of 59329 LinkedIn

Crisishulp jongeren Limburg korter en ambulanter

De crisishulp aan jongeren in zestien Zuid-Limburgse gemeenten wordt per 1 juli anders aangepakt.‘We willen de zorg korter en ambulanter en daarmee beter regelen’, vat een woordvoerder van de gemeente Maastricht samen.

De crisishulp aan jongeren in zestien Zuid-Limburgse gemeenten gaat per 1 juli op de schop. Doel is kwetsbare jongeren in een crisissituatie sneller te helpen en het verblijf in de crisisopvang te beperken tot maximaal één week. Dat kan worden gerealiseerd door bijvoorbeeld sneller intensieve ambulante hulp in het gezin in te zetten.

Stijgende kosten

De gemeenten stellen dat in het verleden relatief veel jongeren lang in crisisopvang zaten. Ook was er te vaak sprake van meerdere overplaatsingen. ‘Dit is voor het welbevinden van de jongeren niet goed en het leidt ook tot stijgende kosten’, zo meldt de gemeente Maastricht op haar website. De Zuid-Limburgse gemeenten kampen met grote tekorten op de jeugdzorg. Alleen al Maastricht had 16,3 miljoen euro aangevraagd bij het Fonds Tekortgemeenten (‘stroppenpot’); de gemeente kreeg ruim 12,3 miljoen euro uitgekeerd.


Korter en ambulanter

‘Voor de jeugdigen in een crisissituatie is het ‘t beste om deze situatie zo kort mogelijk te laten zijn en zo snel mogelijk te normaliseren’, aldus Maastricht op haar website. ‘We willen de zorg korter en ambulanter en daarmee beter regelen’, vat een woordvoerder van de gemeente Maastricht samen.


Verschillende expertise

Meerdere zorgaanbieders met verschillende expertise moeten vanaf juli gaan samenwerken om een meer integrale aanpak te realiseren. De crisishulp is aanbesteed en gegund aan Xonar; een samenwerkingsverband met Koraal, Mondriaan en een aantal onderaannemers. Zij gaan samen de crisishulp-nieuwe-stijl organiseren. De zorgaanbieders gaan als één team werken, dat onder meer verantwoordelijk is voor het hele proces van melding, crisisinterventie en crisiszorg. ‘Ook wordt op deze manier de kennis gebundeld van o.a. jeugd- en opvoedingsvraagstukken, expertise jeugd met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische kennis’, zo meldt de gemeente Maastricht.


Tot juli blijft de crisisdienst Jeugd van Bureau Jeugdzorg het meldpunt voor crisissituaties bij jongeren.


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.