of 64231 LinkedIn

Crone kijkt uit naar wet verplichte geestelijke zorg

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden
Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden
Reageer

Autoriteiten en instanties valt niets te verwijten in de zaak rond Udo D., de man die in oktober 2015 in Leeuwarden een vrouw doodsloeg met een fles en een andere vrouw verwondde. Dat stelden de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ) en de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) donderdag vast na onderzoek.

Samenwerking niet genoeg

Desondanks is volgens de burgemeester van die stad, Ferd Crone, gebleken dat goede samenwerking en het gebruik van alle bevoegdheden niet altijd toereikend zijn om incidenten zoals die rond deze oud-tbs'er te voorkomen. Hij hoopt dat een nieuw wetsvoorstel voor verplichte geestelijke gezondheidszorg, dat bij de Tweede Kamer ligt, daarin verbetering brengt.

 

Grensvlak strafrecht en zorg

,,In het geval van Udo D. konden we geen verplichte ambulante behandeling opleggen. Onder de nieuwe wetgeving kan dit straks wel'', aldus Crone. ,,Andere bevoegdheden kunnen in de toekomst helpen bij zaken op het grensvlak van strafrecht en zorg.''

 

Dubbel gevoel

Volgens Crone onderschrijven de betrokken autoriteiten (gemeente, GGZ Friesland, politie en het OM) de uitkomsten van het onderzoek. ,,Maar dat doen we met een pijnlijk, dubbel gevoel", aldus Crone. ,,Aan de ene kant is bevestigd dat we goed hebben samengewerkt en dat we onze bevoegdheden hebben gebruikt. Tegelijkertijd is in dit geval gebleken dat dit soms niet voldoende is. Zelfs als je iemand scherp in het oog houdt en alles doet om incidenten te voorkomen, kan het nog misgaan."

 

Bekend als gevaarlijk

De man sloeg in oktober 2015 in Leeuwarden een vrouw dood met een fles en verwondde een andere vrouw. Dat was twee maanden nadat de ex-tbs'er met succes gedwongen opname had aangevochten. D. stond bij politie, justitie en hulpverleners al jarenlang bekend als gevaarlijk, agressief en gewetenloos. Hij was eerder veroordeeld tot celstraffen en tbs en tussendoor ambulant behandeld. Voor de feiten in oktober 2015 werd Udo D. in juni veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs.

 

Geen bevoegdheden

De autoriteiten en instanties zeiden destijds dat zij niet de bevoegdheid hadden de vrijlating van D. te voorkomen. Er waren geen wettelijke mogelijkheden meer om hem langer vast te houden. Dat standpunt is donderdag bevestigd door het onderzoek van IVenJ en de IGZ. Volgens beide inspecties hebben de instanties in de jaren voorafgaand aan het incident al het mogelijke gedaan om gevaar voor de samenleving door D. te voorkomen.

 

Reactie 

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft de bevindingen van beide inspecties naar de Tweede Kamer gestuurd. De bewindsman komt begin september met een inhoudelijke reactie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.