of 59199 LinkedIn

COC wil nieuw onderzoek naar 'homolijsten'

Het COC vindt dat de rijksoverheid moet uitzoeken of zulke 'homolijsten' in meer gemeenten werden bijgehouden, of er nog gedupeerden in leven zijn en of zij mogelijk een vorm van genoegdoening willen.
3 reacties

Het COC wil dat er nieuw onderzoek komt naar de behandeling van homoseksuelen door de overheid. Een woordvoerder bevestigt dat na berichtgeving van Trouw. Aanleiding voor het pleidooi is de vondst in het Stadsarchief van Amsterdam van lijsten met namen van sollicitanten die tussen 1950 en 1958 zijn afgewezen voor een baan als ambtenaar omdat ze homoseksueel zouden zijn.

Kwalijke situatie
‘We hebben de indruk dat hier sprake is van een kwalijke situatie’ zegt een woordvoerder van de belangenvereniging. Hij wijst erop dat er wel onderzoek is gedaan naar de vervolging van homo's in de Tweede Wereldoorlog, maar niet naar hun situatie in de jaren daarna.

‘Homolijsten’
Het COC vindt dat de rijksoverheid moet uitzoeken of zulke 'homolijsten' in meer gemeenten werden bijgehouden, of er nog gedupeerden in leven zijn en of zij mogelijk een vorm van genoegdoening willen. Een vrouw met een vermoedelijk homoseksuele zoon werd uiteindelijk bij hoge uitzondering aangenomen als ambtenaar, zo blijkt uit stukken in het Stadsarchief van Amsterdam. De toenmalige Beoordelingscommissie Zedelijk Gedrag Gemeentepersoneel ging erg ver bij het antecedentenonderzoek: als je ook maar iemand in je omgeving had die homoseksueel was, liep je al het risico niet te worden aangenomen.

Persoonlijke levenssfeer
De dossiers en stukken over de gemeentelijke homolijst beslaan in totaal een halve meter. Het archief komt niet zelf naar buiten met de informatie. ‘Dat is niet onze taak, aldus een woordvoerder en onderzoeker. Maar wie daarvoor toestemming heeft, kan volgens hem zelf komen naspeuren in de archieven. ‘Het gaat om de persoonlijke levenssfeer van mensen en veel zijn er nog in leven.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jeannette op
Kunnen we in Nederland niet 1 keer SORRY zeggen tegen iedereen die zich in het verleden op welke wijze dan ook benadeeld heeft gevoeld. SORRY SORRY SORRY, en nu door met nu. Er is nu al meer dan genoeg ellende waar tegen opgetreden moet worden. Steek daar alle energie in. Wij kunnen niets meer veranderen aan het verleden, wel aan de toekomst.
Door D te N (adviseur) op
Je kunt je ook door je eigen gedrag, buiten de werkelijkheid van de dag plaatsen en jezelf van anderen afkeren....
Door Johan op
Kom op COC doe iets! Ga naar het archief, ze helpen je daar graag, informeer bij je leden wie mogelijk betrokken is, enz. Een belangenvereniging kan toch wel iets meer dan alleen krokodillentranen produceren?