze hebben de kleedkamer van hun eigen club compleet verbouwd na een verliespartij. De normen en waarden van de club kunnen we gewoon niet naar ze overhevelen. Maar dit imago is ook niet goed voor allochtonen zelf.”

Noodgreep
Van Bergen bevestigt dat de cultuur bij de club is veranderd. ‘Het vraagt om sturingsvermogen om met deze cultuurverandering om te gaan. Ik ben benieuwd hoe het college dit gaat aanpakken, want ze willen bezuinigen op sport.’ Hoewel ook sommige allochtone leden, aldus Peters, vinden dat de verhouding zoek is, vindt Van Bergen dat de maatregel van de club echt niet kan. Van Bergen: ‘Het is een noodgreep. Andere clubs schijnen het ook te doen, maar lopen er niet mee te koop. Er moet een oplossing komen. Je zou de lasten bijvoorbeeld kunnen verdelen met andere clubs.’

Subsidie
Mocht de club het besluit doorzetten na het gesprek van morgen, dan wil Van Bergen dat het college de subsidie voor het sportpark te heroverweegt. ‘Het is immers een discriminerende maatregel. Ik denk echter dat het niet zover hoeft te komen.’ Ook de Nijmeegse VVD-fractie vindt de maatregel een vorm van discriminatie en is erg blij dat de gemeente het gesprek met de club aangaat en het plaatselijke anti-discriminatiebureau ook aan tafel zit.  Raadslid Koen Wools ziet oplossingen in het inschakelen van de vrijwilligerscentrale en een verbeterde sportaccommodatie.

 

Afzwakken
De club gaat het gesprek met wethouder Floris Tas (GroenLinks) morgen positief in, aldus Peters. ‘Het zou best kunnen dat we het beleid afzwakken, afhankelijk van wat de wethouder ons aanreikt. Hij heeft gezegd dat het geen specifiek Quick-probleem is, maar het ook bij andere clubs speelt. We proberen een weg te vinden, maar dat is geen gemakkelijke taak.’

 

 

 

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. van Brakel / ambtenaar
Het is inderdaad een zorgelijke situatie die zeker aandacht verdiend, net als de "zwarte" scholen en "zwarte" wijken.
L. Koopman / Coördinator ICT
Nu hoor ik iedereen wel hard roepen dat het een vorm van discriminatie is en dat het niet kan en niet mag.
Maar een echte oplossing voor de problemen heb ik nog niet kunnen lezen - met een oplossing hoef je niet een selectief toegangsbeleid te voeren.
Aanpakken bij de bron - en niet de symptomen/'incidenten' proberen te weg te polderen
Jos Praat / beleidsadviseur
Heb vanmorgen de voorzitter op de radio zijn verhaal horen doen. Een redelijke man, die probeert de normenvervaging binnen zijn klub tegen te gaan en het voortbestaan van een uit 1888 daterende vereniging veilig te stellen. Dat vraagt kennelijk drastische maatregelen. Dat signaal heeft hij afgegeven. Of het zover zal komen betwijfel ik. Hopelijk zijn de allochtone leden in staat een gebaar te maken en mee te denken over oplossingen.
jan vugs / ambtenaar
Is gemakkelijk roepen "dat kan niet".

Maar denk eens aan die vrijwilliger clubbestuurder die er geen raad meer mee weet. Het ligt in de cultuur dat ouders van allochtonen nagenoeg allemaal NIETS vrijwillig willen doen.
Deze mensen moeten allemaal op zaterdag werken of moeten zich melden in de moskee.

Respect voor deze bestuurders van de club, zij durven het te zeggen en hebben het geprobeerd, kijk nu eerst eens na de clubs welke die allochtonenverhouding niet hebben, hoe komt dat? Ik denk dat die clubs hebben gediscrimineerd met hun aannamebeleid en niet deze club!
Turk / Ambtenaar
Weer een media truc. Lekker meedoen met de hype. Het is een probleem, maar hoe groot en kan je het ECHT niet aanpakken. Ik denk van wel. Niet allochtonen zijn zoals ze in de media worden afgeschilderd. Groot deel is zeer beschaafs. Mijn idee: Een goed gesprek en duidelijk regels. Niet er aan houden betekent: ERUIT!

