Advertentie
sociaal / Nieuws

COA blij met inspringen gemeenten

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt de 500 opvangplekken die de komende dagen erbij komen een verlichting, maar zegt nog te wachten op meer opvanglocaties voor asielzoekers uit Ter Apel. 'Naar aanleiding van het Veiligheidsberaad zijn er aanbiedingen van tien gemeenten, die nemen wij - indien mogelijk- zo snel mogelijk in gebruik', laat een woordvoerster weten. Er waren al tijdelijke opvangplekken toegezegd in onder meer Emmen, Groningen, Leeuwarden, Alkmaar, Overloon en Tilburg.

20 oktober 2021
COA-shutterstock-1666383733.jpg

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt de 500 opvangplekken die de komende dagen erbij komen een verlichting, maar zegt nog te wachten op meer opvanglocaties voor asielzoekers uit Ter Apel. 'Naar aanleiding van het Veiligheidsberaad zijn er aanbiedingen van tien gemeenten, die nemen wij - indien mogelijk - zo snel mogelijk in gebruik', laat een woordvoerster weten. Er waren al tijdelijke opvangplekken toegezegd in onder meer Emmen, Groningen, Leeuwarden, Alkmaar, Overloon en Tilburg.

Bussen

Afgelopen nacht sliepen er 750 mensen in de nachtopvang in Ter Apel, waar er normaal plek is voor 275 personen. De extra 500 plekken van de komende dagen gaan het acute probleem in Ter Apel niet direct oplossen, maar er is dus uitzicht op meer plek. 'We wachten op groen licht. Als die plekken er zijn, moeten we bekijken wat we nog gereed moeten maken qua inrichting. Maar dat kunnen we snel. En daarna kunnen de bussen gaan rijden', aldus de woordvoerster.

 

Spoed

Woensdag en donderdag komen er 200 plaatsen bij in Almere, en vrijdag 300 in Gorinchem. Het Veiligheidsberaad had maandag toegezegd binnen twee à drie weken 1500 vluchtelingen te kunnen opvangen, 800 met spoed, aldus het COA.

 

Beroep

Hoewel de veiligheidsregio’s formeel geen rol hebben in deze opvang, deed het kabinet maandag een beroep op hen 'vanwege de oplossingsgerichtheid en kennis en ervaring van de gemeenten binnen de veiligheidsregio's'. Toch zei een woordvoerder van het Veiligheidsberaad woensdagochtend dat het niet gaat over de extra locaties voor noodopvang, maar het ministerie van Justitie en Veiligheid.

 

Meedenken

Burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls zei eerder dat het beraad graag meedenkt over de aangekaarte problematiek. 'Wij denken dan ook graag mee en hebben hier vervolgens afspraken over gemaakt zodat er binnen twee à drie weken 1500 vluchtelingen verspreid opgevangen kunnen worden', aldus Bruls. 'Zo zorgen we er samen voor dat de vluchtelingen op een humane manier opgevangen kunnen worden.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / Jeugdzorg
Raadsleden hebben een positief “gevoel” over de Afghanen. Het zijn veelal toch gevoelsmensen, die raadsleden. Je “kan toch niet tegen de opvang van vluchtelingen zijn?” Daarmee is de discussie altijd dood. Helaas is het vluchtelingenvraagstuk een vraagstuk dat, voor de meest humane uitkomst, juist met het verstand moet worden benaderd. Het verstand wordt al jaren overruled door dit soort mensen, met als gevolg dat we nog steeds met een beleid zitten dat in het wereldwijde vraagstuk nauwelijks tot enig resultaat leidt. “Je mag er niets van vinden”. Een meetbare bijdrage aan het wereldwijde vluchtelingenprobleem kan beter geleverd worden door andere methoden in te zetten dan de inspanningen die wij ons nu getroosten om dat hele kleine laagje op te vangen dat toevallig de reisagent kan betalen. Of we vangen alle 80 miljoen vluchtelingen die er wereldwijd zijn hier op, of we besteden die miljoen per vluchteling die we hier nu uitgeven op een effectievere manier. In het eerste geval zijn het juist die raadsleden die als eerst gaan piepen. Het gevoel slaat dan weer de andere kant op. Beleid laten drijven op gevoel, is gevaarlijk.
Advertentie