of 63372 LinkedIn

'Corona treft Amsterdamse migranten zwaarder'

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
4 reacties

Amsterdammers met een migratieachtergrond worden onevenredig zwaar getroffen door het coronavirus. Dat meldt de gemeente op basis van het onderzoek 'Covid-19 en etniciteit' van de GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en expertisecentrum Pharos.

Vaker opgenomen

Uit het onderzoek komt naar voren dat Amsterdammers met een migratieachtergrond vaker opgenomen worden in het ziekenhuis met Covid-19 dan Amsterdammers met een Nederlandse achtergrond. Ze maakten twee tot vier keer vaker een infectie door en het sterftecijfer was bijna 1,5 keer hoger.

 

Wel of niet testen

Verklaringen daarvoor kunnen volgens de onderzoekers slechtere woon- en werkomstandigheden zijn, vaker voorkomende onderliggende aandoeningen als diabetes en overgewicht, en taboe over en angst voor het hebben van een infectie. Maar ook een informatieachterstand door een taalbarrière kan van invloed zijn op de intentie wel of niet te testen op corona of te laten vaccineren tegen het virus.

 

Meer nodig

'Voor Amsterdammers met een migratieachtergrond wordt al ingezet op gerichte voorlichting. Maar de resultaten van het onderzoek maken duidelijk dat er voor deze doelgroepen meer nodig is', zegt wethouder Simone Kukenheim (zorg).

 

Barrières wegnemen

De GGD wil met extra voorlichtingsbijeenkomsten en meertalige spreekuren zoveel mogelijk barrières wegnemen. Verder organiseert de GGD onder meer coronacolleges op middelbare scholen in kwetsbare wijken en komt er extra voorlichtingsmateriaal in verschillende talen beschikbaar om te verspreiden via (online)netwerken, huisartsen, apotheken en stadsdelen.

 

Campagne

Naast deze extra voorlichtingsacties om Amsterdammers met een migratieachtergrond te bereiken is de GGD Amsterdam deze week begonnen met een vaccinatiecampagne voor alle inwoners van de hoofdstad. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Robin (influencer) op
Toen Wilders hetzelfde beweerde in een Kamerdebat werd hij verketterd en 'speelde hij bevolkingsgroepen tegen elkaar uit'. Het kan verkeren.
Door Rellie op
Oh dear, how sad, never mind...
Door RechtsDoorZee op
Wat een open deur... Deze problemen zijn nl. een gevolg van het open deuren beleid op het gebied van immigratie. Tja, op een kluitje wonen, taalproblemen, culture clash, natuurlijk allemaal niet te voorzien als je de poorten wijd open zet.....
Door Jan op
Vind je het gek? Ik niet. Ondanks alle inburgeringscursussen begrijpen veel mensen met een migratieachtergrond het Nederlands vaak onvoldoende, laat staan dat ze kijken naar de Nederlandstalige persconferenties van Rutte en De Jonge. Laat daarom die doventolk maar weg (de meeste doven kunnen liplezen) en ondertitel die persconferenties in het Arabisch. Zendt zo nodig die persconferenties met enige vertraging uit, zodat de vertalers goed werk kunnen leveren. En nou niet zeuren van "moeten ze maar beter Nederlands leren". Wees realistisch in het belang van ons aller gezondheid. Besmette allochtonen (om dat verboden woord toch maar weer eens te gebruiken) besmetten ook autochtonen (dat woord mag wel, geloof ik).