of 64120 LinkedIn

Corona-zorglocatie staat (bijna) leeg, maar blijft bestaan

De tijdelijke zorglocatie was gebouwd op het parkeerterrein van het Cars Jeans Stadion.
De tijdelijke zorglocatie was gebouwd op het parkeerterrein van het Cars Jeans Stadion.

De speciale corona-zorglocatie voor dak- en thuislozen op het terrein van het stadion van ADO Den Haag gaat verhuizen. Ondanks dat er de afgelopen maanden maar één patiënt is opgevangen op de tijdelijke locatie, wil het college de zorg voor besmette dak- en thuislozen toch voortzetten. De kosten bij volle bezetting worden geraamd op 110.000 euro per maand.

Voetbalseizoen
De verhuizing van het Cars Jeans Stadion, het thuisstadion van voetbalclub ADO Den Haag, is nodig omdat het voetbalseizoen binnenkort weer begint. De zorgvoorziening heropent op 1 september op de nieuwe locatie. Dat is een perceel in eigendom van de gemeente, naast de momenteel leegstaande noodlocatie van een ROC-school, ongeveer twee kilometer van het ADO-stadion verwijderd. Uiterlijk 10 augustus begint de verhuizing.

Thuisblijven
Het besluit om een zorglocatie voor dak- en thuislozen op te zetten werd op 21 april door het Haagse college genomen. ‘Wie geen huis heeft, kan niet thuisblijven', verklaarde wethouder Bert van Alphen (maatschappelijke opvang, GroenLinks) destijds. 'Mensen zonder dak boven hun hoofd die ziek zijn, maar geen extra verzorging of verpleging nodig hebben, kunnen dankzij de plaatsing van de portocabins op het parkeerterrein van het stadion tijdelijk worden opgevangen.'

Tweede piek
Ondanks dat er sinds de opening van de locatie, die capaciteit heeft voor vijftig mensen en bij volle bezetting 110.000 euro per maand kost, slechts één persoon is opgevangen, vindt de wethouder de voorziening nog steeds belangrijk genoeg om in stand te houden. Hij verwijst daarbij naar de toename van het aantal besmettingen in de regio en een mogelijke 'tweede piek'.

Snelheid
Om dezelfde reden kan het college met de opbouw van de nieuwe locatie niet wachten totdat de benodigde omgevingsvergunning is verleend. Vanwege de dreiging van een tweede golf aan besmettingen is snelheid geboden, stelt de wethouder. Daarom begint de verhuizing direct na het collegebesluit, terwijl er nog geen vergunning is afgegeven. Wel heeft het college er, na advies van de brandweer en de GGD, voldoende vertrouwen in dat de vergunning verleend kan worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.