Advertentie
sociaal / Nieuws

CPB: schuldpreventie kan zorgkosten besparen

De ggz-kosten van mensen met problematische schulden stijgen met gemiddeld 30 procent in de eerste twee jaar nadat de schulden zijn ontstaan. Dat komt neer op een stijging van zo'n 200 euro per persoon per jaar.

26 augustus 2021
schulden-stress-.jpg

Wie met problematische schulden te maken krijgt, loopt een verhoogd risico op mentale gezondheidsklachten. Het voorkomen van schulden kan daarom gemiddeld 200 euro per persoon per jaar aan ggz-kosten besparen, becijfert het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe publicatie. 

Meer ggz-gebruik
Dat er een verband bestaat tussen schulden en gezondheidsproblemen is al vaak gesuggereerd, schrijft het CPB. Maar hoe de relatie er precies uitziet, is nog weinig onderzocht. Het donderdag verschenen onderzoek biedt meer inzicht in de samenhang tussen gezondheid en schulden. De kans op ggz-gebruik neemt met 7 procent toe bij mensen met problematische schulden. De kans op gebruik van sociale en/of financiële hulpverlening groeit met 40 procent.

Denkvermogen
Dat financiële problemen kunnen doorwerken in andere aspecten van het leven, komt niet uit de lucht vallen. Zo blijkt uit het boek Schaarste van Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir dat geldgebrek het denkvermogen sterk kan aantasten. Het productiviteitsverlies op het werk als gevolg van schuldproblemen wordt geschat op 20 procent. En eerder Nederlands onderzoek wees ook al uit dat mensen met risicovolle schulden meer gezondheidsproblemen en een slechtere leefstijl hebben.

Dubbel effect
Uniek aan het CPB-onderzoek is dat er specifiek naar problematische schulden wordt gekeken. Ook worden de kosten van de extra gezondheidszorg gekwantificeerd. De ggz-kosten van mensen met problematische schulden stijgen met gemiddeld 30 procent in de eerste twee jaar nadat de schulden zijn ontstaan. Dat komt neer op een stijging van zo'n 200 euro per persoon per jaar. Een interventie die schulden voorkomt, heeft dus een dubbel effect, concluderen de onderzoekers: minder schuldenproblematiek én lagere zorguitgaven.

Twee kanten
De cijfers laten verder zien dat de groep met schulden ook vóór het ontstaan van de schuldproblemen al hogere zorguitgaven had. De extra kosten als gevolg van de schulden komen daar vervolgens bovenop. De relatie tussen schulden en zorgkosten lijkt dus twee kanten op te werken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie