of 59854 LinkedIn

D66 wil voor iedereen in de bijstand recht op hulp

Als het aan D66-Kamerlid Rens Raemakers ligt, worden gemeenten verplicht bijstandsgerechtigden veel actiever te ondersteunen. Gemeenten zouden bijstandsontvangers hulp moeten bieden met toegang tot een woning, schuldhulp of taalcursussen.
3 reacties

Regeringspartij D66 wil dat iedereen in de bijstand wettelijk recht krijgt op hulp. Gemeenten dreigen door de huidige wet vooral langdurig werklozen uit het oog te verliezen.

Actievere ondersteuning
Als het aan D66-Kamerlid Rens Raemakers ligt, worden gemeenten verplicht bijstandsgerechtigden veel actiever te ondersteunen. Gemeenten zouden bijstandsontvangers hulp moeten bieden met toegang tot een woning, schuldhulp of taalcursussen.

Tegenprestatie
Maar ook de mogelijke tegenprestatie in de vorm van vrijwilligerswerk, die nu al ‘prominent in de wet staat’, moet in de praktijk vaker daadwerkelijk worden gevraagd. De tegenprestatie kan gemeenten ook helpen bijstandsgerechtigden ‘te activeren’. Met een wetswijziging wil D66 ervoor zorgen dat iedere bijstandsgerechtigde ook recht krijgt op hulp. ‘We willen dat elke gemeente met de hele bijstandspopulatie aan de slag gaat’, aldus Raemakers.

Financiële tekorten
Momenteel trekken veel gemeenten juist aan de bel vanwege financiële tekorten die op korte termijn dreigen. Het voorstel van Raemakers betekent volgens hemzelf niet dat gemeenten verder in de problemen  komen. ‘Ik denk dat dit geld gaat opleveren uiteindelijk’, aldus het Kamerlid. Hij hoopt vooral dat minder mensen afhankelijk worden van de bijstand, en juist een bijdrage leveren door aan het werk te gaan. Ook zou het voorstel ervoor zorgen dat er minder kinderen in de jeugdzorg terechtkomen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerard Jan de Ruiter (senior projectmedewerker.) op
Het voorstel is sympathiek, zondermeer. Maar tegelijk weinig concreet. Wat ik mis is de analyse van wat er nu niet gebeurt. Dus wat wil hij dan toevoegen. Ik weet niet of dat aan het persbericht ligt, dan wel aan het plan.
Maar wat echt niet kan is de opvatting over de financiering. Het gaat op termijn geld opleveren, dus kan je nu meer geld uitgeven. Maar de gemeenten geven juist aan dat ze nu al tekort komen. Hoe wil je het dan uitvoeren. Zonder fatsoenlijke financiering is zo'n plan luchtfietserij!
Door Dana (front office/instroom sozawe) op
A.Lokhorst...waarom medisch afkeuren....zelfs mensen met een beperking worden aan het werk gezet. Activeren is het beste, in welke vorm dan ook.
Door A. Lokhorst op
Waarom worden de mensen die langdurig van een bijstandsuitkering moeten leven niet medisch afgekeurd ? Deze mensen zijn zeer beperkt zelfredzaam en niet in staat om werk te verrichten.