Advertentie
sociaal / Nieuws

'Compensatie voor aannemen Nederlandse werkzoekende'

Ze produceren minder dan Midden- en Oost-Europeanen, dus willen ze compensatie, aldus de ondernemers voor de start van de top over EU-arbeidsmigratie.

09 september 2013

Ondernemers die Nederlandse werkzoekenden aannemen met een lagere productiviteit dan arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa, moeten daarvoor compensatie krijgen van de regering. Dat vinden ondernemers in de glastuinbouw.

Kritiek Asscher op EU
Vandaag is in Den Haag de top EU-arbeidsmigratie. In aanloop naar die top hebben de ondernemers in het westland een brief geschreven aan minister Lodewijk Asscher waarin ze aangeven mee te willen denken over de gevolgen van het vrij verkeer van werknemers in Europa. Asscher had de afgelopen tijd kritiek op de houding van de EU over arbeidsmigratie. Hij zei onder meer dat groepen laagopgeleiden in westerse landen de dupe werden van het vrije verkeer van werknemers.

Grote achterstand
In de brief schrijven de voorzitters van LTO Glaskracht, VNO NCW West en MKB Westland dat ze volop profiteren van de open grenzen binnen Europa maar dat ze ook zien dat Nederlandse werkzoekenden op grote achterstand komen te staan. Het project van de Rotterdamse wethouder Marco Florijn - waar werkzoekenden massaal met bussen naar het Westland werden gereden maar waar uiteindelijk weinigen een baan vonden – laat volgens de drie zien dat slechts weinig Nederlandse werklozen zomaar in de glastuinbouw aan de slag kunnen. ‘Ze hebben niet de productiviteit als een arbeidsmigrant uit Midden- en Oost-Europa, zijn niet altijd gemotiveerd – of fysiek in staat – om überhaupt te werken’, schrijven ze aan Asscher.

Compensatie
Om de Nederlandse werkzoekende een eerlijke kans te geven, zijn er alternatieve oplossingen nodig, zo vinden de drie. Compensatie voor het gebrek aan productiviteit is daar een van. Of die compensatie van gemeenten moet komen in de vorm van bijvoorbeeld loonkostensubsidie of van het rijk, vermelden ze niet in de brief.

 
Samenwerken met gemeenten

Daarnaast willen ze doorgaan met de samenwerking met gemeenten om Nederlandse werkzoekenden klaar te maken voor het werk in de glastuinbouw. Nu al leren werkzoekenden vaak via gemeenten zogeheten werknemersvaardigheden voordat ze bij werkgevers in dienst komen. Ook steunen de drie de aanpak van malafide uitzendbureaus en willen ze duidelijke regels voor internationale arbeidsbemiddeling. Bovendien willen ze het imago van arbeidsmigranten verbeteren en opperen ze het plan om arbeidsmigranten sociale premies en belastingen te laten betalen naar de regels van het land waar ze werken.

De ideeën van de drie worden vandaag besproken op de Europese top over arbeidsmigratie. Daar zal ook minister Asscher aanwezig zijn.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

m.berkelaar
Nu krijgen mensen in de kassen nauwelijks betaald en leven onder slechte omstandigheden. Lekker goedkoop voor de tuiners. Die willen alleen neederlanders die net zo goedkoop zijn. In plaats van een gewoon loon te betalen.

Ik wil overigens graag aan het werk. Maar drie maanden werk: verlies van uitkering. Twee maanden wachten voor ik weer een nieuwe uitkering heb. En dan maar hopen dat er niemand tegenwerkt in Rotterdam. De wetgever en uitvoerende gemeenten zijn mededebet aan het thuiszitten van werkzoekenden.

Net zoals de werkgevers: ik wil me graag laten omscholen, maar geen werkgever begint daaraan. Dus worden er buitenlanders geimporteerd. En ik gedemoniseerd door politiek, pers en publiek als ware ik werkweigeraar.

Lust je nog peultjes?
Merken
Wat een kul verhaal, kijk naar de omstandigheden en de afhankelijkheid dan weet je onder welke druk de arbeidsmigrant werkt. Het programma van Zembla vorig week betreffende de vlees industrie gaf dit weer duidelijk aan, omdat niemand durfde te spreken. Er zijn genoegd voorbeelden zoals in de logistiek waar daadwerkelijke verdringing plaats vind in zowel de lage en middenkader. Dit wil niet zeggen dat we de arbeidsmigrant niet nodig hebben, maar laten we wel open en transparant zijn. Het gaat hierbij alleen maar om het gewin van Werkgevers en niets anders. Deze roepen dat ze van alles mislopen maar een schreeuw naar echte handhaving is er niet, je moet je afvragen waarom niet?
J.S vd Molen / Vakbondsconsulent
De politiek is zelf niet in staat om te werken, hebben ze nooit geleerd. Graaien is wat ze leren en dat kan alleen van de hulpelozen, Daar is Den Haag goed in, maar een land managen, kom dat doen we niet. We zorgen voor nieuwe Slaven, goedkoop en winstgevend,dat we weer niet in Nederland laten want dan moet je belasting betalen. Die wordt door het bedrijfsleven toch al behoorlijk getilt een voorbeeld is de fraude die plaats vind met BTW, is maar een bedrag van 20 miljard en dat wordt gedoogt door deze regering?
Janske / Schaduwfractielid
Zo zie je maar weer, de werkgevers maken het financieel duur onmogelijk om de uirkeringsgerechtigden aan het/werk te krijgen. Als de gemeenten er euries bijleveren willen de werkgevers welwillend zijn.
Henk Bongers / burger
Wat me opvalt is de algemene term werkzoekenden. Hierbij lees en hoor ik nooit iets over de afkomst van die werkzoekenden.

