of 58952 LinkedIn

Coa en gemeenten gaan sluitingsplannen azc's opstellen

Elf asielzoekerscentra worden gesloten. Het gaat om de locaties Balk, Musselkanaal, Veenhuizen, Alkmaar, Zeewolde, Nijmegen (Stieltjesstraat), Utrecht (Einsteindreef), Zeist, Goes, Maastricht (Malberg) en Sweikhuizen.
1 reactie

Het plan om de opvangcapaciteit voor asielzoekers nog dit jaar terug te brengen van 31.000 tot 27.000 plaatsen, heeft gevolgen voor elf asielzoekerscentra. Gesloten worden de locaties Balk, Musselkanaal, Veenhuizen, Alkmaar, Zeewolde, Nijmegen (Stieltjesstraat), Utrecht (Einsteindreef), Zeist, Goes, Maastricht (Malberg) en Sweikhuizen.

Sluitingsplan

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt in overleg met de gemeenten een afgewogen sluitingsplan te gaan opstellen. ,,Niet alleen het openen van een asielopvanglocatie heeft impact op een lokale samenleving, het sluiten van een locatie heeft dat minstens zoveel, misschien nog wel meer”, zegt bestuursvoorzitter Gerard Bakker.

 

Arbeidsplaatsen

De operatie zal 250 arbeidsplaatsen kosten, zo meldt het COA. Het gaat grotendeels om mensen met een tijdelijk contract. Volgens de FNV hebben vijftig medewerkers een vaste aanstelling. Zij worden overgeplaatst. De bond hoopt dat ook de flexwerkers binnen het COA aan het werk kunnen blijven.


51 over

Van de 27.000 resterende opvangplaatsen gelden 5000 als reservecapaciteit, om te kunnen inspelen op onverwachte ontwikkelingen. Na de sluiting van de elf azc's zijn er nog 51 asielopvanglocaties over, verspreid over Nederland.

 

Verdere afname

Momenteel verblijven er zo’n 20.000 asielzoekers in de opvang, van wie er bijna 8.000 een verblijfsvergunning hebben. De verwachting is dat de bezetting dit jaar verder zal afnemen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Antonia Rommen (gehandicapt/arbeidsongeschikt) op
Waarom niet openhouden voor onze daklozen die speciale zorg nodig hebben. Die dankzij het aso-kabinet Rutte3 op straat komen te staan, en niet terecht kunnen in de reguliere opvang. Omdat daar geen aanpassingen zijn waar ze zich mee kunnen redden bv aangepaste keukens badkamers ed. Zolang de staatssecretaris deze groep tot het bot blijft korten en samen met haar partijgenoten weg blijft zetten als HUFTERS. Dit omdat ze niet meer werkzaam zijn, en omdat ze een mantelzorger thuis bij zich hebben wonen, en hierdoor de kostendelersnorm om hun oren geslagen krijgen. En daar onze kosten nu eenmaal veel en veel hoger zijn, in tegenstelling tot wat de VVD meent. Nee we krijgen geen kortingen op onze huur/energie/zorgkosten en ook niet als we boodschappen doen.