of 60775 LinkedIn

CNV niet blij met vorm quotumwet

Met een quotum voor sw'ers en wajongers is niets mis. Maar CNV Vakmensen vindt dat staatssecretaris Klijnsma geen boete moet opleggen aan bedrijven die het quotum niet halen.

CNV Vakmensen is kritisch op de nieuwe quotumwet. De vakbond signaleert dat er onvoldoende werk is voor Sw’ers en wajongers en is daarnaast niet blij met de dwingende aanpak die staatssecretaris Klijnsma (PvdA, SZW) hanteert.

100 duizend banen
De quotumwet  moet in 2015 in werking treden en is bedoeld als stok achter de deur voor het geval werkgevers de komende jaren niet de beloofde 100 duizend banen scheppen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als er niet genoeg banen worden geschapen, krijgen bedrijven een boete van 5000 euro per jaar voor het tekort aan banen. Klijnsma consulteert op dit moment partijen over het wetsvoorstel dat ze nog voor het zomerreces naar de Kamer wil sturen.

Negatieve prikkel
Werkgevers zijn altijd al tegen het verplichte quotum geweest en nu hebben ook de werknemers kritiek. Wat de vakbond betreft is een quotumwet op zich niet verkeerd, maar moet het anders worden aangepakt. Er zit nu teveel druk achter doordat werkgevers, als de beloofde aantallen banen niet gehaald worden, een boete krijgen. ‘Daar gaat een negatieve prikkel van uit, bedrijven gaan dan Sw’ers aannemen om het aannemen. Dan kom je als Sw’er al met een stempel op je hoofd binnen’, legt Piet Fortuin, vicevoorzitter van CNV Vakmensen, uit.

 

Geen werk
Wat daarbij ook niet helpt, is dat er sowieso geen werk is, aldus Fortuin. ‘Ondernemers zeggen dan ook: ik kan niet door de ene deur werknemers ontslaan en door de andere tegelijkertijd weer Sw’ers aannemen.’ Bij nieuwe cao’s die worden afgesloten, worden nu al afspraken gemaakt over het aantal wajongers en Sw’ers dat moet worden aangenomen.

 

Niet forceren
De wet tegenhouden wil CNV niet. ‘Die mag best naar de Kamer, maar probeer niet met kokend water iets te forceren’, zegt de voorman. Hij adviseert Klijnsma om nog even te wachten met de quotumverplichting. 'De kracht ligt 'm in het werkveld. Daar wordt nu hard gewerkt.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wajonger op
Waarom blijft het CNV koste wat kost aan de onzalige herkeuring vasthouden terwijl ze erkennen dat de banen er niet zijn en een quotum ook maar niks is ? Neem een voorbeeld aan het CDA dat van Klijnsma eist dat de bestaande rechten van Wajongers geëerbiedigd moeten worden. En het CDA legt ook uit waarom dat noodzakelijk is: om te voorkomen dat we in Nederland een onbetrouwbare overheid krijgen. CNV keer terug op uw foute schreden en vergeet die herkeuring. Zorg er in plaats daarvan voor dat de nieuwe gevallen die van school komen niet in een uitkering belanden maar rechtstreeks naar aangepaste banen kunnen. Dat wordt nog moeilijk genoeg.