of 63372 LinkedIn

Corporaties negeren regels sociale woningbouw

Woningcorporaties in het Land van Heusden en Altena en de Bommelerwaard leggen de nieuwe regels voor sociale huurwoningen naast zich neer. Zij zullen deze woningen toewijzen aan huishoudens met een jaarinkomen tot 43.000 euro. Volgens de nieuwe regels moet dat een kleine 34.000 euro zijn.
2 reacties
Woningcorporaties in het Land van Heusden en Altena en de Bommelerwaard leggen de nieuwe regels voor sociale huurwoningen naast zich neer. Zij zullen deze woningen toewijzen aan huishoudens met een jaarinkomen tot 43.000 euro. Volgens de nieuwe regels moet dat een kleine 34.000 euro zijn.

Geen woning

De vijf woningcorporaties in de twee aangrenzende streken tekenen hier donderdag en vrijdag convenanten over met de betrokken gemeenten (vijf stuks in totaal) en huurdersorganisaties. Dat maakte de Woonbond woensdag bekend. De partijen hebben besloten de regels te negeren omdat veel huishoudens anders geen woning meer zouden kunnen vinden. Zij stellen dat gezinnen die iets meer dan een kleine 34.000 euro verdienen geen sociale huurwoning meer kunnen krijgen, maar ook niet genoeg geld hebben voor een huurwoning in de vrije sector of een koophuis.

 

555 euro

De nieuwe regels gingen 1 januari in. Een behoorlijk aantal corporaties liet eerder al weten ze zo nodig te overtreden. De woningbouwverenigingen in het Land van Heusden en Altena en de Bommelerwaard zijn echter enkele van de eersten, zo niet de eersten die hier een convenant over tekenen. De corporaties in de twee streken zullen woningen met een huurprijs tot 555 euro wel reserveren voor huurders met een inkomen tot 34.000 euro. Woningzoekenden die tot 43.000 euro verdienen, kunnen huizen krijgen met een huurprijs tot 650 euro.

 

Waarborgfonds

Overigens mogen corporaties volgens de nieuwe regels 10 procent van hun sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen boven de 34.000 euro. De woningbouwverenigingen gaan daar dus zo nodig overheen. Als corporaties zich niet aan de nieuwe regels houden, kunnen ze mogelijk geen beroep meer doen op het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Dat staat borg voor de leningen van woningbouwverenigingen, waardoor die tegen een lage rente geld kunnen lenen. De corporaties die een convenant ondertekenen, nemen dit echter voor lief.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jos Praat (beleidsadviseur) op
Eindelijk instanties die zich terecht verzetten tegen onzin die vanuit Brussel over ons komt!
Door Joschke op
En terecht. Deze woningbouwcorporaties hebben het maatschappelijk inzicht dat Rutte cs ontberen. Maar ik sta allang niet meer verbaasd om Rutte. Hij historicus, maar blijkbaar uit de zesjescultuur en gezien zijn achtergrond weet hij, maar wie wel bij de VVD, wat er in de samenleving speelt. Wel de huren aanpakken, en niet de hypotheekrentes. En dan woningbouwverenigingen verbieden woningen toe te kennen aan mensen die zogenaamd te veel zouden verdienen, maar die of te oud of toch te weining verdienen om een huis te kopen. Het is een VVD-samenzwering. Deze mensen komen tercht in aftandse huizen, waar een buitensporige huur vor wordt gevraagd. DANK U GOD. De wereld vecht tegen de duivel, Nederland zit straks met de rotzooi van de VVD en CDA. Viva PVV