Advertentie
sociaal / Nieuws

Commissie volgt knelpunten decentralisaties

Een handrem waarop de hele operatie kan worden stilgelegd zou een slecht idee zijn, want het zou de gemeenten die goed op weg zijn frustreren, aldus Dijsselbloem.

29 mei 2014
Er komt een speciale commissie die na de zomer goed in de gaten gaat houden hoe de overheveling van belangrijke taken van het Rijk naar de gemeenten verloopt. Die enorme decentralisatie van taken moet per 1 januari zijn beslag krijgen, maar niet iedereen vertrouwt er op dat dat goed komt.
Geen beoordelingsmoment De Algemene Rekenkamer pleitte daarom vorige week voor een beoordelingsmoment eind dit jaar vóór de decentralisatie van jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en arbeidsparticipatie wordt doorgevoerd. Het kabinet voelt niks voor zo’n moment, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën woensdag in de Tweede Kamer. Dat zou het idee geven dat de operatie kan worden afgeblazen of stilgelegd, wat het kabinet zeker niet wil.
Waarschuwen voor knelpunten Wel gaat Dijsselbloem een commissie instellen die kan waarschuwen voor knelpunten. Het kabinet en de Vereniging Nederlandse Gemeenten kunnen dan ingrijpen. Met de decentralisatie wil het kabinet miljarden bezuinigen en de kwaliteit van bijvoorbeeld zorg verbeteren en 'dichter bij de burger' brengen. Maar er bestaat vrees dat gemeenten er niet klaar voor zijn op 1 januari.
Handrem slecht idee

Dijsselbloem waarschuwde de 403 gemeenten in Nederland niet over een kam te scheren. Sommigen zullen eind dit jaar klaar zijn, anderen hebben mogelijk hulp nodig. Een handrem waarop de hele operatie kan worden stilgelegd zou dan een slecht idee zijn, want het zou de gemeenten die goed op weg zijn frustreren, aldus Dijsselbloem. Hij voorspelde ,,grote brokken'' bij het stoppen van de hele operatie.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Oscar / Adviseur
Brokken verwacht ik niet bij de gemeenten, maar bij de hulpbehoevenden in de gemeenten.
Indien de contracten/afspraken tussen gemeenten en aanbieders gemaakt zijn, kunnen deze op een later tijdsstip ingaan. De argumenten van de heer Dijselbloem, bijv. dat uitstel niet gewenst is, hebben in mijn ogen geen toegevoegde waarde. De heer Dijsselbloem zou ik twee adviezen willen geven:
- geef gemeenten wat meer tijd. Er zijn inderdaad veel gemeenten die stappen hebben gemaakt en/of aan het maken zijn. Maar..er zijn nog veel gemeenten die nog geen idee hebben in het hoe of wat.
- rol een expetiment/pilot uit. Laat een aantal gemeenten die per 2015 de decentralisaties georganiseerf hebben, deze uitvoeren en organiseer als Rijk zijnde de decentralisaties voor de overige gemeenten. In deze situatie bestaan beide vormen (centraal en decentraal) en kan er onderzoek gedaan worden of de decentralisaties een juiste keuze is geweest (lees ervaringen Denemarken met een soort gelijke decentralisatie).

Meneer Dijsselbloem, laat uw zorgbehoevende medemens niet in de steek en zorg ervoor dat zij per 2015 maatwerk ontvangen en geen prutswerk..
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
We moeten de zaken natuurlijk niet omdraaien. Als er op dit moment nog gemeenten zijn die geen idee hebben in het 'hoe en wat' klopt er iets niet bij deze gemeenten (ze zijn te klein en hebben onvoldoende bestuurskracht of slechte adviseurs in dienst). Weliswaar is het kort dag en zullen alle betrokken actoren de mouwen moeten opstropen, maar er is geen weg terug. Uitstel zal een groot gat schieten in de begroting 2015. Bovendien ontstaat er voor enkele honderden euro's aan kapitaalvernietiging vanwege extra voorbereidingskosten (mensuren, administratieve kosten e.d.). Niemand kan verwachten dat er bij deze gigantische operatie op 1 januari 2015 al een volledig goed geoliede machine staat. Dat zou geen enkele sector lukken. Belangrijk is wel dat deze bezuiniging nu tot stand komt al is het slechts om te voorkomen dat er in de toekomst nog veel sterker in deze sector moet worden gesneden. Vooral dan gaan er pas echte problemen ontstaan. Van adviseurs mag je betere adviezen verwachten dan de onderstaande.
Advertentie