Advertentie
sociaal / Nieuws

Cruciale rol gemeenten bij aanpak huiselijk geweld

Nieuwe colleges moeten aandacht hebben voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling, vindt minister Hugo de Jonge (VWS). ‘Gemeenten hebben een cruciale rol’, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

30 maart 2018

Minister Hugo de Jonge (VWS) rekent er op dat de nieuwe colleges aandacht hebben voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. ‘Gemeenten hebben een cruciale rol’, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Veiligheid en zorg

In Nederland zijn elk jaar naar schatting 119.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Daarnaast worden per jaar 200.000 mensen slachtoffer van huiselijk geweld. ‘Ook ouderenmishandeling is een groot probleem’, zo schrijft De Jonge. ‘Juist lokaal moet dit onderwerp de komende jaren op de agenda’s staan, zowel aan de kant van het veiligheidsdomein als in het zorgdomein.’ Gemeenten zullen vanuit het rijk worden ondersteund, via onder andere scholing van nieuwe wethouders en raadsleden.

Gezamenlijk programma

De Jonge, de minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) starten een gezamenlijk programma. Dat wordt binnenkort naar de Kamer gestuurd. Het programma zal uit twee actielijnen bestaan. Het is de bedoeling dat huiselijk geweld en kindermishandeling eerder en beter in beeld komen, ‘zodat de duur van het geweld korter wordt en erger kan worden voorkomen’. Het stoppen en duurzaam oplossen van huiselijk geweld en kindermishandeling is de tweede actielijn.

Decentralisatieuitkering

‘De komende jaren stellen we substantiële middelen beschikbaar voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling’, aldus de minister in zijn brief. Vanuit de algemene uitkering wordt dit jaar 11,9 miljoen euro toegevoegd aan de decentralisatieuitkering vrouwenopvang, oplopend tot 38,6 miljoen euro structureel vanaf 2021. In het regeerakkoord zijn middelen vrijgemaakt voor de signalering van huiselijk geweld door wijkteams en de jeugdgezondheidszorg en de inzet van forensische medische expertise.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maria / ouder
Dan graag ook eens aandacht voor ouders geweld/mishandeling. Dit komt veel en veel meer voor dan men zou denken. Maar er is totaal geen aandacht voor. VT beziet maar alles als kindermishandeling. Hier moet zeer snel wat aan gedaan worden.
R. van der Meijden / socioloog
Het begint met preventie. Bij de peuter - en de kleuteropvang moet er al extreem goed naar ouders worden gekeken. Komt die moeder 'normaal' en 'psychisch gezond over'? Laat ze zich zien, bij het schoolplein? Treedt ze naar voren? Van dit soort waarnemingen.
R. van der Meijden / socioloog
Een jonge vader met een 'anti-auto-houding' in een dorp...dan moeten ook onmiddellijk alle alarmbellen afgaan. Om nog een praktisch voorbeeld te geven.
R. van der Meijden / socioloog
99% van de kinderen wordt geen hoogleraar of prof-voetballer. Er moet extreem goed op (jonge) ouders gelet worden.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@R. van der Meijden. En wie let op u?
R. van der Meijden / socioloog
Loekoek... Ik heb een wat vreemde levensloop, C.V. ik had nu directeur van Unilever of Shell moeten zijn. Nee geen hond let op mij. ;-)

Advertentie