of 64204 LinkedIn

Coronablog Breda: ‘Time is on my side’

Menig ‘senior citizen’ zal in de jaren ‘60 met vreugde hebben meegezongen dat ze de tijd aan hun zijde hadden. Maar nu ze op gevorderde leeftijd de tijd continu beschikbaar hebben en aan huis gekluisterd zijn, is tijd vaak geen bron van vreugde meer.
Reageer

Menig ‘senior citizen’ zal in de jaren ‘60 met vreugde hebben meegezongen dat ze de tijd aan hun zijde hadden. Maar nu ze op gevorderde leeftijd de tijd continu beschikbaar hebben en aan huis gekluisterd zijn, is tijd vaak geen bron van vreugde meer.

Het is hartverwarmend om te zien dat overal in de samenleving spontane initiatieven ontstaan om van betekenis te zijn voor elkaar. Om de ouderen, eenzamen en hulpbehoevenden te helpen. De vraag is vervolgens wel hoe we aanbod en vraag met elkaar verbinden. Welke rol neem je daarbij als gemeente, en wat laat je aan de samenleving en het maatschappelijk middenveld?

 

In Breda hebben we al ruim 5 jaar het netwerk ‘Zorg voor elkaar Breda’. Een samenwerkingsverband achter één naam, één telefoonnummer en één website van vrijwilligersorganisaties, maatschappelijke instellingen en de gemeente Breda. Met als gemeenschappelijk doel om met elkaar ondersteuning en zorg te organiseren. Dat blijkt nu goud waard! De partners kennen elkaars kwaliteiten en delen vrijwilligersnetwerken en kennis over cliënten en wijken. Ze kunnen nieuwe initiatieven beoordelen en verrijken op aspecten als veiligheid en waarde voor inwoners.

 

Het netwerk ‘Zorg voor elkaar Breda’ legt actief contact met nieuwe pop-up initiatieven en verbindt die waar mogelijk met andere initiatieven. Het netwerk is drie weken geleden begonnen om ruim 5000 inwoners te bellen waarvan we weten dat eenzaamheid bij hen op de loer ligt. Om een luisterend oor te bieden, om te vragen of mensen het redden en om waar nodig de verbinding te leggen met bestaande en nieuwe initiatieven.

 

Na 3 weken zien we dat het spontane, particuliere hulpaanbod de vraag overstijgt. Zo’n 150 mensen en 20 bedrijven hebben zich inmiddels met initiatieven gemeld. Die variëren van boodschappen doen, honden uitlaten, bellen voor een praatje, duizenden narcissen uitdelen, muziek spelen bij zorginstellingen of een clown die mensen wil vermaken via het raam.

Mensen maken de stad. Dat blijkt des te meer in deze tijden van Corona.

 

‘Well, time is on my side, yes it is
Time is on my side, yes it is
Cause I got the real love
The kind that you need’

 

(The Rolling Stones)

 

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Isabel Joosen, programmamanager Breda.

 

Cees Vermeer

Gemeentesecretaris Breda

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.