Overigens triest dat we jaren in een verwijtende sfeer zitten!
Socrates / ambtenaar
Het is triest voor woorden. Dat we in Nederland met z’n allen naast elkaar in “vrede” kunnen leven, is een utopie. Waarom? Bij een voetbal vereniging waar ook kinderen van 7-8-9 jaar zitten, wordt al een onderscheid gemaakt tussen allochtoon en autochtoon. Zolang dit onderscheid wordt gemaakt, moet niemand maar dan ook niemand in Nederland verwachten dat mensen zich integreren. Hoe leg je een kind van 8 jaar uit die zich wil inschrijven maar dat het niet mag omdat hij een allochtoon is?? Hoe moet je van dat kind verwachten dat hij zich een Nederlander kan voelen en geen allochtoon (ook al heeft hij Nederlands paspoort)?
Ik vind het kwalijk. Het is ook merkwaardig dat er in het bestuur van dat club geen allochtonen zitten. 80% van je ledenbestand bestaat uit allochtonen maar in het bestuur geen een. Hoe zou dat toch komen? Hoe wil je dan de problemen oplossen? Het is makkelijk geroepen dat de allochtonen niets voor de club doen, want dat is niet waar.
Nog kwalijker dat er vanuit het domme bestuur wordt geroepen dat er ook wat incidenten zijn geweest in het veld…. Ik kan zo uit mijn woonplaats 5 (ja vijf) verenigingen noemen waar bijna geen allochtonen zitten, en toch probleem verenigingen zijn!! Dus de problemen met voetbal heeft niets met nationaliteit te maken. Als laatste… Ze hebben jaren lang verdiend aan deze mensen door hun lidmaatschap. Waarschijnlijk is het nu zo dat er autochtonen zijn die lid willen worden (eerst niet) waardoor ze zeker weten dat ze genoeg geld binnen zullen krijgen. Waarom riepen ze dat 5 of 10 jaar geleden niet anders?
Gert-Jan Tolberg / extern
Het is precies wat Jos Praat stelt! Ik zie hetzelfde in steden als Den Bosch waar de ene club steeds 'blanker' wordt, terwijl de andere clubs steeds 'zwarter' worden. Segregatie, een soort informele apartheid? Is dat wat we willen? Jarenlang hebben we schande geroepen over de townships, de thuislanden etcetera en nu laten we in Nederland doodleuk het vanzelf ontstaan.

Het wordt tijd dat we die die wollige lafheid eens van ons afgooien en op een volwassen, respectvolle en doordachte manier hier mee omgaan.
th.l.keijzer / vrijwilliger
HET PROBLEEM IS NIET ALLOCHTOON OF GEEN ALLOCHTOON. HET PROBLEEM IS VRIJWILLIGER OF GEEN VRIJWILLIGER.
DE ERVARING IS DAT ALLOCHTONEN ABSOLUUT GEEN VRIJWILLIGER WILLEN ZIJN. EN DAARBIJ MOETEN DE VROUWEN BINNEN BLIJVEN. HET IS DOODGEWOON EEN CULTUURVERSCHIL.
HOEVEEL VOETCLUBS BESTAAN ER EIGENLIJK IN ISLAMITISCHE LANDEN OP DE MANIER ZOALS IN HET WESTEN? LEER DE VERSCHILLEN , ZOEK DE OVEREENKOMSTEN EN GESAMENLIJKE WENSEN. DAN ONTSTAAT ER EEN GEMENGDE CLUB!
Hans / ambtenaar
Ik begrijp het bestuur van Quick1888 heel goed. Alleen maar iets halen bij een vereniging en niets toevoegen is dodelijk voor die vereniging. Jammer van die betweters als Toine van Bergen die dan hun antwoord alweer klaar hebben. Ik wens het bestuur en vrijwilligers van Quick veel succes met hun realistische aanpak!
Jan / ambtenaar
De enige maatschappelijk verantwoorde oplossing is om zowel aan ouders van autochtone als van allochtone kinderen te vragen wat voor de club te doen en als zij zich daartoe niet willen verbinden het kind niet als lid aan te nemen. Gebeurt elders ook bij witte sportclubs.
Advertentie