of 59250 LinkedIn

Convenant over woonplaatsbeginsel sociaal domein

Vijf gemeenten in de regio Zuidoost Utrecht hebben een convenant opgesteld zodat lokale teams snel en effectief kunnen werken, over gemeentegrenzen heen.

Vijf gemeenten in de regio Zuidoost Utrecht hebben een convenant opgesteld zodat lokale teams snel en effectief kunnen werken, over gemeentegrenzen heen. Het convenant is getekend door Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist, de opstellers van het convenant. Maar ook andere gemeenten kunnen het ondertekenen.

Gescheiden ouders
‘Met de decentralisatie van zorgtaken en jeugdtaken naar gemeenten ontstaan soms problemen en discussie over hoe dit te organiseren’, aldus een woordvoerder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ‘Als het gaat om jeugdhulp voor een kind van gescheiden ouders  bijvoorbeeld, dan kan het zijn dat de ene gemeente formeel verantwoordelijk is maar dat het kind feitelijk veel vaker in een andere gemeente woont. In het convenant wordt dan geregeld hoe hierbij te handelen en hoe de financiën te regelen.’


Formeel en praktisch 

Door het convenant woonplaatsbeginsel bekijken betrokken gemeenten per zorgvraag welke gemeente formeel verantwoordelijk is en welke gemeente praktisch verantwoordelijk is. Door de hulp snel en dichtbij te organiseren, wordt het werk voor de lokale teams ook efficiënter met deze afspraken. Naast de jeugdzorg gelden de afspraken ook voor de Wmo. ‘Daar kan het bijvoorbeeld voorkomen dat iemand vanuit begeleid wonen naar een familielid in een andere gemeente gaat’, aldus de woordvoerder. Ook dan biedt het convenant uitkomst.


VNG
Het convenant is nu door vijf gemeenten in de provincie Utrecht ondertekend maar het is niet de bedoeling dat het daarbij blijft. De belangstelling bij de VNG is al gewekt. ‘De VNG ondersteunt onze oproep aan andere gemeenten om hierbij aan te sluiten’, aldus de woordvoerder.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henske Gloudemans op
Wellicht kan de wetgever een reparatie op dit punt overwegen. Wat te denken van de casus dat de pgb budgethouder wil studeren in een andere plaats en vanwege begeleid wonen of wonen met ambulante begeleiding een nieuwe beschikking moet aanvragen. Dan moet je je al uitschrijven in de huidige woonplaats en inschrijven in de nieuwe woonplaats om een beschikking aan te vragen. Niet handig als de kamer bijvoorbeeld nog niet beschikbaar is. Of dat je de verhuizing laat afhangen of je wel pgb krijgt. Omdat wonen zonder begeleiding niet lukt. Dit soort situaties los je niet op met een convenant tussen omliggende gemeenten.