of 58952 LinkedIn

D66 wil 100 miljoen voor jeugdwerkloosheid

D66 wil dat van de 300 miljoen euro die het kabinet heeft liggen om ervoor te zorgen dat werklozen weer snel aan de bak komen, 100 miljoen wordt gereserveerd voor de aanpak van jeugdwerkloosheid.
3 reacties

 D66 wil dat het kabinet 100 miljoen euro uittrekt om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg heeft dat donderdag gezegd. Hij reageert op de sombere werkloosheidscijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt heeft. De werkloosheid onder jongeren is opgelopen tot 15 procent.

Stageplekken scheppen
Het kabinet heeft 300 miljoen klaarliggen om mensen die hun baan dreigen te verliezen aan ander werk te helpen. Van Weyenberg wil dat een derde van dat bedrag wordt ingezet in de strijd tegen de jeugdwerkloosheid. Ook de fondsen van in totaal 500 miljoen die vakbonden en werkgevers hebben om cursussen uit te financieren, zouden daarvoor gebruikt moeten worden. Van Weyenberg denkt onder meer aan het scheppen van stageplekken voor jongeren. Het kabinet moet daarover afspraken maken in zijn overleg met de sociale partners, vindt hij.

Sombere cijfers
Ook de PVV is ongerust over de sombere CBS-cijfers. Niet alleen de werkloosheid stijgt, ook kelderen de huizenprijzen en het consumentenvertrouwen breekt een nieuw diepterecord, constateert de fractie. In schriftelijke vragen aan de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) dringen de Kamerleden Geert Wilders, Teun van Dijck en Roland van Vliet aan op maatregelen die de koopkracht verbeteren. Er moet een einde komen aan ,,de rampzalige vicieuze cirkel waarin het kabinet-Rutte II ons heeft geduwd'', zeggen ze.

Versoepeling ontslagrecht

De JOVD, de VVD-jongerenorganisatie, denkt dat een snelle versoepeling van het ontslagrecht de beste remedie is om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Werkgevers zijn bang om jongeren een baan aan te bieden omdat de ontslagprocedure onnodig complex en duur is, zegt JOVD-voorzitter Jarico Vos. Versoepeling van het ontslagrecht is in het regeerakkoord afgesproken. De maatregel moet halverwege volgend jaar ingaan, maar er is veel kritiek op.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Ruim een jaar geleden voorspelde ik in BB hoe het economisch zou gaan. Het roer moet om. BTW verlagen, meer grote projecten overheid, ontslagbescherming ipv "flexibilisering" hetgeen een eufemisme me is voor uitstoot van arbeid en het verlies van enige rechtpositie, export stimuleren en import afremmen, begrotingsnorm naar 4 of 5% en consumptie stimuleren, verplicht maatwerk voor banken om crisis op woningmarkt te helpen overbruggen door redelijke arrangementen, schoolverlaters eerst ruime praktijkervaring laten opdoen door stage, niet de zorg uitkleden etc etc. Toen pleitte ik voor een masterplan om alles in onderlinge samenhang aan te pakken. Het is niet te laat voor dit kabinet om lef en creativiteit te tonen. Op deze manier gaan we recht op de ijsberg af en word je 3x per week beroofd op straat. Ontslag moet ontmoedigd worden en rechters moeten strict toetsen of iemand als oud vuil aan de kant wordt gezet omdat een Bulgaar voor een euro per uur werkt. Elimineer alle perverse effecten van marktwerking!
Door Adelaide op
Quote Sweder van Wijnbergen naar aanleiding van alarmerende cijfers CPB: "Dit kabinet doet alles verkeerd".
Met name minister Asscher (Sociale zaken) en minister Blok (Wonen) blijken enorme prutsers te zijn.
Door Easymoney (Financiën) op
Waar haalt de Overheid die 100 miljoen vandaan? Aangezien de overheid een tekort heeft, is dit dus geleend geld. Geld wat nog niet verdient is, maar ondertussen nu wordt uitgegeven.
Het klinkt leuk, zelfs heel nobel, maar dat is gewoon valse hoop wekken. In het verleden zijn er ook meer van dit soort mogelijkheden geweest maar uiteindelijk bleek dat een aantrekkende economie de banenmotor te zijn, en niet de 'hulp' van de overheid. Ik zie niet de reden dat het nu veel anders zal zijn.
De huidige crisis is trouwens veroorzaakt door de overheid, door teveel uit te geven, burgers in de schulden gewerkt, landen te veel geld verstrekt etc. En nu zou de overheid ons moeten redden. Geloof je dit nu echt???