Wat me opvalt is dat ik bij de werkpleinen naast Nederlanders heel veel allochtonen zie die onder de categorie werkzoekenden vallen en die al geruime tijd uitkeringen ontvangen zonder in de richting te gaan van betaald werk.

Daar moet vanuit de werkpleinen meer energie aan worden besteed.

Zorg dat mensen aan het werk gaan op de plaatsen waar het werk is. Zorg voor efficiënte en kwalitatief goede scholing. Maak mensen verantwoordelijk voor hun eigen bestaan. Ontwikkel de talenten van mensen op basis van hun aanwezige kwaliteiten.

De Oostblok migranten waarover wordt gesproken zijn voor de werkgevers een welkome melkkoe. Ze worden onder erbarmelijke toestanden aan het werk gezet voor asociale fooien. Werkgevers hebben daarbij niet door en de regering overigens ook niet dat het zuurverdiende geld wel uit onze Nederlandse economie naar het Oostblok verdwijnt.



Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Ik dacht dat slavernij was afgeschaft in Nederland.
Er zijn Nederlanders in Nederland, die analfabeet
zijn. Ik heb kennis gemaakt met Nederlanders,
die niet eens van een computer hebben gehoort.
Een directeur van een onderneming, die failliet is gegaan klopt aan bij het Werkbedrijf en is niet in staat om een sollicitatiebrief te schrijven.
Werkelijk om je dood voor te schamen.
Vervolgens wel de allochtonen bekritiseren.
Nederlanders zeggen, dat allochtonen lui zijn en niet willen werken. Ik beweer het tegengestelde. Dankzij de allochtonen is Nederland na de Tweede Wereldoorlog opgebouwt. Het vieze vuile werk, die niet door de luie Nederlanders zijn opgepakt, hebben de allochtonen wel opgepakt. Vervolgens noemen de Nederlanders zich nationalisten en zeggen ze, dat ze o zoveel van Nederland houden. Laat de asielzoekers maar werken in de tuinbouw, of de Polen, Bulgaren, Roemenen. De asielzoekers worden met grote armen ontvangen. Nederland krijgt miljarden euro's subsidie over de rug van asielzoekers. Vervolgens worden ze uitgebuit en als slaven tewerk gestelt en tot slot zijn het uitgeprocedeerde asielzoekers, die weer naar het land van herkomst moeten. Wanneer asielzoekers binnenkomen worden ze goed opgevangen door zg. maatschappelijke medewerkers, die de asielzoekers eerst even wegwijs maken, waar ze een uitkering kunnen trekken, hoe ze alle kosten vergoedt kunnen krijgen, hoe ze direct een woning toegewezen kunnen krijgen uiteraard ook hoe ze de woning gratis ingericht kunnen krijgen. Krijgen....krijgen. Zonder 1 minuut in Nederland gewerkt en belasting betaalt te hebben. Ze dragen allemaal merkkleding. Ze krijgen de beste onderwijs. En wij mogen ons doodwerken en belasting betalen. Ziektekosten wordt ook allemaal vergoedt voor asielzoekers.
Meppie
@Kees

Goed dat je vuilnisman geworden bent. Die zijn ook hard nodig. In de politiek zul je het met twee lijnrecht op elkaar staande opvattingen niet redden.

In het artikel worden Nederlanders afgeschilderd als een minderwaardig soort die niet kunnen/willen werken. Wordt hier vooral in het eigenbelang geschreven? Ik proef een sterke voorkeur buitenlandse arbeiders. De reden hiervoor lijkt me minder fraai dan wordt geschetst. Er wordt zelfs beweerd dat mensen die feitelijke arbeidsongeschikt zijn (niet kunnen werken) met bussen naar het Westland worden getransporteerd. Volgens mij moeten ook de werkgevers de hand in eigen boezem steken en kijken met welke dubbele agenda zij werken.
True
goedkope werknemers importeren en "dure" van eigen bodem subsidiëren, iets klopt er niet.
Advertentie